Γραφειοκρατία, απαλλοτριώσεις, πολεοδομική αμνηστία

12 Φεβρουαρίου, 2014

Ο επίτροπος Εσωτερικών του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστος Στυλιανίδης προέβη χθες σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της βουλής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ στην παρουσίαση του υπουργού Εσωτερικών θέσαμε κυρίως τρία ζητήματα που έχουν σχέση με τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και την εξυπηρέτηση του πολίτη», είπε.

Γραφειοκρατία

«Θέσαμε εξαρχής το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος ειδικά σ’ αυτό το δύσκολο υπουργείο, της γραφειοκρατίας. Έχουμε τονίσει ότι δυστυχώς είμαστε πίσω πολύ ως ευρωπαϊκή χώρα στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή, αυτό που ονομάζεται egovernment», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «ειδικά το πρόβλημα εντοπίζεται στην οριζόντια επαφή των τμημάτων του Υπουργείου», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, «έγινε παραδεκτό από πλευράς υπουργείου».

«Από την άλλη», ανέφερε, «πρέπει να πούμε την αλήθεια ότι έχουν γίνει κάποια σημαντικά βελτιωτικά μέτρα, έχουν παρθεί αποφάσεις, αλλά είμαστε πάρα πολύ πίσω».

«Αυτό», πρόσθεσε, «δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα που φτάνουν μέχρι την οικονομία», ενώ έδωσε ως παράδειγμα «το μεγάλο πρόβλημα της επανεκτίμησης των αξιών», πρόβλημα για το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο η τεχνολογία», έτσι ώστε «αν γίνει μια νέα επανεκτίμηση των αξιών ενδεχομένως να έχουμε και ενίσχυση των δημοσίων ταμείων σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στο έλλειμμα και στο χρέος».

«Αυτά πρέπει να γίνουν σύντομα», είπε, και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ «να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», λέγοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς κινούμαστε με αργούς ρυθμούς».

Απαλλοτριώσεις

«Το άλλο μείζον θέμα που θέσαμε ήταν το θέμα των απαλλοτριώσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο σε περιόδους οικονομικής κρίσης το κράτος να πληρώνει επιτόκιο πενταπλάσιο απ’ ό,τι θα δανειζόταν από κάπου αλλού». 

«Μας προξενεί κατάπληξη διότι συνεχίζεται αυτή η εις βάρος του κράτους πολιτική και στάση και μιλάμε για μεγάλο ποσό», ανέφερε.

«Θεωρούμε ότι το συντομότερο» και «μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, αφού υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις, να προχωρήσουμε στην αποζημίωση των ανθρώπων που έχουν απαλλοτριωθεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι «είναι και θέμα δικαίου, έτσι ώστε να σταματήσει αυτός ο μεγάλος βραχνάς για το κράτος».

Πολεοδομική Αμνηστία

«Το τρίτο σημαντικό που θέλουμε να τονίσουμε έχει σχέση με την πολεοδομική αμνηστία», είπε, αλλά και «γενικότερα την αντίληψη για το πώς το κράτος ασκεί την εσωτερική του πολιτική σε σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη».

«Θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα», είπε, κάτι που «έχει αποδειχθεί στην πράξη σε πολλά σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, ότι πρέπει να περάσει μεγάλο μέρους του ελέγχου στον αυτοέλεγχο, των ειδικών, των επιστημόνων».

Είναι αδιανόητο, συνέχισε, η Κύπρος να είναι από τις μοναδικές χώρες με αναχρονιστικό τρόπο που συντηρεί δομές και θεσμούς και δεν αφήνει τον έλεγχο στους μηχανικούς.

Εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο και «θα μείωνε το κόστος και θα εξυπηρετούσε τα μέγιστα ακόμα και στην ανόρθωση της οικονομίας», και πρόσθεσε ότι «τα νομοσχέδια που αφορούν την πολεοδομική αμνηστία θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τον πολίτη» και «θα δημιουργηθούν κίνητρα αν όντως αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό του τόπου σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ».

«Είναι κρίμα», είπε ο κ. Στυλιανίδης ενώ «έχουμε γίνει ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργούμε με αναχρονιστικές δομές της δεκαετίας του 1960 και του 1970», συμπληρώνοντας ότι «έγινε παραδεκτό από τον υπουργό Εσωτερικών ότι έτσι πρέπει να γίνει, αλλά, πρέπει επιτέλους να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις».

Ανέφερε ότι «στο επίπεδο της επιτροπής Εσωτερικών θα έλεγα ότι υπάρχει μια περίπου συναντίληψη τουλάχιστον στον πέραν του ΑΚΕΛ χώρο», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επιτέλους αυτές οι αποφάσεις να πάρουν σάρκα και οστά για να περάσουμε επιτέλους από τον γραφειοκρατικό δεινόσαυρό μιας δημόσιας υπηρεσίας η οποία δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετεί κατά τρόπο σύγχρονο τα πράγματα, στη λογική του αυτοελέγχου εκ μέρους των επιστημόνων και των ειδικών». 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.