Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού,
Πριν από τρεις εβδομάδες ολοκληρώθηκε μια δύσκολη και παρατεταμένη προεκλογική προσπάθεια του Κόμματος μας. Οι διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούσαν για κάθε πολιτικό κόμμα μια πρωτόγνωρη και απαιτητική διαδικασία. Ενώ οι εκλογές στις τοπικές κοινωνίες, μέσω των οποίων εκλέγηκαν αυτοί που θα εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούσαν από μόνες τους μια σύνθετη διαδικασία.
Ταυτόχρονα η 9η Ιουνίου αποτελούσε και την πρώτη εκλογική δοκιμασία του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τις Προεδρικές Εκλογές και τους κινδύνους που προέκυψαν για την συνοχή και την προοπτική της περήφανης μας Παράταξης. Σε μια περίοδο όπου το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον ευνοούσε τον λαϊκισμό, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και άλλων αντισυστημικώνεπιλογών. Και έχοντας επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουμε και όσους – εντός ή εκτός κόμματος – συνεχίζουν να επενδύουν στη διάσπαση και την αποδυνάμωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Ωστόσο ποτέ μας δεν μάθαμε να θέτουμε τον πήχη χαμηλά για να τον περνάμε εύκολα. Κάθε εκλογική διαδικασία, αποτελεί για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έναν Ιδεολογικό και Πολιτικό Αγώνα που θέλουμε να κερδίσουμε.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη, αποτελούσε πάντοτε δύναμη ευθύνης και προοπτικής για τον τόπο μας. Διόλου τυχαίο δεν είναι που σε εμάς προσβλέπουν οι πολίτες όταν πρέπει να παρθούν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, να διαχειριστούμε κρίσεις, να ανοίξουμε δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής, να εγγυηθούμε τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας. Αλλά και να διασφαλίσουμε ότι κορυφαία μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η επίλυση του Κυπριακού.
Είμαστε και έχουμε χρέος να παραμείνουμε η πλέον αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου. Η Παράταξη που μέσα από τις πολιτικές της θέσεις και την αποφασιστικότητά της έχει αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει και να παραδώσει καλύτερη την πατρίδα μας στα παιδιά μας.
Το αποδείξαμε με τον Γλαύκο Κληρίδη και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και το αποδείξαμε με τον Νίκο Αναστασιάδη όπου κατορθώσαμε να αναστήσουμε μια κατεστραμμένη οικονομία, να αντιμετωπίσουμε επανειλημμένες και πρωτόγνωρες παγκόσμιες κρίσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργήσαμε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, με θεσμούς όπως το ΓΕΣΥ, το ΕΕΕ, τον καθορισμό του Ελάχιστου Μισθού, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και τόσα άλλα.
Όλα αυτά και άλλα πολύ περισσότερα υλοποιήθηκαν επειδή κατορθώσαμε να εκλέξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και επειδή στη δική μας διακυβέρνηση συμμετείχαν άνθρωποι που συμμερίζονταν τις δικές μας πολιτικές. Αυτός είναι και σήμερα ο στόχος μας. Είναι συνεπώς αμετάθετος μας στόχος να πρωταγωνιστούμε πολιτικά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και είναι γι’ αυτό τον λόγο που σε κάθε εκλογική αναμέτρησή δεχόμαστε συντονισμένη πολεμική από τους πολιτικούς μας αντιπάλους.
Κάτι που μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Ποιοι ήτανε όμως οι στόχοι που είχαμε θέσει;
Ας θυμηθούμε λοιπόν τους στόχους που Ηγεσία και Πολιτικό Γραφείο, είχαμε επανειλημμένα και δημόσια θέσει προεκλογικά.
Αναμφίβολα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πέτυχαμε το σύνολο των στόχων που είχαμε θέσει. Αυτό που είναι όμως αδιαμφισβήτητο, είναι ότι η διπλή εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, δεν αποτέλεσε εκλογική πανωλεθρία για τον ΔΗΣΥ. Όπως μερικοί προέβλεπαν, άλλοι ευελπιστούσαν και ορισμένοι εργάζονταν είτε φανερά είτε υπογείως, για να επιτύχουν την συντριβή του ΔΗΣΥ.
Στις Ευρωεκλογές που αντιπροσωπεύουν ένα κατεξοχήν πολιτικό διακύβευμα για τον τόπο, η Παράταξή μας επαναβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, αφού εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές και εξασφάλισε την πρώτη θέση με διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Το οποίο παρά τον λαϊκισμό και τις εύηχες – πλην ανεφάρμοστες – θέσεις που πρόταξε, περιορίστηκε στο 21,49% ενώ την ίδια ώρα απώλεσε τη μια εκ των δύο εδρών που παραδοσιακά εξασφάλιζε. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από το εκλογικό σώμα τους Τ/κ που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές αλλά δεν συμμετέχουν στον εκλογικό κατάλογο των Βουλευτικών Εκλογών, το πραγματικό ποσοστό της Παράταξης μας ανέρχεται στο 25.2% για το ΑΚΕΛ στο 20.5%.
Παρόλα αυτά βεβαίως και μας προβληματίζει η αριθμητική μείωση του ποσοστού της Παράταξης. Την ίδια όμως ώρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα – με εξαίρεση το ΕΛΑΜ – που αυξήσαμε τις ψήφους τις οποίες λάβαμε το 2019 από 81539 σε 91316 το 2024, λαμβάνοντας 9777 περισσότερες ψήφους. Εξίσου σημαντικό και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ αύξησε τις ψήφους του σε όλες τις επαρχίες ενώ ήταν και πρώτο κόμμα σε όλες τις επαρχίες.
Η εξασφάλιση έδρας από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι κάτι που μας ανησυχεί. Όπως επίσης μας προβληματίζει και η αυξανόμενη τάση για στήριξη αντισυστημικών επιλογών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Διότι μια λανθασμένη ερμηνεία του φαινομένου αυτού θα οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής. Το φαινόμενο «Φειδία» δεν είναι αποτέλεσμα της αποπολιτικοποίησης των πολιτών, αλλά παράγωγο της
αποπολιτικοποίησης των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού λόγου. Όπως τουλάχιστον τον εκλαμβάνουν οι πολίτες.
Η απουσία συγκεκριμένων και διακριτών πολιτικών προτάσεων από τα πολιτικά κόμματα, ή, η οργανωτική και επικοινωνιακή μας αδυναμία να τις επικοινωνήσουμεικανοποιητικά ώστε να γίνουν αντιληπτές, δεν βοηθάτους πολίτες να τις αξιολογήσουν επαρκώς και να εντοπίσουν – εάν υπάρχει – το πολιτικό διακύβευμα ανάμεσα τους. Ως εκ τούτου, η απουσία πολιτικού διακυβεύματος που να αξιολογείται ως σημαντικό για την προσωπική/ή την οικογενειακή/ή την εθνική ευημερία, ασφάλεια και μελλοντική προοπτική, ενισχύει μια ήδη παγιωμένη απογοήτευση της ευρύτερης κοινωνίας προςτα λεγόμενα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και ενισχύει την απόφαση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα.
Συνοψίζοντας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ανεξάρτητα από την εκπλήρωση των βασικών μας στόχων που αφορούσαν τις Ευρωεκλογές εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου, συντονισμένης πολεμικής που δέχτηκε η Παράταξη μας, το τελικό αποτέλεσμα δεν μας δημιουργεί κανένα αίσθημα εφησυχασμού. Αντίθετα, μας προβληματίζει η ανάδειξη μιας σειράς οργανωτικών,διοικητικών και πολιτικών αδυναμιών που έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια στο κόμμα.
Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε ότι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, ήταν δυστυχώς οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες. Οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις υποσκέλισαν τις καταστατικές διαδικασίες και το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και οδήγησαν κάποιους σε αποστασία θέτοντας τον εαυτό τους απέναντι από την παράταξη. Αυτό που κατόρθωσαν ήταν να γίνουν το όχημα για να επικρατήσουν οι υποψήφιοι που στήριζε το ΑΚΕΛ.
Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου και χωρίς την κάθοδο των λεγόμενων ανταρτών, στελέχη του κόμματος, ακόμη – και λυπάμαι που το λέω – είτε μέλη επαρχιακών γραμματειών είτε και άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι, υπέσκαπταν απροκάλυπτα τον υποψήφιο που στήριζε η Παράταξη και εργάζονταν για την εκλογή των υποψηφίων που στήριζε το ΑΚΕΛ.
Δυστυχώς χάθηκαν σημαντικές εκλογικές μάχες εξαιτίας ανάλογων συμπεριφορών. Η επίκληση προσωπικών διαφορών, ή των όσων προηγήθηκαν των Προεδρικών Εκλογών και έφεραν την παράταξη μας στα πρόθυρα του διχασμού, όχι μόνο δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αλλά θα πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν θεσμικά. Και αυτό έχουμε πρόθεση να πράξουμε. Συντεταγμένα και στη βάση των καταστατικών μας διαδικασιών.
Την ίδια ώρα θα πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος να παραδεχτούμε και ότι κάποιες εκ των επιλογών μας δεν ήταν οι καταλληλότερες και δεν αντανακλούσαν τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών. Σε κάποιες εκ των περιπτώσεων οι προσωπικότητες που προκρίναμε ως καταλληλότερες, ακόμη και στελέχη της παράταξης, αρνήθηκαν την πρόσκληση μας να κατέλθουν υποψήφιοι. Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν ανιχνεύσαμε ορθά τα θέλω των τοπικών κοινωνιών. Κατά συνέπεια, ένας ακόμη τομέας όπου εντοπίζονται αδυναμίες, αφορά την επαρκή αλληλοεπικοινωνία και ανατροφοδότηση από τη βάση του κόμματος και ευρύτερα τις τοπικές κοινωνίες.
Για τις αστοχίες αυτές υπάρχει και δική μας συλλογική ευθύνη ως ηγεσία. Και εγώ τη δική μου προσωπική ευθύνη, ως Πρόεδρος της Παράταξης, την αναλαμβάνω. Ελπίζω πως όλοι μας θα προβούμε στην αναγκαία αυτοκριτική. Από τα μέλη των τοπικών μας επιτροπών, μέχρι τους ανώτατους αξιωματούχους, ή και τα ιστορικά στελέχη της παράταξης μας. Και να αναλογιστούμε εάν πράξαμε ότι μπορούσαμε για να στηρίξουμε το Κόμμα και να ενισχύσουμε τη σημερινή ηγεσία της Παράταξης, ή, εάν λειτουργήσαμε με τρόπο που δεν πρόσθετε θετικά στη συλλογική προσπάθεια.
Σε ότι με αφορά εμένα προσωπικά, δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα αίσθημα πικρίας να με αποπροσανατολίσει από τον στόχο που εξαρχής είχα θέσει. Που δεν είναι άλλος από την επανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου που πρέπει να έχει η Παράταξη μας στην πορεία και το μέλλον του τόπου μας, αλλά και η επούλωση κάθε πληγής που απειλεί την ενότητα του κόμματος.
Για αυτό και απευθύνω κάλεσμα σε κάθε φίλο, μέλος, στέλεχος, αξιωματούχο και ιστορικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σας θέλουμε δίπλα μας. Ούτε απέναντι μας, αλλά και ούτε τον ένα απέναντι στον άλλο. Μόνο έτσι θα μας στηρίξετε έμπρακτα.
Παράλληλα, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την κατεξοχήν εκλογή, βάση της οποίας διαχρονικά υπολογίζεται η δύναμη των κομμάτων σε αυτές τις εκλογές. Η οποία δεν είναι άλλη από αυτή των Δημοτικών Συμβουλίων. Όπου σε Παγκύπριο Επίπεδο, από σύνολο 294,106 έγκυρων ψηφοδελτίων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε 101,708 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,58% και του εξασφαλίζει την πρώτη θέση με σημαντική διαφορά.
Φίλες και Φίλοι, Μέλη του Πολιτικού Γραφείου,
Κάθε εκλογική αναμέτρηση στην οποία κατέρχεται η παράταξή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Έχουμε καθήκον να αξιολογούμε τον εαυτό μας αυστηρά μεν, αλλά σφαιρικά, αντικειμενικά και νηφάλια δε. Έτσι ώστε η απαραίτητη αυτοκριτική να μην εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, αλλά να οδηγεί σε πραγματική παραδοχή λαθών και αδυναμιών. Και ακολούθως σε συλλογική τους επίλυση.
Και στη βάση μιας ειλικρινούς αυτό-αξιολόγησης θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εκλογές ανέδειξαν χρονίζουσες αδυναμίες και ελλείψεις. Αδυναμίες οργανωτικής φύσης που επεκτείνονται οριζόντια σε όλα τα τμήματα και επαρχίες του κόμματος, ελλείψεις διοικητικής φύσης στη δομή και τις διαδικασίες του κόμματος, αδυναμίες στην επαρκή και αποτελεσματική επικοινωνία των θέσεων μας είτε με τη βάση του κόμματος είτε ευρύτερα με την κοινωνία. Αλλά και ελλιπής πολιτική κατάρτιση των στελεχών ούτως ώστε να μπορούν να διατυπώνουν επαρκώς τις θέσεις μας και να απαντούν στους πολιτικούς μας αντιπάλους.
Φίλες και φίλοι,
Όταν έθεσα υποψηφιότητά για την Προεδρία του Κόμματος, το έκανα στη βάση ενός συγκεκριμένου Πολιτικού Πλαισίου.
Που έθετε ως μέγιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενότητας και την επούλωση των πληγών που άφησαν στην παράταξη οι τελευταίες Προεδρικές Εκλογές. Όπως επίσης και στη διασφάλιση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΔΗΣΥ. Προτεραιότητα την οποία πιστεύω ακράδαντα ότι υπηρετώ από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου.
Και φυσικά, ανέπτυξα ένα συγκεκριμένο Πολιτικό Πλαίσιο για την Οργανωτική, Διοικητική και Πολιτική Ανασυγκρότηση της Παράταξης μας, το οποίο στόχευε στην αντιμετώπιση των περισσότερων από τις παθογένειες και αδυναμίες που ανέδειξαν οι εκλογές της 9ης Ιουνίου και τις οποίες από τότε διαβλέπαμε.
Όπως είμαι βέβαιη ότι θυμόμαστε όλοι, τα εκλογικά συνέδρια και η ανανέωση των συλλογικών οργάνων της Παράταξης ολοκληρώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Ενώ από νωρίς το Φθινόπωρο εισήλθαμε στην προετοιμασία των εκλογών, με τα προβλήματα που έχω ήδη περιγράψει να περιπλέκουν και να καθυστερούν τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων του κόμματος. Και την ίδια ώρα να χρησιμοποιούνται υστερόβουλα από ορισμένους, εντός και εκτός κόμματος, για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες. Αδιαφορώντας για τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος, που ήταν και παραμένει το βασικό ζητούμενο. για την αμέσως επόμενη περίοδο.
Είχαμε προβλέψει ωστόσο ότι η προεκλογική περίοδος θα μας καθυστερούσε να υλοποιήσουμε το Πολιτικό μας Πρόγραμμα για Οργανωτική και Πολιτική Ανασυγκρότηση. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή είχα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση του εντός διετίας από την Ολοκλήρωση των Συνεδρίων του Κόμματος.
Σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει με ικανοποιητικό πρόσημο μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, υπό πολύ αντίξοες πολιτικές συνθήκες, είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια – με πρώτη την ηγεσία του κόμματος – και με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των μελών του Πολιτικού Γραφείου. Μέσα από συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, για να εφαρμόσουμε το Σχέδιο Οργανωτικής, Διοικητικής και Πολιτικής Ανασυγκρότησης που ενέκρινε το σύνολο των μελών μας. Με στόχο να διορθώσουμε όλες τις αδυναμίες και ελλείψεις που έχουμε εντοπίσει και να κάνουμε ένα πραγματικό πολιτικό και οργανωτικό άλμα εκσυγχρονισμού. Για να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ακόμη μια κρίσιμη πολιτική μάχη για τον τόπο και την παράταξη μας, αυτή των Βουλευτικών Εκλογών.
Φίλοι και φίλες συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Στη βάση όλων όσων έχω προαναφέρει, θα προχωρήσουμε άμεσα:
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις που έχω περιγράψειεκπηγάζουν από το Πολιτικό Πλαίσιο για την Οργανωτική, Διοικητική και Πολιτική Ανασυγκρότηση της Παράταξης, το οποίο συνόδευε την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία του Κόμματος και το οποίο ενέκριναν τα μέλη της Παράταξης. Κάποιες εξ αυτών απαιτούν καταστατική ρύθμιση ενώ σίγουρα μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα προκύψουν εισηγήσεις και για επιπρόσθετες οργανωτικές, διοικητικές αλλά και πολιτικές δράσεις και αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν και να θεσμοθετηθούν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του κόμματος.
Ως εκ τούτου είναι πρόθεση μου να εισηγηθώ στο Πολιτικό Γραφείο την έναρξη της θεσμοθετημένης διαδικασίας του προσυνεδριακού διαλόγου, ο οποίος θα μας οδηγήσει στην πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου πριν από την λήξη του τρέχοντος έτους και σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρία του ΠΓ.
Σας ενημερώνω επίσης ότι θα προβώ στον διορισμό 5 Συμβούλων Προέδρου που θα συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δυνάμει του άρθρου 16.7.13 του Καταστατικού του κόμματος. Πρόκειται για άτομα που θα εργαστούν σκληρά για την ανασυγκρότηση που έχω περιγράψει.
Επιπρόσθετα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσω στην πλήρωση των θέσεων που προβλέπονται από τα συναφή άρθρα του Καταστατικούκαι αφορούν στα Μέλη του Νομικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Φίλες και Φίλοι, Μέλη του Πολιτικού Γραφείου,
Ιστορικά Στελέχη της Παράταξης,
Τελειώνοντας, θέλω να σας μεταφέρω με κάθε ειλικρίνεια την αποφασιστικότητα αλλά και την αισιοδοξία για το μέλλον και την προοπτική της ιστορικής μας παράταξης. Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Αλλά κατορθώσαμε να κρατήσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό όρθιο και αξιοπρεπή. Αναγνωρίζουμε τα όποια λάθη έγιναν. Έχουμε εντοπίσει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που αποτελούν κίνδυνο για τη συνέχεια. Και θα τα αντιμετωπίσουμε.
Και δεν έχω καμιά αμφιβολία, ότι σε αυτή την προσπάθεια θα δηλώσετε όλοι παρόντες. Διότι έτσι μάθαμε στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Να βάζουμε πάνω από όλα το καλό της Πατρίδας μας, που είναι αδιάρρηκτα συνυφασμένο με ένα ισχυρό και χρήσιμο Δημοκρατικό Συναγερμό.
Θέλω κλείνοντας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε. Όλα τα μέλη της ηγεσίας, τους βουλευτές, τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, τα στελέχη του Πολιτικού Γραφείου, τα στελέχη των Επαρχιακών Γραμματειών, τα επαγγελματικά στελέχη και όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, προέδρους επαρχιακών οργανισμών, δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, υποψήφιους στις σχολικές εφορίες, κοινοτάρχες.
Σας ευχαριστώ.