Σε σημερινή διάσκεψη τύπου η επίτροπος υγείας του Δημοκρατικού Συναγερμού Στέλλα Κυριακίδου και ο Αναπληρωτής Επίτροπος Νίκος Νουρής παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για τον απολογισμό του διετούς έργου του υπουργείου Υγείας:
Η υγεία είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει και ένα κράτος κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους πολίτες του αλλά και την ασφάλεια που αποπνέουν σε αυτούς.
Ο απολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το έργο της κυβέρνησης 2008-2009 είναι μια καταγραφή γενικών στόχων, που δυστυχώς δε δίνουν καμία διέξοδο στον Κύπριο πολίτη από τα φοβερά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται για τα θέματα που αφορούν την υγεία του.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη αυτοκριτικής που παρατηρείται σ’ έναν απολογισμό μας προβληματίζει. Στόχος μας βέβαια, δεν είναι η απαξιωτική αντιμετώπιση των προσπαθειών, αναγνωρίζουμε τις σημαντικές προσπάθειες πολλών λειτουργών του Υπουργείου Υγείας, αλλά ρόλος μας είναι η άσκηση ελέγχου και κριτικής και αυτό επιβάλλεται να κάνουμε. Όπως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1, η οποία παρόλες τις πρώτες δυσκολίες συντονισμού τελικά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.
Εάν η κυβέρνηση στο θέμα της περίθαλψης ικανοποιείται να παραθέτει αριθμούς που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εμείς απαντούμε ότι μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα η ποιότητα και όχι απλώς η ποσότητα της παρεχόμενης φροντίδας.
ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Αντί του οποιουδήποτε σχολιασμού ας ανατρέξει κάποιος στον απολογισμό όπου παρουσιάζεται μια καταγραφή αριθμών χωρίς ουσία και ανάλυση. Είναι δυνατόν ή πιστικό να λέμε απλά και γενικά ότι έχει συσταθεί «ομάδα επικαιροποίησης των λιστών αναμονής γιατί έχει παρατηρηθεί (μας πήρε 2 χρόνια) ότι οι λίστες αναμονής δεν είναι πραγματικές»!! Αυτή είναι απάντηση για όλους τους ασθενείς που περιμένουν μήνες για μια ορθοπεδική επέμβαση, ένα υπερηχογράφημα ή ένα ραντεβού;; Είναι απάντηση στους πολίτες που τηλεφωνούν συνέχεια επί μέρες χωρίς να έχουν καμία τηλεφωνική ανταπόκριση;; Βεβαία η απόφαση επιτέλους να ανατεθεί η ευθηνή σε συντονιστές πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει για να υπάρχει σωστή αξιοποίηση των κλινών και χειρουργείων. Ένα μέτρο που άργησε πάρα πολύ να παρθεί και ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματά του και δεν έχει αξιολογηθεί .
Αφουγκραζόμαστε μέσα από τις δηλώσεις στα ΜΜΕ τους ίδιους τους ασθενείς που εναγωνίως προειδοποιούν πως ενώ κινδυνεύουν, αντί περίθαλψης παραπέμπονται στις καλένδες.
Αφουγκραζόμαστε, ταυτόχρονα, τα μηνύματα και τις κραυγές αγωνίας των κυβερνητικών γιατρών, φαρμακοποιών και νοσηλευτών που έφτασαν στα όριά τους λόγω του φόρτου εργασίας.
Πράγματα τα οποία οφείλει να αφουγκραστεί και το ίδιο το Υπουργείο.
ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ -ΓΕΣΥ
Επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι δεν έχει προχωρήσει η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα τα οποία αγγίζουν καθημερινώς τον πολίτη και αναφέρονται στην Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας (π.χ. λίστες αναμονής, χάσιμο φακέλων ασθενών, καθυστερημένη ανταπόκριση λειτουργών για παροχή βοήθειας κ.ο.κ).
Ο χθεσινός απολογισμός είναι απάντηση σε όσα έχει αναφέρει η Γενική Ελέγκτρια στην έκθεσή της που μιλά για σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και για έλλειψη ελέγχου στις δαπάνες;;
Είναι απάντηση για το ότι υπάρχουν ελλείψεις στα αναλώσιμα ή στο ότι το ΓΕΣΥ κινείται με ρυθμούς χελώνας και έχει σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση. Γεγονός που διαπιστώθηκε από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής στις 29 Απριλίου 2010, αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο όμως σημειώνουμε ότι τελικά στάλθηκε χθες!
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Υπενθυμίζω τις πρόσφατες καταγγελίες της Επιτροπής Εποπτείας Ψυχικά Ασθενών που δεν είχαν ούτε ένα φαξ στη διάθεση τους. Υπενθυμίζω επίσης τις εκθέσεις της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ακατάλληλο κτήριο του νοσοκομείου Αθαλάσσας, το οποίο είναι ετοιμόρροπο αλλά και φέτος έμεινε εκτός προϋπολογισμού. Υπενθυμίζω επίσης το γεγονός ότι ακόμα δεν λύθηκε εντελώς το πρόβλημα με τη λειτουργία προγράμματος για νοσηλευτές ψυχικής υγείας στο ΤΕΠΑΚ και δυστυχώς λειτουργούμε με πρόχειρες λύσεις.
ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ
Αξιοσημείωτο είναι ότι καμία αναφορά δε γίνεται για την καθυστέρηση εναρμόνισης της Κύπρου με την Οδηγία 2009/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία Κέντρου Αίματος με πρότυπα που διασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια του ανθρώπινου αίματος. Θέμα για το οποίο ήδη μας έγινε παρατήρηση από την τέως Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε, κυρία Ανδρούλα Βασιλείου.
Ε-HEALTH
Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες από το Υπουργείο Υγείας για τη μηχανογράφηση των νοσηλευτηρίων μας, αλλά αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι έχει ψηφιστεί σύσταση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε για την αξιολόγηση και ρύθμιση των εθνικών κανονισμών τους ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλε-ιατρικής μέχρι το 2011. Ταυτόχρονα έχει ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να κατατάξουν τις ανάγκες και προτεραιότητές τους στην τηλε-ιατρική μέχρι το τέλος του 2009.
Ο χθεσινός απολογισμός δεν αναφέρει τίποτε από το πιο πάνω και ας μιλάμε για σύγχρονες υπηρεσίες ιατρικής και ας ευελπιστούμε ότι η Κύπρος θα καταστεί προορισμός ιατρικού τουρισμού!
Τα προβλήματα της υγείας που βασανίζουν τους πολίτες είναι σοβαρά και χρειάζονται μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση.
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο και η όλη στρατηγική χωρίς χρονοδιαγράμματα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς και εδώ λέμε «μακάρι να δεχθούν οι γιατροί τους όρους μας» – μα με το «μακάρι» πώς θα νιώσει ασφάλεια ο νεφροπαθής!
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Αναμέναμε ότι στον υποτιθέμενο απολογισμό δράσης θα υπήρχε και μια μικρή έστω αναφορά στην φαρμακευτική περίθαλψη την οποία ο Υπουργός Οικονομικών φρόντισε άτσαλα να κουτσουρέψει κατά 13, 5 εκ ευρώ χωρίς καν να μπει προηγούμενα στον κόπο να διαβουλευτεί με τις Φ.Υ και κυρίως να ελέγξει εάν για τα κονδύλια για τα οποία εξαγγέλθηκαν περικοπές έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις που προνοούν κυρώσεις εκατομμυρίων σε περίπτωση ακύρωσής τους.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Εν μέσω οικονομικής κρίσης δήλωσε ο κύριος Υπουργός αυξήθηκε η προσέλευση στα κρατικά νοσηλευτήρια. Εμείς προσθέτουμε: αυξήθηκε σημαντικά σε ποσοστό 15 % το πρώτο τρίμηνο του 2010 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όσο προχωρούμε εντός του τρέχοντος έτους. Δεν ακούσαμε όμως τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας.
Δυστυχώς, παρόλο που και ο ιδιωτικός τομέας αφορά το Υπουργείο Υγείας, ο συγκεντρωτισμός που παρατηρείται είναι τροχοπέδη στη δημιουργία γνήσιου ανταγωνισμού, ομαλής συνεργασίας και ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας. Επιπρόσθετα, οι συνεργασίες στις οποίες αναφέρονται είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα μπορούσαν να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν ένα άλλο σημαντικό κομμάτι παροχών υγείας.
Τέλος, σημειώνουμε ότι αυτό που πρέπει να δούμε είναι εάν αυτά που γίνονται είναι ικανοποιητικά και όχι ελλειπή, λειτουργούν βάσει ενός συστήματος διασφάλισης μέγιστης ποιότητας και παραγωγικότητας και όχι σπασμωδικά και εάν αποπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον τελικό δέκτη – τον απλό πολίτη. Είναι με αυτά τα κριτήρια που καλείται ο καθένας μας να κρίνει τον απολογισμό του Υπουργείου Υγείας, και για μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη-δεν μας ικανοποιεί.