Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε για τα αντιπλημμυρικά έργα στην επαρχία Λάρνακας. Με την κλιματική αλλαγή ενόψει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε ανά το κόσμο, πρέπει να προλάβουμε τις επόμενες καταστροφές.
Πέρασαν εννιά χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 και ακόμη να ξεκινήσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Έγιναν κάποιας μικρότερης εμβέλειας έργα στην περιοχή όπως η διαπλάτυνση καναλιών και ο καθαρισμός κάποιων ρυακιών, και κάποια άλλα πιο μεγάλα τόσο στο Δήμο Λάρνακας όσο και στο Δήμο Αραδιππου με τα φράγματα, αλλά εκκρεμεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Βεργίνας – Καμάρων. Αναμένουμε άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών για να εκταμιευθεί το κονδύλι το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεκινήσει η φάση κατασκευής του έργου αφού βγει σε προσφορές το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας αλλά και να εγκριθούν τα κατασκευαστικά σχέδια για τη Β’ φάση που αφορά την περιοχή του Δήμου Αραδίππου καθώς και να ξεκαθαρίσει το νομικό θέμα ποιος έχει την ευθύνη τελικά. Η επαρχιακή διοίκηση ή το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας.
Όμως αναμένουμε έτσι και για ένα επιμέρους θέμα που θίχτηκε για την περιοχή της Ορόκλινης, τις ενέργειες της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας για την προώθηση του αντιπλημμυρικού έργου αναφορικά με την αντιμετώπιση της διάβρωσης του λόφου του Προφήτη Ηλία. Η θωράκιση της επαρχίας Λάρνακας αλλά και της Κύπρου γενικότερα πρέπει να τοποθετηθεί ως προτεραιότητα τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών για να προλάβουμε τα επόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και τον κίνδυνο της καταστροφής περιουσίων.
7.12.2023