Οι προτάσεις του κ. Χριστόφια για τη διακυβέρνηση

11 Φεβρουαρίου, 2014

Δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου:

Ακούσαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ χθες, αλλά διαβάσαμε και σήμερα στον ημερήσιο τύπο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει νέες ιδέες για την εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου στο κεφάλαιο διακυβέρνησης. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει ελπίδα για πρόοδο.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  καταθέτει απόψεις στο τραπέζι των συνομιλιών επί ουσιαστικών ζητημάτων χωρίς να έχει εκ των προτέρων τις απόψεις και τις θέσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο. Είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ως του  εκλελεγμένου Προέδρου και αντιπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας να βάζει τις δικές του τοποθετήσεις και τις δικές του ιδέες. Δικαίωμα και υποχρέωση και των υπολοίπων να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

1ον  Γράφτηκε πως οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του ΄89. Ουδέν τούτου αναληθέστερο. Οι ομόφωνες αποφάσεις του ΄89 δεν προέβλεπαν σε καμία περίπτωση εκ περιτροπής προεδρία.

2ον  Δεν μπορεί κανένας να μετατρέπει ένα Ευρωπαίο πολίτη, τον Ελληνοκύπριο πολίτη, σε πολίτη δεύτερης κατηγορίας, υποβάλλοντας προτάσεις που διατηρούν το δικαίωμα στον κάθε Τουρκοκύπριο να έχει μία ψήφο για την εκλογή είτε του προέδρου είτε του αντιπροέδρου και την ίδια στιγμή να περιορίζει το βάρος της ψήφου του κάθε Ελληνοκύπριου στο ¼  για την εκλογή Τουρκοκύπριου.

3ον   Να δίδει το δικαίωμα στον κ. Ταλάτ να ερμηνεύει την πρόταση του κ. Χριστόφια ως πρόταση εξίσωσης των «δύο λαών»  και να ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο την πολιτική ισότητα προβάλλοντας τα εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Διαπιστώνουμε δυστυχώς πως στο θέμα της διακυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει απόψεις στη βάση κοινωνικοταξικών κριτηρίων και όχι στην βάση αρχών, με αποτέλεσμα να δίδεται το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να τις ερμηνεύει με τρόπο που δημιουργούνται σοβαρότατες παρεκκλίσεις επί ουσιαστικών θεμάτων αρχής διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.