Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά, απάντηση στο ΑΚΕΛ

14 Σεπτεμβρίου, 2024
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/onoufrios_new_1.png

Το ΑΚΕΛ συγχύζει «επιμελώς» τη νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες με τη νομοθεσία για την αδειοδότηση των διαχειριστών πιστώσεων για να αφήνει σκόπιμα σκιές σε άλλους.

Η νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρητές υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, έχουν βγει ήδη αρκετές αποφάσεις προς όφελος των δανειοληπτών και αρκετές  βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων. Μετά από τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε το 2021, ενσωματώθηκε σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον και διοικητικά πρόστιμα. Καλούμε την Αρμόδια Υπηρεσία να την εφαρμόζει αυστηρά και τους δανειολήπτες να προσφεύγουν σε αυτή αν έχουν οποιαδήποτε υπόνοια για καταχρηστικές ρήτρες από τις τράπεζες. Δεν εκκρεμεί καμία νομοθετική εναρμόνιση να γίνει για αυτό το θέμα.

Για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές προϋπήρχε εθνική νομοθεσία από το 2018, σχεδόν πανομοιότυπη με την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ήρθε μεταγενέστερα.  Καμία τέτοια εταιρεία δεν λειτουργεί ούτε λειτούργησε ποτέ χωρίς άδεια και εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα. Και επί της ουσίας τίποτα δεν θα αλλάξει με την πλήρη ευθυγράμμισή μας με την οδηγία.

Αν και καθυστέρησε η παρούσα κυβέρνηση να φέρει τα νομοσχέδια (για 4 μήνες περίπου), είναι η παρελκυστική τακτική του ΑΚΕΛ για δήθεν περισσότερη μελέτη που δεν επέτρεψαν την ψήφιση τους πριν από το καλοκαίρι, επιθυμία την οποία σεβάστηκαν άλλα κόμματα.

Το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί τελικά τον χρόνο που του δώσαμε αντί για «περισσότερη μελέτη» για περισσότερη προπαγάνδα. Απέναντι στον λαϊκισμό, την παραπληροφόρηση και τις επικίνδυνες προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, πρέπει να αντιταχθούν η αλήθεια, ο ορθολογισμός και οι συνετές πολιτικές.

14.9.2024

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.