Δήλωση Βουλευτή κ. Πρόδρομου Αλαμπρίτη μετά την ad-hοc Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό

30 Ιανουαρίου, 2024
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/prodromosalambritis_new12.png

Μετά από αρκετό καιρό και αφού αναβλήθηκε η συνεδρία τον προηγούμενο Ιούνιο, συνεδρίασε ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Δυστυχώς η ad-hοc Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό και οι εκπρόσωποί της δεν καλεστήκαμε σε αυτή τη συνεδρία, αν και το είχαμε ζητήσει.

Από όσα έχουμε ενημερωθεί και όσα έχουν άτυπα παρουσιαστεί στην Επιτροπή μας,  βλέπουμε να απουσιάζει το όραμα από τις προτάσεις της Κυβέρνησης για  αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος. Από τις 29 δράσεις που έχουν παρουσιαστεί στους εταίρους, οι περισσότερες δράσεις αφορούν τον προηγούμενο σχεδιασμό.

Οι αριθμοί των γεννήσεων του 2023 είναι 10.508 ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με το 2022 όπου ήταν 10.747. Ειδικότερα όμως οι γεννήσεις των Κυπρίων έχουν μειωθεί κατά 5,3% και από 7860 το 2022 είμαστε στις 7436 το 2023.

Πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για στήριξη των οικογενειών, για στήριξη των νέων ζευγαριών ώστε να συμβάλουμε στην αύξηση των γεννήσεων. Ακούσαμε ψες τον Πρόεδρο να αναφέρεται σε κάποιες προθέσεις, όπως η αύξηση της γονικής άδειας και της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί από 18 σε 22 εβδομάδες που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και ως Δημοκρατικός Συναγερμός το προηγούμενο διάστημα ζητήσαμε τις 26 εβδομάδες για κάθε παιδί.

Πρέπει να επενδύσουμε οικονομικά στις οικογένειες και τη στήριξη των γεννήσεων.

Προτείναμε και προτείνουμε την επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου, τουλάχιστον όσον αφορά την αύξηση του κόστους ζωής από τον καιρό που θεσμοθετήθηκαν. Η φορολογία να γίνεται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. Πολύ συγκεκριμένα την αύξηση του αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος στις 39.000€.

Επίσης, προτείνουμε την κάλυψη του επιδόματος για βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργείτε μεταξύ 4 χρόνων και του 4,8 της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης.

Τελευταίο και εξαιρετικά σημαντικό είναι το εφάπαξ ποσό για κάθε γέννηση τουλάχιστον από το 3ο και έπειτα παιδί όπου η γέννηση του 3ου παιδιού είναι αυτό που προβληματίζει κυρίως τις οικογένειες.

 

30.1.2024

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.