Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης προέβη σήμερα στη πιο κάτω δήλωση:
Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη μας λύπη γιατί δεν έγινε κατορθωτό να καταλήξουμε στο Εθνικό Συμβούλιο σε συγκλίσεις και αποφάσεις τόσο ως προς την ουσία όσο και προς τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Για μας, αυτό είναι το λυπηρό και όχι το ότι δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί ένα επικοινωνιακού χαρακτήρα κοινό ανακοινωθέν.
Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας σειράς αρνητικών εξελίξεων όπως και όλοι διαπιστώνουμε πως μπαίνουμε σε μια νέα κρίσιμη φάση του Κυπριακού προβλήματος.
Η επικρεμάμενη απειλή υιοθέτησης του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο, οι εξελίξεις στο ΕΔΑΔ, σωρεία άλλων αρνητικών εξελίξεων, οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, σε συσχετισμό με την διεθνή αναβάθμιση της Τουρκίας, θα έπρεπε να σήμαναν έναν πραγματικό συναγερμό στο σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.
Ο κίνδυνος να μετατραπεί το κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας σε μια νέα Ταιβάν είναι πλέον μια οδυνηρή αλλά ορατή πραγματικότητα.
Είναι με επίγνωση των όσων έχω προαναφέρει που προσήλθαμε ως παράταξη στην πολυήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου. Είχαμε τότε δηλώσει ότι η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιστορικό ορόσημο εάν μέσα από το νηφάλιο διάλογο και τις συγκλίσεις, γινόταν επιτέλους κατορθωτή η κατάληξη σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική με στόχο από τη μια την αντιμετώπιση των κινδύνων που καταγράφονται και από την άλλη τη δημιουργία προοπτικής για επιτυχή έκβαση του αγώνα μας.
Για τον πιο πάνω σκοπό ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν περιορίστηκε στην παράθεση και τη σε βάθος ανάλυση των αρνητικών εξελίξεων αλλά προχώρησε στην κατάθεση σειράς προτάσεων και εισηγήσεων με την ελπίδα ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για έναν δημιουργικό διάλογο και να συμβάλουν στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.
Θέλω να επαναλάβω πως οι πιο πάνω προτάσεις μπορούσε και μπορεί να αποτελέσουν τροφή για σκέψη αλλά και επιβεβαιώνουν πως κύρια έγνοια και αγωνία μας είναι, μέσα από τη ρεαλιστική αντίκριση των πραγματικοτήτων, από τη μια η ενότητα του εσωτερικού μας μετώπου ενώ από την άλλη η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε αλλά και των κινδύνων που διατρέχουμε μέσα από ένα νέο αδιέξοδο.
Οι πιο πάνω προτάσεις παραμένουν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς αξιοποίηση ή απόρριψη, αφού είναι δεδομένο πως τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος.
Εμείς θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και την ίδια διαχρονική συνέπεια στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από ένα βιώσιμο, λειτουργικό, ομόσπονδο ευρωπαϊκό κράτος.
Θέλουμε για άλλη μια φορά να επαναλάβουμε πως σε κανένα δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζει τον παράγοντα χρόνο χωρίς ποτέ τούτο να σημαίνει πως θα αποδεχτούμε την όποια λύση.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον κυπριακό λαό πως για μας το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί και δεν θα πρέπει να αποτελεί εστία αντιπαραθέσεων. Παρά τις κάθετες διαφωνίες μας με αποφάσεις του Προέδρου, δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε επιλογές που μας βρίσκουν σύμφωνους όπως και δεν θα παραλείψουμε να ασκούμε εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε, εκεί όπου διαπιστώνουμε λάθη ή παραλήψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.