Δήλωση Βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη μετά την Επιτροπή Εμπορίου

12 Δεκεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/kyriakosxatzigiannis_1.png

Οι τουρίστες μας θα πρέπει να συνεχίσουν να ψωνίζουν με την ευχέρεια να τους επιστρέφεται πίσω το Φ.Π.Α όταν και εφόσον εξέρχονται των επίσημων αεροδρομίων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης από 50 να το πάρει στα 170 ήταν δυστυχώς μια λανθασμένη απόφαση, το αντιλήφθηκαν, το διόρθωσαν και θα έρθουν με διορθωτική οδηγία να επανακαλέσουν τις επιχειρήσεις να διορθώσουν τα συστήματα τους ούτως ώστε να επιστρέφεται το Φ.Π.Α αρκεί να είναι τουλάχιστον 50 ευρώ.

Να πω ότι πλήττονται με αυτό το μέτρο κυρίως κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα. Οι ξένοι τουρίστες, κυρίως από τρίτες χώρες, αγόραζαν εκείνα τα προϊόντα κατά κόρων της οικοτεχνίας που αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν τους δίνεις την ευχέρεια να τους επιστρέφεται το Φ.Π.Α ,θα τους είναι πολύ πιο ακριβό. Άρα λοιπόν αποτρεπτικό και προς την κυπριακή παραδοσιακή μας παραγωγή, με άλλα λόγια την οικοτεχνία.

Το άλλο θέμα το οποίο έχουμε συζητήσεις σήμερα αφορούσε το γίγνεσθαι στα ενεργειακά μας οικόπεδα και κυρίως σε σχέση με το Αφροδίτη. Ειπώθηκαν πολλά και έχουν αμφισβητηθεί πάρα πολλά. Διαπραγματεύονται λένε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που αυτές γίνονται και δημιουργείται ένα πεδίο σύγχυσης, αναμείξεις σε διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης. Άλλα έλεγε το Προεδρικό, άλλα έλεγε το Υπουργείο, διπλές, τριπλές γλώσσες χωρίς να αποσαφηνίζουμε το τι πραγματικά έχει γίνει. Αυτό το οποίο ως αποτέλεσμα ενημερωθήκαμε μέσα είναι το γεγονός ότι θα γίνει επικαιροποίηση του σχεδιασμού στη βάση παλιών συμφωνιών και αυτή η επικαιροποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2024.

Δεν σημαίνει ότι η επικαιροποίηση θα γίνει στη βάση όπου, και δεν έχουμε πεισθεί, όπου θα λαμβάνεται κατά κόρων υπόψη η θέση της δικής μας πλευράς που λέει ότι προϋπόθεση είναι η δημιουργία πλωτής μονάδας πάνω από το κοίτασμα, το λεγόμενο FPU, αν είναι αναγκαίο.

Αυτή η επένδυση αφορά περίπου 1 δισεκατομμύριο, οι αριθμοί δεν είναι απόλυτοι, ωστόσο αυτή η διαφορά μπορεί να σημαίνει ότι ο ένας θα το μετακυλήσει στους ώμους των άλλων. Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης υπάρχουν. Αυτό για το οποίο όμως δεν έχουμε ενώπιον μας οτιδήποτε συγκεκριμένο είναι κανένα χρονοδιάγραμμα. Και πάλι ταξιδεύουμε με βάση την ελπίδα ότι αν και εφόσον συμφωνηθεί κάτι, ωστόσο όμως οι πιέσεις προς τη δική μας πλευρά είναι παρά πολύ μεγάλες, αντιλαμβάνεστε είναι και η πιο αδύναμη πλευρά σε σχέση με τα δεδομένα. Αυτό θα σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βρεθεί κάτω από πίεση ακόμη και αν αναβάλει το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κοιτάσματος της Αφροδίτης σε χρόνο που δεν είναι προβλέψιμος.

Δεν παίζουμε με τον χρόνο, ο χρόνος είναι αντίπαλος μας επίσης όπως αντίπαλοι μας είναι και η κατάσταση ή τα πλεονεκτήματα που έχουν οι διαφορετικοί συντελεστές στον τομέα της ενέργειας, η Chevron και οι άλλες γεωπολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων της περιοχής.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να λογαριάζουμε με όλα, τίποτε δεν έχει κλείσει, υπεραισιόδοξες προτάσεις ή τοποθετήσεις που γίνονται είτε για σκοπούς συγκυβερνήσεως είτε για σκοπούς άλλως πως, αυτά είναι όλα στο κενό. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι όπου θα υπάρξει η κατάληξη για την αξιοποίηση του κοιτάσματος της Αφροδίτη.

Και να πούμε επίσης, ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί και η μελέτη μετά από τον καθορισμό της επικαιροποίησης του νέου σχεδίου, θα χρειαστεί περίπου μέχρι το τέλος του 2025, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι ο κανόνας ότι μετά από την τελεσίδικη συμφωνία χρειάζονται επιπρόσθετα άλλα 4 χρόνια για υλοποίηση των τελεσιδίκων αποφάσεων, ποιες θα είναι αυτές, δηλαδή φυσικό αέριο γιοκ πριν από το 2029.

12.12.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.