Aποφάσεις για την οικονομία «σήμερα»…

3 Φεβρουαρίου, 2014
Ανδρέα Κυπριανού

Βουλευτή ΔΗΣΥ Λεμεσού

 

Aποφάσεις για την οικονομία «σήμερα»…

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτή την περίοδο, ενώ πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση θα φτάσει στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι γνωστά σε όλους και η περίφημη «τρόικα» ζήτησε περαιτέρω περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου. Κάτω από την πίεση της κρίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επέβαλαν πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας στην Ιρλανδία που περιλαμβάνει περικοπές που θα φτάσουν στα 15 δισ. ευρώ, περιορισμό στις κρατικές δαπάνες κατά 7 δις ευρώ, μείωση του βασικού μισθού κατά 10%, αυξήσεις στους φόρους φυσικών προσώπων κατά την περίοδο 2011-14, νέο τέλος στην ακίνητη περιουσία και απολύσεις 24.750 δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνω ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, σε “Α” από “ΑΑ-” και την βραχυπρόθεσμη σε “Α-1” από “Α-1+” λόγω της επισφάλειας για το κόστος στήριξης του τραπεζικού της συστήματος.

Αναφέρω ότι ο ίδιος οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφασή του για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της κυπριακής οικονομίας από Α+ σε Α κυρίως λόγω της ρευστότητας που υπάρχει γύρω από τραπεζικό μας σύστημα σε συνδυασμό με την κρίση της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μαζί με την απόφαση της ΕΕ να θέσει υπό επιτήρηση την κυπριακή οικονομία δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορεί κανείς πια να παίζει με τις τύχες της οικονομίας μας. Ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε από την Κύπρο να συγκρατήσει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αυστηρής στρατηγικής για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εκτέλεση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του.

Ο ΔΗΣΥ πραγματοποίησε ειδική συνάντηση των συλλογικών του οργάνων με σκοπό να μελετήσει τα νέα δεδομένα. Η άποψη του ΔΗΣΥ είναι άποψη υπευθυνότητας την οποία καταθέτουμε στην κοινή γνώμη για να κρίνει και να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Εμείς λέμε ότι είναι προτιμότερο να πάρουμε ήπια μέτρα τώρα παρά να υποχρεωθούμε να πάρουμε σκληρά μέτρα αργότερα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση να δουλέψει σοβαρά και να θέσει σε ένα πραγματικό διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ένα πλαίσιο αλλαγών που θα βγάλουν την κυπριακή οικονομία από την περιπέτεια που βρίσκεται μπροστά μας. Η δημιουργία ενός Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο, την εκάστοτε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Οικονομικών και τα κόμματα πιστεύω ότι είναι επίκαιρη όσο και αναγκαία. Βλέπω ότι εδώ και πολλές μέρες γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στο ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ. Δεν γνωρίζω αν κατέληξε πουθενά αλλά υπογραμμίζω ότι η χρονική καθυστέρηση κάθε διαλόγου κοστίζει ακριβά στην οικονομία μας. Η κυβέρνηση ας το επιμετρήσει στις τόσες άλλες αστοχίες της στον τομέα της οικονομικής της πολιτικής.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.