Αναγκαία η παράλληλη διαπραγμάτευση

11 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου περί «δύο κρατών και δύο λαών».

”Είχα την ευκαιρία να υποδείξω ότι για να υπάρξει πρόοδος ή η αναμενόμενη πρόοδος, θα πρέπει να μην υπάρχει κάθε τόσο η αμφισβήτηση της βάσης των διαπραγματεύσεων όπως έγινε χθες με τις δηλώσεις του κ. Έρογλου σχετικά με το είδος της λύσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι η δημιουργία δύο ‘κρατών’ με την αναγνώριση δύο ‘κρατών’ και ούτω καθ’ εξής”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι έχει επισημάνει στον κ. Ντάουνερ ότι ”θα πρέπει τα ΗΕ όχι απλά να παρεμβαίνουν προειδοποιώντας για συνέπειες, αλλά θα πρέπει να παρεμβαίνουν εποικοδομητικά διορθώνοντας όσους εκτρέπονται από τα συμφωνηθέντα”.

Σε ερώτηση αν υπάρχει τέτοια διάθεση από τα ΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Ντάουνερ ”παραδέχθηκε ότι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται που υποσκάπτουν το καλό κλίμα που θα πρέπει να υπάρχει κατά τη διάρκεια του διαλόγου όχι μόνο δεν τους βρίσκουν σύμφωνους αλλά προβαίνουν και στις αναγκαίες παραστάσεις”.

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ έγινε αναφορά στην πρόταση του Προέδρου για παράλληλη συζήτηση του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά, αλλά δεν επεκτάθηκε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ο αρμόδιος να αναφερθεί σε αυτά που έχει ακούσει.

”Η θέση είναι ότι ναι, η παράλληλη διαπραγμάτευση είναι απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, γιατί θα διευκολύνει την απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της λύσης του κυπριακού προβλήματος”, κατέληξε.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.