Δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Σύκα μετά την Επιτροπή Εσωτερικών

1 Φεβρουαρίου, 2024
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/sykas_new1.png

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών τις παρουσιάσεις κατά επαρχία όσον αφορά την πρόοδο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα είδαμε τον μεγάλο δήμο της ευρύτερης Λευκωσίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος μετά τον δήμο Λεμεσού.

Έχουν λεχθεί, έχουν συζητηθεί, έχουν αναλυθεί τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν. Ως ένα ενιαίο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ότι δώσαμε όλοι καθολικά, συνολικά, τον καλύτερο μας εαυτό υπό τις περιστάσεις για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε από το 1960 στην Κύπρο. Τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέλω να τονίσω ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι προαπαιτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ και με βάση τις συνολικές επιχορηγήσεις που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση έμμεσα και άμεσα πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση, πρώτα και πάνω απ’ όλα, της ποιότητας εξυπηρέτησης και της μείωσης του κόστους των δημοτών και των πολιτών κατ’ επέκταση. Άρα εξαρτάται από αυτούς που θα καλεστούν να υλοποιήσουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πόσο παραγωγικά και αποτελεσματικά θα εργαστούν για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Έχουν εγερθεί κάποια προβλήματα πολύ δικαιολογημένα και εδώ θέλω να δώσω τα εύσημα στους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και σε ολόκληρη την Επιτροπή Εσωτερικών διότι για ακόμα μία φορά έχουμε επιδείξει ένα κλίμα συναντίληψης, κατανόησης, με μοναδική μας έννοια την υλοποίηση  και την έναρξη την 9η Ιουνίου 2024 της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το νέο μεγάλο εγχείρημα που άπτεται της αδειοδότησης που θα πάει στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης. Εκεί χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά. Υπάρχουν 20.000 αιτήσεις που εκκρεμούν και που θα πρέπει δια του συντονισμού των δομών, να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Ένα δεύτερον, για το οποίο κάναμε έκκληση να ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Οικονομικών, η πρόθεση όσον αφορά τις χορηγίες των €117 εκατ., αφορούσε μόνο τους δήμους. Υπήρχε η δέσμευση και η υπόσχεση προς την Ένωση Κοινοτήτων, αφού έχουν φύγει 63 κοινότητες και έχουν ενταχθεί κάτω από τον Περί Δήμων Νόμο, ότι η χορηγία για τις κοινότητες θα είναι πέραν των €117 εκατ.,. Γι’ αυτό αναμένουμε απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες εβδομάδες με τους άλλους μεγάλους ενοποιημένους δήμους – επαρχίες και θεωρώ ότι στα δύσκολα θα μετρήσουμε με τις πράξεις μας. Εμείς ως νομοθετική εξουσία έχουμε κάνει το καθήκον μας και συνεχίζουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο,  η μπάλα τώρα είναι στο αρμόδιο υπουργείο. Θέλω να τονίσω ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή και παραγωγική προσπάθεια,  αλλά και σε αυτούς που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν σε Επαρχιακά επίπεδα τη μεταρρύθμιση. Κι από εκεί και πέρα, εδώ είναι ο κόσμος που την 9η  Ιουνίου θα πρέπει να κρίνει και να αξιολογήσει εκείνους που μπορούν καλύτερα και παραγωγικότερα να υλοποιήσουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

1.2.2024

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.