”Επειδή έχουμε δει τα 20 συν 2 μέτρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αύξηση των κρατικών εσόδων αναμένουμε να ακούσουμε και την ανάλογη εξαγγελία εκ μέρους τους για τα 20 συν 2 μέτρα για μείωση των εξόδων”, είπε χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας συνέδριο για την οικονομία που διοργάνωσε η ΟΕΒ στη Λευκωσία, κατά το οποίο μίλησαν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα τολμηρά μέτρα, με έμφαση σε αυτά που θα οδηγήσουν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και ανακοίνωσε ότι ο ΔΗΣΥ με βάση τις εκπεφρασμένες θέσεις, θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα μια σειρά επί μέρους μέτρων και προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τον προβληματίζει ”το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα εκφράζονται εκτιμήσεις ότι όλα περίπου βαίνουν καλώς”, όπως είναι για παράδειγμα ‘οι προχθεσινές δηλώσεις του φίλου υπουργού Εμπορίου ότι ‘έχουμε μια από τις καλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη’.
Ανάφερε ότι ”πρέπει να επικεντρωθούμε και να ενισχύσουμε με συγκεκριμένα φορολογικά, πολεοδομικά και διοικητικά κίνητρα τις επενδύσεις σε νέους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γενικότερα τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και τους τομείς των υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της υγείας, στους οποίους καταγράφεται μια απαράδεκτη υστέρηση της Κύπρου”.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ”η σπουδή κάποιων να προσδώσουν ιδεολογική διάσταση στην κρίση και να προδιαγράψουν τη κατάρρευση δήθεν της ελεύθερης οικονομίας αποδείχθηκε ευσεβής πόθος που πολύ νωρίς διαψεύσθηκε” και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του ΔΗΣΥ για κοινωνικό φιλελευθερισμό και κοινωνική οικονομία της αγοράς, ”αποτελεί μια σύγχρονη, αδογμάτιστη πρόταση του μέτρου και της λογικής”.
”Απορρίπτουμε τη αδιαλλαξία των άκρων είτε του άκρατου φιλελευθερισμού, είτε του άκρατου κρατισμού”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ”θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστή και ελεγκτή και όχι ένα κράτος επιχειρηματία. Ένα κράτος ευέλικτο και αποτελεσματικό που θα διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά την ίδια ώρα θα ελέγχει την ορθή τήρηση των κανόνων και θα διασφαλίζει τον ανταγωνισμό”.
Ανέφερε ότι ”κράτος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να αποτελούν συνεργάτες για την ανάπτυξη” και εξέφρασε την ανάγκη ”να απελευθερώσουμε τον ιδιωτικό τομέα από τα όποια περιττά γραφειοκρατικά βαρίδια του δημοσίου”.
Πρόσθεσε ότι ”με τρόπο αδογμάτιστο και με ανοικτά μυαλά να εξετάσουμε την περαιτέρω αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα αλλά και την περίπτωση επί μέρους μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων αλλά και καλύτερης αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας”.
· Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ.