Ενέργεια, υγεία και περιβάλλον

12 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Με στόχο την επιστημονική εξέταση θεμάτων περιβάλλοντος και τον διάλογο και ενημέρωση των πολιτών, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που έχει εγκαινιάσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός με σύνθημα «Κύπρος 2020 – Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη», το κόμμα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, διοργάνωσε χθες στο αμφιθέατρο του Intercollege στη Λάρνακα, οικονομικό φόρουμ με τίτλο «Ενέργεια, Υγεία και Περιβάλλον». 

Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Μαρία Κυριακού, μέλος του οικονομικού επιτελείου του κόμματος.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες η πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Μαρία Δώδου ανέφερε ότι η οργάνωση του συνεδρίου γίνεται στη Λάρνακα επειδή η πόλη αυτή «έχει επιβαρυνθεί τα μέγιστα περιβαλλοντικά και κατά συνέπεια και οικονομικά από τη χρήση πετρελαίου. Η ενέργεια, το περιβάλλον και η ανάπτυξη, έχουν άμεση συνάρτηση με το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα» είπε και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις εισαγωγές, για πάνω από το ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνει.

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τις εισαγωγές, η Δανία είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, η δε Πολωνία όπως και η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζουν σχετικά χαμηλά επίπεδα εξάρτησης από τις εισαγωγές. Η Κύπρος ως κράτος μέλος όφειλε να ενσωματώσει την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, γνωστή ως και στόχος «20-20-20» η οποία επιδιώκει για το 2020 τα ακόλουθα: 20% χρήση ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, 20% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και 20% μείωση των εκπομπών CO2 στο εθνικό της Δίκαιο και να συμμορφωθεί προς τους πιο πάνω στόχους χαράσσοντας τη στρατηγική εκείνη που είναι κατάλληλη και συνεπής ως προς το εγχώριο διαθέσιμο δυναμικό της» σημείωσε. 

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος «είχε υποχρέωση να υποβάλει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 το εθνικό σχέδιο δράσης που να αποτυπώνει την ενεργειακή στρατηγική (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια -ΕΣΔΑΕ / ΝREAP) καθώς και να υποβάλει ενδιάμεσες μελέτες προόδου και αποτίμησης ανά διετία μέχρι το 2020».

Στην ομιλία του ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κύπρο και είπε ότι το ενεργειακό μοντέλο του νησιού μας «εξετάζει και ικανοποιεί τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες, λαμβάνει υπόψη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις και καθορίζει τους βασικούς άξονες για την υλοποίηση των στόχων, ενώ προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ενεργειακής οικονομίας».

Αναφερόμενος στην απόφαση για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο ο κ. Κασίνης είπε ότι καθορίστηκε το φυσικό αέριο ως η πρωτογενής πηγή ενέργειας για όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με συμβατικά καύσιμα, ο χερσαίος τερματικός σταθμός στο Βασιλικό θα είναι ο αποκλειστικός σταθμός για την παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόστος της υποδομής του τερματικού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και αποϋγροποίησης LNG εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) έχει τη δυνατότητα εισαγωγής και διάθεσης του φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε.

Ο κ. Κασίνης είπε ακόμα ότι ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο μπορεί για τα επόμενα χρόνια «να αποτελέσει το μοχλό της ανάπτυξης και την κινητήριο δύναμη της εθνικής οικονομίας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη, να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, να καταστεί ο καταλύτης της βελτίωσης των γεωπολιτικών σχέσεων των χώρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την πολιτική σταθερότητα». 

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Κώστας Ιωάννου στη δική του ομιλία ανέφερε πως «η Κύπρος ήταν και παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή σχεδόν απόλυτα εξαρτώμενη από εισαγόμενη ενέργεια που παρέχεται κυρίως υπό τη μορφή υγρών καυσίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές, τη θέρμανση, τη βιομηχανία, και την ηλεκτροπαραγωγή, με πολλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον».΄

Αφού αναφέρθηκε στις αναγκαίες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου είπε «τα πλεονεκτήματα για την κυπριακή οικονομία από την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου αναμένεται να είναι πολύπλευρα» όπως «η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, η ανάπτυξη της δραστηριότητας και χρήσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου – Μαλαμή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες και στο φυσικό αέριο για το οποίο όπως είπε «αποτελεί σήμερα το πλέον περιζήτητο καύσιμο εξαιτίας της υψηλής θερμογόνου δύναμης, της μειωμένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της αποδοτικής του καύσης και βρίσκει ευρύτατη εφαρμογή στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στη βιοτεχνία, στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή». 

Αφού σημείωσε ότι «η ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο είναι βασισμένη στην χρήση πετρελαίου και ότι το υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος δημιουργεί την ανάγκη για χρήση άλλων πηγών ενέργειας» είπε ότι «το φυσικό αέριο και η ηλιακή ενέργεια (Φωτοβολταϊκά και Συγκεντρωτικά συστήματα) αποτελούν πηγές που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στην Κύπρο».

Αυτό συνέχισε, «θα συμβάλει στην προώθηση της χρήσης διαφορετικών πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, στην αποδοτική, αποτελεσματική, βιώσιμη και αρμονική ανάπτυξη και τη λειτουργία της υποδομής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και στις επιλογές των τελικών χρηστών. Για την Κύπρο η μεταφορά του φυσικού αερίου μπορεί να γίνει με φορτηγά πλοία υπό υγροποιημένη μορφή ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ασφαλές στην μεταφορά και στη χρήση του» κατέληξε.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.