Βουλευτή ΔΗΣΥ Λεμεσού
Οι προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο να μπει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι τεράστιες. Το εγχείρημα είναι τέτοιου μεγέθους που τα πολύ πρόσφατα γεγονότα το αποδεικνύουν. Η Τουρκία επιχείρησε να παίξει στο ταμπλό της κρίσης αλλά απέτυχε. Γιατί; Επειδή τράβηξε το σχοινί της έντασης με το Ισραήλ και απείλησε να τινάξει στον αέρα όλη την ανατολική Μεσόγειο, θίγοντας καίρια συμφέροντα πρωτίστως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυπριακή κοινή γνώμη έχει παρακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες την κατηγορηματική στάση του προέδρου Ομπάμα και της ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις τους με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Έχει επίσης γνώση της στάσης που τηρεί ως σύνολο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία και η Βρετανία και τα όργανά της όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά είναι ισχυρά δείγματα γραφής ότι ο δικός μας κόσμος, τα δικά μας κοινά συμφέροντα είναι ταυτόσημα με τους ευρωπαίους εταίρους μας και με τη Δύση.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλούς τόνους είναι πολύ ορθοί. Τώρα χρειάζεται να σκεφτούμε όχι μόνο τη συγκυρία αλλά και μακροπρόθεσμα. Η διαδικασία για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου θα πάρει χρόνο και απαιτεί σταθερές συμμαχίες, εδραίωση των κοινών συμφερόντων στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και βεβαίως προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Ο αντίπαλός μας, η Τουρκία είναι φανερό ότι θα παίξει στο γήπεδο της έντασης, θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τετελεσμένα στο βόρειο κατεχόμενο θαλάσσιο τμήμα, δυνατόν δε να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα που έχουμε εμείς και η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι αγώνας δρόμου και αντοχής.
Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία σαν συντεταγμένο κράτος, να ολοκληρώσουμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ στον κρίσιμο τομέα που για ακατανόητους λόγους, για λόγους εμμονής σε ξεπερασμένα δόγματα, εξακολουθούμε να υστερούμε: τον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Θεωρώ άμεσο και επιτακτικό στις νέες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας, να προχωρήσουμε στην υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αν το πράξουμε, ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία σε πρώτο στάδιο θα ασκήσει βέτο, θα δημιουργήσουμε ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω της, ανάλογο με αυτόν που συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Θα καταδείξουμε ότι αυτή εμποδίζει τη διαμόρφωση σχέσεων συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διευκολύνει σημαντικά και την Ελλάδα που είναι ήδη ενσωματωμένη στους δυτικούς θεσμούς ασφάλειας, όπως είναι το ΝΑΤΟ.
Το μεγάλο εγχείρημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή θωράκιση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε με τα όπλα. Μπορούμε να το κάνουμε, στηριζόμενοι στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά πολύ περισσότερο όταν είμαστε ενταγμένοι στους θεσμούς ασφάλειας και άμυνας των φυσικών μας συμμάχων, της Ευρώπης και της Δύσης. Όταν το στοίχημα είναι μεγάλο, χρειάζονται και οι αντίστοιχες μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις. Τώρα μπορούμε να τις πάρουμε γιατί έχουμε καθαρή εικόνα για τα δύσκολα που έρχονται.
Εύχομαι και ελπίζω η κυβέρνηση να ξεπεράσει κομματικές ιδεολογίες και ιδεοληψίες και να βάλει πάνω απ όλα το καλό της πατρίδας γιατί αν δεν προχωρήσει στις συμμαχίες που πρέπει και τηρήσει τη γνωστή στάση του επιτήδειου ουδέτερου τότε η ευλογία μπορεί να γίνει κατάρα.