Δήλωση Βουλεύτριας και Αν. Εκπροσώπου Τύπου κ. Φωτεινής Τσιρίδου μετά την Επιτροπή Νομικών

24 Ιανουαρίου, 2024
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2024/01/pc.png

 

Σήμερα, στην Επιτροπή Νομικών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αντιλαμβανόμενοι το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη δικαιοσύνη του τόπου σε σχέση με το σύστημα του e-justice και στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού μας ελέγχου, απαιτήσαμε απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για το τι πραγματικά συνέβη.

Το e-justice ήταν ένα τεράστιο βήμα στον εκσυγχρονισμό της απονομής της δικαιοσύνης, στην ποιότητα της και βεβαίως στην ταχύτητα. Εισάξαμε αυτή τη μεταρρύθμιση, την προωθήσαμε επί διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού και αναμέναμε την παράδοσή της τώρα για να μπορέσει η δικαιοσύνη να λειτουργήσει καλύτερα, να αντικατασταθεί η γραφειοκρατία, να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα και η πρόσβαση των πολιτών, των δικηγόρων και των Δικαστηρίων να είναι πολύ καλύτερη. Δυστυχώς, εδώ και δέκα μέρες που μπήκε σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα – και λειτουργικά και διαχειριστικά και στα ζητήματα εξόδων – που προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση στον χώρο της δικαιοσύνης.

Μέσα στα μεγάλα προβλήματα μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι αυτή τη στιγμή δικηγόροι μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με ενδεχόμενες ευθύνες για διαχείριση των υποθέσεων. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση που ένας δικηγόρος καταχωρεί ενδιάμεση αίτηση μονομερή για να εκδώσει προσωρινό διάταγμα εναντίον της άλλης πλευράς χωρίς αυτή να το γνωρίζει, η ειδοποίηση μέσω του συστήματος πάει δυστυχώς και την λαμβάνει ο αντίδικος και αυτό αντιλαμβάνεστε ποιες συνέπειες έχει.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα – χάνεται χρόνος, χάνεται χρήμα και διαταράσσεται η δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή αναγκάζονται οι δικηγόροι να πάνε πίσω στην προ κορωνοϊού εποχή πριν καν εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό πρωτοκολλητείο που ήτανε το i-justice. Αυτό είναι απαράδεχτο.

Ζητήσαμε ενημέρωση από όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά δεν λάβαμε τις απαντήσεις που αναμέναμε σε καμία των περιπτώσεων. Θέσαμε τα ερωτήματα, ζητήσαμε να μας δοθεί η συμφωνία, οι όροι και οπωσδήποτε θα επανέλθουμε γιατί συμμεριζόμαστε απόλυτα την ταλαιπωρία και την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει υποπέσει η δικαιοσύνη του τόπου.

24.1.2024  

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.