Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη απέναντι στις πολλαπλές και σύνθετες κρίσεις. Προϋπόθεση, όπως υποδείξαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέσα από την προάσπιση και ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών και αξιών, απέναντι στον λαϊκισμό και στην άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων.
Ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πρωτοστατήσει στον τερματισμό της αιματοχυσίας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Με την προώθηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα δημιουργεί προοπτικές και ασφάλεια.
Στο σύνθετο ζήτημα του μεταναστευτικού το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί χθες, είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις τις οποίες διαμορφώσαμε ως ΔΗΣΥ τονίζοντας την αναγκαιότητα ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης ειδικότερα για στήριξη των χωρών πρώτης εισόδου όπως η Κύπρος. Χρειάζεται να υπάρξει άμεσα επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, επαναξιολόγηση του ειδικού καθεστώτος για τη Συρία, προ-αναχωρησιακά κέντρα εξέτασης στις χώρες προέλευσης.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως και της έκθεσης Μπορέλ, για τη θετική ατζέντα, εμμένουμε στην ανάγκη ουσιαστικής διασύνδεσής τους με τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την εκτενή ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, κρατάμε τη σταθερή θέση του. Ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από το κυπριακό. Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε σε κοινό βηματισμό και στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά ειδικότερα με ό, τι έχει να κάνει με τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Αν αυτές οι προθέσεις αποτελούν όντως στρατηγική επιλογή, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αυτό βεβαίως θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα και εναπόκειται και στους δικούς μας ορθούς διπλωματικούς χειρισμούς.
14.12.2023