Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σε χθεσινές του δηλώσεις σχολίασε τη συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Κυπρίους δημοσιογράφους και τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν θα πρέπει να αντικρίζονται επιφανειακά.
Μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ανέφερε, «φαίνεται ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον είναι μερικά βήματα πιο μπροστά μας». «Βεβαίως», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «αυτό που εναπόκειται να δούμε, και εγώ δεν θα μιλήσω με την αρνητικότητα όπως την έχουν παρουσιάσει τα διάφορα μέσα κτλ, αλλά θα το δω από τη θετική πλευρά με την έννοια να δοκιμαστεί και να φανεί εάν πραγματικά είναι επικοινωνιακή η προσπάθεια του κ. Ερντογάν, ή όντως η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει».
Εξέφρασε τη θέση ότι πολλά εξαρτώνται από τις εντατικές συνομιλίες, τον διάλογο, αλλά πολύ περισσότερο από τα βήματα που θα διαφανεί ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει για να πείσει ότι πραγματικά εννοεί αυτά που λέει.
«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε πάντα ότι είναι μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα της Άγκυρας γιατί ανάλογες πλάνες είχαμε και το 2004”, ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του κ. Ερντογάν σε σχέση με τη διασταυρούμενη ψήφο, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε εάν αυτή μειώνει πράγματι τα εκλογικά ή τα πολιτικά δικαιώματα των Ε/κ.
«Θέλω κάποια στιγμή να μιλούμε και λίγο με τη γλώσσα της αλήθειας. Τι είναι η στάθμιση της ψήφου; Μειώνει πράγματι τα εκλογικά ή τα πολιτικά δικαιώματα των Ε/κ, αφού στην εκλογή του Ε/κ θα ψηφίζει το σύνολο των Ε/κ για την ανάδειξη, όπως βεβαίως και οι Τ/κ αλλά είναι η μειοψηφία. Θα θέλαμε εμείς ποτέ, εάν ήταν εκείνοι η πλειοψηφία, να καθορίζουν ποιος θα είναι ο Ε/κ ηγέτης; Επιτέλους πότε θα πούμε στο λαό την αλήθεια για να μην δημιουργούνται τα όσα ταμπού παρακολουθούμε», ανέφερε.
Η στάθμιση της ψήφου, συνέχισε, γίνεται απλά για να μην επιβάλλουν οι Ε/κ τη βούλησή τους πάνω στο ποιος θα είναι ο Τ/κ ηγέτης ή ο Τ/κ αντιπρόεδρος.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι εκείνο που απαιτείται και χρειάζεται είναι να καθοριστεί εκ των προτέρων το πλαφόν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες για τις οποίες ο ΔΗΣΥ έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε κάθε πρόταση», είπε και πρόσθεσε ότι η διασταυρούμενη ψήφος μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει και σε μια δέσμευση του εκάστοτε προέδρου ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζει την άλλη κοινότητα γιατί διαδραματίζει ρόλο στην εκλογή του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση για βελτίωση των εξουσιών του Προέδρου, λέγοντας ότι όταν δεχόμαστε την εκ περιτροπής προεδρία, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει και Τ/κ πρόεδρος και είναι αυτό που προκαλεί τις ανησυχίες.
Συνέχισε λέγοντας ότι όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας λέει ότι διατηρεί το δικαίωμα της διαφοροποίησης, βελτίωσης, ή απόσυρσης «σημαίνει ότι δέχεται ότι είναι κάτι που πρέπει να υπάρξει μια πλειοψηφούσα άποψη όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά και μέσα στο λαό».
«Διότι», επεσήμανε, «δεν είναι αρκετό να συμφωνούν οι δύο ηγέτες, το πιο σημαντικό είναι πώς μπορεί να περάσουμε προς τον κυπριακό ελληνισμό που εκείνος είναι που τελικά θα αποφασίσει ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι και οπωσδήποτε λειτουργικό χωρίς κινδύνους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και διάρκειας της λύσης».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν υπεραμύνθηκε του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Ταλάτ και που απορρίφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης, αφού παρατήρησε ότι υπήρξαν σημαντικές μετατοπίσεις της τ/κ πλευράς αλλά ακόμη υπάρχουν διαφορές, είπε ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη.
Υπέδειξε παράλληλα, ότι δεν πρέπει «να αρχίσουμε επιφανειακά να λέμε ότι είναι απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και στο τέλος εκείνοι που θα πληρώνουν το κόστος, ενδεχόμενα, εάν τους αποδοθεί το βάρος της ευθύνης, να είναι η ε/κ πλευρά».
«Θα πρέπει να δοκιμαστεί ο κ. Ερντογάν εάν εννοεί τα όσα λέγει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα από το διάλογο που διεξάγεται και είναι για αυτό που επέμενα ότι θα έπρεπε ο εντατικός διάλογος να ξεκινούσε πολύ ενωρίτερα έτσι ώστε όταν τον Δεκέμβρη η Τουρκία θα κρινόταν, να κρίνεται και από τις προτάσεις που θα υπέβαλλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν και κατά πόσον δηλαδή εννοεί τη λύση ή εννοούσε οτιδήποτε άλλο», είπε.