Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Είναι πλέον γεγονός ότι οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών επηρεάζονται από την παγκοσμιοποίηση και την συνεχώς ανατρεπτική τεχνολογία, όπως την Τεχνική Νοημοσύνη, την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Νομοθετικό Σώμα, καλείται να λάβει αυτές τις αποφάσεις που θα θεσμοθετήσουν υπεύθυνα υπέρ της μετεξέλιξης μας, εν μέσω μιας εποχής που στον τόπο μας αμφισβητούνται αρχές, αξίες και θεσμοί.
Ως μέλος και συντονιστής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, αν και σημειώνω στα θετικά ότι σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό ο φετινός είναι αυξημένος, εντούτοις με προβληματίζει η έλλειψη ενός ευέλικτου μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου για την βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα. Η οικονομική στήριξη των αγροτών που εξαγγέλθηκε προ ημερών δεν λύνει τα προβλήματα του, τα «σκεπάζει» προσωρινά. Δεν συντείνουν στην πραγματική ανάκαμψη του κλάδου και στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Η περίοδος της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής που αμέσως ακολούθησε, ήταν ένα δυνατό χαστούκι για όλες τις οικονομίες από το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ότι, οι δύσκολοι καιροί, πάντα μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να επιστρέψουν. Συνεπώς οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι. Ειδικά για ένα κράτος όπως η Κύπρος που γειτνιάζει με χώρες με πολιτική αστάθεια, επιβάλλεται το δικό μας κράτος να είναι πιο προνοητικό. Μετά τα όσα πρόσφατα αντιμετωπίσαμε, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον, να μεριμνήσουμε σταδιακά να εξασφαλίσουμε την αυτονόμησή μας στην διατροφική μας αλυσίδα, και όχι να εξαρτόμαστε πλήρως από τρίτες χώρες.
Η ακρίβεια, η ασταμάτητη αύξηση στο κόστος παραγωγής αλλά και η κλιματική αλλαγή με τις παρατεταμένες ανομβρίες, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους γεωργοκτηνοτρόφους σε έξοδο από τον πρωτογενή τομέα. Τα υφιστάμενα κίνητρα για προσέλκυση νέων γεωργών με κύριο επάγγελμα τους την γεωργοκτηνοτροφία, δεν είναι ικανοποιητικά. Τα μέτρα για υδατικά έργα άρδευσης και ύδρευσης είναι ανεπαρκή. Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, σε ελλείψεις προϊόντων, και βεβαίως, σε αύξηση των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Το κυπριακό χαλούμι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα – απόδειξη ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει ένα επικερδές επάγγελμα. Το χαλούμι αυτή την στιγμή είναι το πρώτο σε εξαγωγές κυπριακό προϊόν, έχει ξεπεράσει ακόμα και τα φάρμακα σε πωλήσεις.
Ως μέλος της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό Πρόβλημα της Κύπρου θεωρώ ότι κάθε μέτρο, κάθε κίνητρο και κάθε σχέδιο που εξαγγέλλεται, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά τα όσα θετικά εξαγγέλθηκαν, υπάρχει περιθώριο βελτίωσής τους. Είμαστε ένας μικρός και ημικατεχόμενος τόπος που εξακολουθεί να δέχεται «εισβολές». Η προστασία της εθνικής μας ταυτότητας, θρησκείας και κουλτούρας είναι δική μας ευθύνη. Πλέον είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης να ωθήσουμε τις γεννήσεις και ν’ ανατρέψουμε το θλιβερό ποσοστό γεννήσεων, διαφορετικά ο αφανισμός δεν είναι και τόσο μακριά από την στιγμή που δεν γίνεται αναπλήρωση του πληθυσμού μας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε το 1,4% όσον αφορά τις γεννήσεις ενώ για να επιβιώσουμε ως λαός θα πρέπει να φτάσουμε το 2,1%. Αν οι αριθμοί παραμείνουν, σε 25 με 30 χρόνια ο πληθυσμός των Ελλήνων της Κύπρου θα μειωθεί κατά 50%.
Γι’ αυτό ως κράτος οφείλουμε να επενδύσουμε τα μέγιστα. Ζητούμε μια φιλικότερη προς τον θεσμό της οικογένειας στρατηγική. Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και οι μισθοί των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων της κλίμακας Α1-Α2. Τα κριτήρια του επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας επιβάλλεται να διευρυνθούν. Η στεγαστική πολιτική χρήζει βελτίωσης, καλύπτει μόνο πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ζευγαριών για απόκτηση στέγης. Υπάρχει ανάγκη για μια πιο φιλο-οικογενειακή πολιτική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ενθαρρύνει τόσο την δημιουργία οικογένειας αλλά και να συμφιλιώνει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.
Η βάση για την συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής τέθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η βάση αυτή όμως πρέπει να αναπτυχθεί. Να δοθεί κλιμακωτή φορολογική έκπτωση από το δεύτερο παιδί και άνω, να δοθεί φορολογική έκπτωση για όσες οικογένειες με παιδιά ενοικιάζουν ή καταβάλλουν τόκους στεγαστικών δανείων και να δοθεί και εφάπαξ χορηγία για τρίτο παιδί και άνω. Η μεσαία τάξη αυτή την στιγμή, με την ακρίβεια που μαστίζει, απαιτεί μεγαλύτερη στήριξη για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Με μικρά βήματα και αφήνοντας εκτός στήριξης την μεσαία τάξη, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί ποτέ.
Ως μέλος της Επιτροπής Υγείας, τονίζω με ικανοποίηση το γεγονός ότι υπάρχει από όλα τα μέλη της άψογη συνεργασία, στην υγεία δεν χωράνε κομματικοί χρωματισμοί και μικροπολιτικές, γι’ αυτό και έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο. Να εκφράσω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου για την υλοποίηση της πρότασής μου τον Ιούλιο του 2024 για πλήρη επιχορήγηση του Α’ κύκλου εξωσωματικών θεραπειών και αύξηση της επιχορήγησης του Β΄κύκλου σε €3.500=. Ο αγώνας για πλήρη επιδότηση των εξωσωματικών θεραπειών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Ως Επιτροπή Υγείας θέσαμε τις βάσεις για την δημιουργία του Κρατικού Ινστιτούτου Καρκίνου και αναμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του, πετύχαμε την επιδότηση των συνοδών των επιδοτούμενων ασθενών με την κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων των συνοδών αυτών που εγκρίνονται για θεραπείες στο εξωτερικό, προωθούμε τα σοβαρά προβλήματα της υπηρεσίας ασθενοφόρων και τόσα άλλα.
Να μου επιτραπεί εδώ, γιατί είμαι πραγματικά ευγνώμων, να τονίσω ότι με μεθοδικότητα, ασταμάτητες προσπάθειες και συναντήσεις, σε συνδυασμό και με την άριστη συνεργασία, αρχικά με την διοίκηση του ΟΚΥπΥ και ακολούθως με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό, καταφέραμε να εγκριθεί τον περασμένο μήνα η πρόταση μου για δημιουργία ογκολογικής κλινικής τύπου “One Day Care” στον νέο υπερσύγχρονο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Στον Προϋπολογισμό που καλούμαστε να ψηφίσουμε περιλαμβάνεται και το κονδύλι για την δημιουργία της. Όπως ανάφερα στην περσινή μου ομιλία για το ίδιο θέμα, η ισότιμη παροχή κάθε ιατρικής φροντίδας προς τον κάθε κύπριο φορολογούμενο πολίτη, είναι χρέος της πολιτείας. Η δημιουργία της δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε αχρείαστα κρατικά έξοδα και ειλικρινά χαίρομαι που αυτή η θεάρεστη δέσμευση πραγματοποιήθηκε.
Εκφράζω επίσης την ικανοποίηση μου, παρά την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση που χρειάζονται οι υποδομές του Νοσοκομείου Πάφου, που με τις προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια, παραδόθηκε ανακαινισμένος κατά το ήμισυ ο τέταρτος όροφος του Νοσοκομείου μας όπου στεγάστηκε η Γυναικολογική Κλινική και η Κλινική Εγκύων, ενώ συνεχίζονται και οι εργασίες ολοκλήρωσης του υπόλοιπου ορόφου που θα στεγάσει την Παιδιατρική και την Μαιευτική Κλινική. Βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη και οι εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης του μοναδικού δημόσιου ΤΑΕΠ που εξυπηρετεί ολόκληρη την Πάφο. Οι ανακαινίσεις που προανάφερα ότι ολοκληρώθηκαν, όπως και του ΤΑΕΠ που ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο, είναι έργα που εξαγγέλθηκαν και που η υλοποίηση τους ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλω να τονίσω όμως ότι, παρά τις ανακαινίσεις που προανάφερα, το Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου είναι ηλικίας 35 ετών και έχει ανάγκη από ριζικές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις σε όλους τους ορόφους του. Χρειάζεται επίσης στελέχωση σε ειδικότητες προκειμένου να μπορεί να παρέχει ικανοποιητικές ιατρικές φροντίδες και υπηρεσίες, αλλά και να είναι ανταγωνιστικό έναντι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αυτή την στιγμή υπολειτουργεί παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στους οποίους εκφράζω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου για το έργο τους. Θυμίζω ακόμη πως επί δική μας διακυβέρνησης παραδόθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο τετραώροφο κτήριο, δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο, όπου στεγάζει την πιο σύγχρονη Μονάδα Αιμοκάθαρσης παγκύπρια. Στο επόμενο διάστημα θα στεγαστεί εκεί και η Ογκολογική Κλινική και το Τμήμα Θαλασσαιμίας. Επί δικής μας διακυβέρνησης επίσης παραδόθηκε και λειτούργησε το Μαστογραφικό Κέντρο Γεροσκήπους, το πιο σύγχρονο κέντρο μαστού παγκύπρια.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το κακό οδικό δίκτυο της επαρχίας Πάφου την κρατεί πίσω από την ανάπτυξη και την πρόοδο που μπορεί και που αξίζει να έχει. Ναι μεν η αναβάθμιση που έγινε την δεκαετία 2013-2023 την εκσυγχρόνισε αστικά και περιαστικά με έργα πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που επείγουν να γίνουν με προτεραιότητα την αναβάθμιση του οδικού της δικτύου.
Στο μεγάλο διαχρονικό αγκάθι της ανάπτυξης της επαρχίας μου, αυτό του οδικού δικτύου, προστέθηκε και ο τερματισμός του συμβολαίου του δρόμου Πάφου-Π. Χρυσοχούς. Μαζί του τερματίστηκαν και οι ελπίδες των πολιτών της υπαίθρου της Πάφου για ανάπτυξη και ειδικά των κατοίκων του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς. Είναι στενάχωρο που ένα τόσο σημαντικό έργο για το οποίο καταβλήθηκαν πολυετή προσπάθειες και που η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να το θέσει σε υλοποίηση, να έχει τερματιστεί. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ το απρόβλεπτο των καταστάσεων που προέκυψαν. Αμφιβάλλω όμως αν ο τερματισμός του συμβολαίου ήταν προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών και προς όφελος της οικονομίας μας. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε δυναμικά αν το κράτος δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του πως θα βγεί σε νέες προσφορές χωρίς καθυστέρηση για συνέχιση του έργου.
Προέχει ταυτόχρονα και η αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου Κ. Πάφου-Κόλπου των Κοραλλίων. Η Πάφος, ως κατεξοχήν τουριστική επαρχία, στηρίζεται οικονομικά σε δύο πυλώνες, την τουριστική και την οικοδομική της βιομηχανία. Ως προορισμός, φιλοξενεί πέραν του ενάμιση εκατομμυρίου ξένους επισκέπτες ετησίως. Για να παραμείνει ελκυστική και ανταγωνιστική προς τρίτους προορισμούς και ειδικά των γειτονικών χωρών, και για να μπορέσει να συνεχίσει να συνεισφέρει αδιάλειπτα στα οικονομικά του κράτους, απαιτείται τάχιστα η αναβάθμιση του τουριστικού οδικού της δικτύου, και ειδικά επαναλαμβάνω, του παραλιακού δρόμου Κάτω Πάφου προς Κόλπο των Κοραλλίων. Είναι λυπηρό, αυτός ο τόσο σημαντικός και πολυσύχναστος δρόμος να εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες που σίγουρα δεν παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο, εξελισσόμενο κράτος.
Τα σχέδια για την κατασκευή του δρόμου πρωτοσχεδιάστηκαν το 1984. Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια, μετά από πολλές συσκέψεις, μετά από πολλές πιέσεις αλλά πάντα με αγαστή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπουργούς, να γίνουν μεγάλα βήματα. Παρακολουθούμε κάθε στάδιο της διαδικασίας και είμαι σε επαφή με όλα τα τμήματα που εμπλέκονται και χαίρομαι που κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα καταφέρνουμε μαζί να το ξεπεράσουμε. Ευελπιστώ, σαράντα χρόνια μετά τον πρώτο σχεδιασμό του, ότι το 2025 οι διαδικασίες θα προχωρήσουν όπως υπολογίζουμε και θα στέκομαι ξανά εδώ στο βήμα να χαιρετίζω την συμπερίληψη του αναγκαίου κονδυλίου στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2026 για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα.
Κλείνω επαναλαμβάνοντας πως έχουμε χρέος να εργαζόμαστε για το καλό των πολιτών, να τιμούμε την ψήφο εμπιστοσύνης τους μέσα από το έργο μας τόσο στη Βουλή αλλά και εκτός. Κατέχουμε αυτό το αξίωμα για να εκπροσωπούμε τα δικά τους συμφέροντα και για την πρόοδο και την ευημερία τους. Οφείλουμε να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί, γι’ αυτό και η ψήφιση του Προϋπολογισμού μας καθιστά όλους υπόλογους για την ισορροπία και την ευημερία της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι Καλές Γιορτές με υγεία, αγάπη, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία.