Ρεκόρ ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών

11 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της επιτροπής Νομικών της βουλής Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στην έξαρση των ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών το 2010 και υπέβαλε προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου: 

Τα στοιχεία για την έξαρση των ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών το 2010 είναι άκρως ανησυχητικά. Συνολικά, μέσα σε οκτώ μόνο μήνες, διαπράχθηκαν 2109 διαρρήξεις και 1004 κλοπές, καθώς επίσης 104 ληστείες, ανεβάζοντας τον μέσο όρο πάνω από 13 περιστατικά ημερησίως. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2009, έχουμε αύξηση που φτάνει σχεδόν στο 30%.

Μόνο τον Αύγουστο, είχαμε 3 ληστείες σε τράπεζες, δύο άλλες τον μήνα Σεπτέμβρη, 211 διαρρήξεις και 196 κλοπές, υπερδιπλάσιες από ότι τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι σε επαρχιακό επίπεδο εκείνοι που θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι οι Λευκωσιάτες και οι Λεμεσιανοί.

 

Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, εξιχνιάζονται μόνο 4 στις 10 υποθέσεις, ενώ σημαντικά μειωμένη είναι η εξιχνίαση των ληστειών, μόνο 2 στις 10 ληστείες έχουν εξιχνιαστεί.  

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν και δικαιολογούν τα αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας που έχουν κυριεύσει τον Κύπριο πολίτη, τόσο για τη ζωή και την περιουσία του, όσο και για την ασφάλεια των παιδιών του. Κανένας δεν νοιώθει πια ασφαλής όταν στην γειτονιά του διέρρηξαν το διπλανό σπίτι ή λήστεψαν το περίπτερο ή τον φούρνο. Φαίνεται ότι επί της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, θα μάθουμε να ζούμε και στην ανασφάλεια, ακόμη και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, έχοντας έγνοια για την πραγματοποίηση μιας απλής τραπεζικής συναλλαγής ή ακόμη για μια  βόλτα στα μαγαζιά. Δεν μπορεί κάποιος να απουσιάσει ένα σαββατοκύριακο από το σπίτι, χωρίς να έχει την έγνοια ότι θα επιστρέψει και θα το βρει παραβιασμένο.

Το κράτος, και ιδιαίτερα η αστυνομία έχουν χρέος να αναλύσουν επιστημονικά όλα τα δεδομένα  και να λάβουν δραστικά μέτρα, καθ’ ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τη συμπεριφορά των διωκτικών αρχών. Στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης συμβάλλουν διάφορες παράμετροι, όπως είναι η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της, τα ναρκωτικά, οι αλλοδαποί που δεν έχουν εργασία. 

Για τον σκοπό αυτό, συναντήσαμε τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Σύνδεσμο Τραπεζών, τον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών, τον Σύνδεσμο Περιπτεριούχων, τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Διαρκούς Εξυπηρέτησης και τους υποδείξαμε ότι χρειάζεται λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς τις κατευθύνσεις τόσο της αποτροπής και της πρόληψης, όσο και της καταστολής, όπως: 

 

1.    Καθιέρωση δικτύων συνεργασίας της αστυνομίας με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με παράλληλες και συντονισμένες ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στο φαινόμενο.

 

2.    Χαρτογράφηση της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος, με εντοπισμό περιοχών και μονάδων αυξημένου κινδύνου, για λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων.

 

3.    Ανάλυση των αιτιών που προκαλούν την εκδήλωση και αύξηση της εγκληματικότητας. Αντί να αποκρύπτονται τα αίτια που τις προκαλούν, είναι προτιμότερο να αναλύονται επιστημονικά τα δεδομένα και ταυτόχρονα να λαμβάνονται μέτρα προς αντιμετώπισή τους.

 

4.    Μελέτη για τα κοινωνικά αίτια της συμπεριφοράς νεαρών ατόμων και ανηλίκων, η εμπλοκή των οποίων σε τέτοια αδικήματα παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο. 

 

5.    Εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων δράσης με βάση τα χαρακτηριστικά των ληστειών, αλλά και τους χώρους που είναι πιθανότερο να δράσουν οι ληστές (π.χ. τράπεζες) με ταυτόχρονη διαβούλευση με εκπροσώπους ευάλωτων ομάδων και επαγγελματικών φορέων.

 

6.    Επέκταση του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης και των αυξημένων περιπολιών.

 

7.    Πιο ενδελεχή ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να λαμβάνει, με έμφαση στη χρήση νέων τρόπων επικοινωνίας. 

8.   Βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μεθόδων έρευνας, συλλογής και αξιοποίησης επιχειρησιακών πληροφοριών με παράλληλη ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού συστήματος με στόχο την επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.

Περαιτέρω προτείνουμε όπως:

Κλιμάκιο της Αστυνομίας επισκεφτεί τις  ευαίσθητες επιχειρήσεις, όπως είναι τα περίπτερα και οι φούρνοι, για ενημέρωση και καθοδήγηση των επιχειρηματιών και ενθάρρυνσή τους για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Εκπόνηση ειδικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληστειών σε τράπεζες, οι οποίες όχι μόνο αυξάνονται αλλά σταδιακά έχουν μετατραπεί σε πολύ οργανωμένες, επαγγελματικές και, το χειρότερο και πλέον επικίνδυνο, ένοπλες.

Για τον σκοπό αυτό καλέσαμε τον Αρχηγό Αστυνομίας να επιβλέψει προσωπικά  την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος  

Δεν μπορεί η  κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στο «έλλειμμα ασφάλειας» στο τόπο μας. Οφείλουν να αντικρίσουν το λαό με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ασφάλεια του και η πολιτεία έχει υποχρέωση να του την εγγυηθεί. Αναμένει από αυτούς να προτείνουν εφικτές και πρακτικές λύσεις και να προωθήσουν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισής του φαινομένου.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.