Το αναθεωρημένο σχέδιο επανεγκατασταθέντων στα κατεχόμενα χωριά, Κορμακίτη, Καρπάσια, Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα, μετρά σήμερα έναν χρόνο ζωής και είναι η κατάλληλη στιγμή για την αξιολόγηση και αναθεώρησή του.
Πρωτίστως, ο σκοπός του σχεδίου δεν είναι η καταβολή επιδομάτων στους επανεγκατασταθέντες όπως αναφέρεται σε αυτό, αλλά η διατήρηση, ανάπτυξη και αναζωογόνηση των χωριών μέσω της παροχής κινήτρων που θα οδηγήσει στην επανεγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου όλων των ηλικιών.
Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Τα Μαρωνίτικα χωριά έγιναν ανοιχτά γηροκομεία και χρειάζονται έξυπνα κίνητρα που θα απευθύνονται και σε νεαρούς. Ο αριθμός των εβδομαδιαίων διανυκτερεύσεων που απαιτείται για να θεωρείται κάποιος επανεγκατασταθέντας, αποτελεί αντικίνητρο για τα άτομα που έχουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις στις ελεύθερες περιοχές και ειδικότερα για τα χωριά της Καρπασίας που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Έχουμε εισηγηθεί διάφορα μέτρα, όπως η διαμονή μετριέται σε χρονιαία βάση και όχι εβδομαδιαίως, δηλαδή 183 βράδια τον χρόνο και ο επανεγκατασταθέντας θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για να αποδείξει τον χρόνο διαμονής τους. Περαιτέρω εισηγηθήκαμε όπως, καταβάλλεται ποσό οδοιπορικών ανάλογα με την απόσταση, να επιδοτείται το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, να δημιουργηθεί γηροκομείο στον Κορμακίτη, η εξέταση των αιτήσεων των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, οι γεωργικές επιδοτήσεις να είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν για τις ελεύθερες περιοχές αλλά και για τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες.
Τέλος να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός ελέγχου κονδυλίων που δίνονται για όλες τις υποδομές που ανεγείρονται στα κατεχόμενα.
Στις 5 Μαρτίου θα συζητηθεί ξανά το θέμα στην παρουσία της Υφυπουργού Πρόνοιας.
20.2.2024