Η ανακοίνωση του Οίκου Standrard and Poor’s για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από Α+ σε Α, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μια σειρά από προηγούμενες προειδοποιήσεις δεν βρήκαν ανοικτά αυτιά στη Λευκωσία. Θυμίζω ότι ήδη η ΕΕ έθεσε την κυπριακή οικονομία υπό επιτήρηση, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στη Λευκωσία ζήτησε από την Κύπρο να συγκρατήσει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό. Συνεπώς όσοι έβλεπαν με ψυχραιμία τα πράγματα καταλάβαιναν ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ σοβαρά και μόνο όσοι δεν ήθελαν να δουν, σφύριζαν αδιάφορα.
Τώρα η κίνηση του Οίκου Standrard and Poor’s ελπίζω να ταρακουνήσει τους κυβερνώντες γιατί οδεύουμε ολοταχώς σε νέες περιπέτειες. Ελπίζω αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούσει. Ήδη πρόεδρος Δ. Χριστόφιας σχολιάζοντας την απόφαση των Standrard and Poor’s κάλεσε τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε αλληλοκατανόηση με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, λες και η πρωτοβουλία και η απόφαση αυτή αφορούσε τα κόμματα και όχι την κυβέρνηση! Η μόνη έγνοια του κ. Χριστόφια ήταν να πετάξει την μπάλα των ευθυνών αλλού και να βγάλει απ’ έξω τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης.
Η κριτική των Standrard and Poor’s αφορά κυρίως την πορεία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις που έχει η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό όμως αντανακλά στη γενικότερη ευρωστία της κυπριακής οικονομίας, γεγονός που θα επιδεινώσει την θέση μας στην παγκόσμια αγορά και θα πλήξει την δυνατότητα της Κύπρου να φέρει νέες επενδύσεις. Δεν θέλω να σχολιάσω την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταυράκη, γιατί συνεχώς το μόνο που κάνει είναι να συγκαλύπτει τα προβλήματα και να δίνει παραπλανητικές ειδήσεις στην κοινή γνώμη. Θέλω όμως να θέσω ένα ερώτημα στον κ. Σταυράκη: πώς συμβαίνει επί υπουργίας του να γίνονται όλα αυτά τα πολύ αρνητικά φαινόμενα; Γιατί δεν τα βλέπαμε και με άλλους υπουργούς Οικονομικών;
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα της οικονομίας τόσο στην ΕΕ όσο και την Κύπρο αποκτούν ολοένα και πιο μεγάλη σπουδαιότητα. Η οικονομική κρίση κτυπά δεκάδες χώρες και η Κύπρος αισθάνεται την ανάσα της κρίσης μέσα στο κέντρο της Λευκωσίας, εκεί που βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προβλέψει τα γεγονότα και κυρίως δείχνει αδύναμη να πάρει αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις ιδεολογικές της παρωπίδες όπως η επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63 ή η μερική μετοχοποίηση ημικρατικών οργανισμών με στόχο να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί.
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Ο ΔΗΣΥ είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα. Κατά την άποψή μας χρειάζεται ένα σύνολο από μέτρα που θα απαντούν σε ένα σύνολο από προβλήματα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες από άλλες χώρες και να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις πριν να είναι πολύ αργά για την οικονομία μας. Εμείς μπορούμε!