Αυξήσεις 115 αντί 150 εκ.

12 Φεβρουαρίου, 2014

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη χθες στη βουλή σε δηλώσεις για την κατάσταση που προέκυψε με την οικονομία και τόνισε ότι ”παρακολουθούμε την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη στην αντιπολίτευση, της φταίει το ΔΗΚΟ, της φταίει ο Συναγερμός, φταίει ο Χατζηπετρής, ο μόνος που δεν φταίει είναι αυτοί που κυβερνούν”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι ”αυτές τις μέρες όλοι κλεισμένοι στον μικρόκοσμο μας, προσπαθούμε ο καθένας να διατηρήσει τα βασίλεια του, άλλοι να μην έχουν κόστος ενόψει εκλογών, οι δε επιχειρηματίες να μείνουν ενδεχόμενα στο απυρόβλητο”. Κανείς από εμάς τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε, δεν αξιολογεί το τι συμβαίνει εκτός των μικρών συνόρων της δικής μας πατρίδας.

Κι ενώ στην Ευρώπη, σημείωσε, απασχολούνται πολύ σοβαρά για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να στηριχτεί μετά από την Ελλάδα και την Ιρλανδία τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία κι ενώ υπάρχει ένας παγκόσμιος πανικός για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και πάνω στο ευρώ, παρατηρούμε εδώ μια κατάσταση που στέλλει τα χειρότερα μηνύματα.

Ανέφερε ότι σήμερα υπήρξαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για τα θέματα που αφορούν Πορτογαλία και Ισπανία. Αναφορά έκανε επίσης και στην Moodys που σήμερα χαρακτηρίζει το μέλλον των Ισπανικών τραπεζών με πολύ αρνητικό ορίζοντα.

”Την ώρα που συζητούνται τα ενδεχόμενα Πορτογαλία και Ισπανία να μπουν στους μηχανισμούς στήριξης, το σπρεντ του Ισπανικού δεκαετούς ομολόγου είναι 2,44%. Του Κυπριακού ομολόγου που εμείς νομίζουμε ότι είναι ο ομφαλός της γης με την καλύτερη οικονομία που δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα ουσιαστικό μέτρο, είναι 2,77%”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ”τα κόμματα επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο” ενώ ”οι συνδικαλιστικές οργανώσεις – σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των εργαζομένων – εξήγγειλαν απεργίες”. 

Είπε πως το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ συμφώνησαν να ξεκινήσει ένας διάλογος για να μειωθούν οι αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο αντί από 150 εκ. στα 115. Το τι έχουν συμφωνήσει, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ μαζί με την κυβέρνηση, συνέχισε, είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο το 2011 αντί να δώσουν αυξήσεις 150 εκ. στους μισθούς του κρατικού μισθολογίου να δώσουν αύξηση 115 εκ.

”Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα πάμε σε απεργίες. Εμείς τα πολιτικά κόμματα φοβόμαστε είτε τις ψήφους για τον Μάη είτε σαν βουλευτές τους σταυρούς προτίμησης μας ”, τόνισε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η επιχειρηματική τάξη πρέπει να αντιληφθεί ότι κι αυτή έχει ευθύνη και υποχρέωση να συνεισφέρει. 

Όλοι μαζί, τόνισε, να συναισθανθούμε την κρισιμότητα των στιγμών διαφορετικά το κράτος θα βουλιάζει κι εμείς θα τσακωνόμαστε ποιος έχει περισσότερη ή λιγότερη ευθύνη.

Εμείς του πολιτικού συστήματος, είπε, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει το εθνικό ζήτημα, μάθαμε απλά να διαχειριζόμαστε θέματα σχετικά με το εθνικό ζήτημα. Στα της οικονομίας, σημείωσε, τα περνούσαμε εδώ και δεκαετίες στα ψιλά γράμματα. ”Κι αύριο η βουλή να ψηφίσει φορολογίες που θα αυξήσουν τα έσοδα όχι κατά 100 εκ. αλλά κατά μισό δισεκατομμύριο πάλι θα είναι υποβάθμιση που θα έρθει στους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε.

Πρέπει να δούμε, υπέδειξε, τι κάνουμε με τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που είναι το κρατικό μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό. ”Χαρακτηρίστηκε το συνταξιοδοτικό από τον υπουργό Οικονομικών ως ωρολογιακή βόμβα. Σήμερα το κόστος του συνταξιοδοτικού επί του ΑΕΠ είναι μόλις 3%. Το κρατικό μισθολόγιο το 2009 είχε κόστος 15,6% του ΑΕΠ”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, δεν είναι μόνο το 17% που εργάζονται στην δημόσια υπηρεσία. ”Είναι και το 83% που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, είναι και 25.000 που έρχονται Χριστούγεννα και δεν έχουν μεροκάματο και δεν έχουν να ψωνίσουν για την οικογένεια τους”, σημείωσε.

Αναφερόμενος σε χθεσινή δημοσκόπηση της Καθημερινής είπε πως ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα νιώθουν την αβεβαιότητα αν τους επόμενους τρεις μήνες θα έχουν δουλειά. Όσον αφορά τις δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε ποιος μίλησε γι αυτούς που έκλεισαν την δουλειά τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία οι πρώτοι που πλήρωσαν τα λάθη των λαϊκισμών των πολιτικών ήταν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. 

”Επειδή δεν θα ήθελα ο σημερινός 30άρης, 40άρης και 50άρης της δημόσιας υπηρεσίας να βρεθεί σε αυτή την δύσκολη θέση που βρίσκονται οι συνάδελφοι του στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι ώρα σήμερα να πάρουμε τα πλέον ανώδυνα μέτρα για να μην θρηνήσουμε αύριο”, τόνισε.

Ερωτηθείς αν τις απόψεις του για την οικονομία τις ασπάζονται και τα άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, διευκρίνισε ότι είναι θέσεις του κόμματος. ”Για την οικονομία ο ΔΗΣΥ έχει μια ομάδα μελετών. Έκανε μια πρόταση για όλες τις πτυχές της οικονομίας. Τρεις φορές το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε όλα αυτά που λέω. Είναι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, σημείωσε. Είναι οι θέσεις του κόμματος, το δήλωσε και ο πρόεδρος της παράταξης».

”Δεν είναι σωστό είτε για κόμματα είτε για πολιτευτές να κρυβόμαστε πως θα κερδίσουμε πόντους και σταυρούς είναι η ώρα της ευθύνης”, κατέληξε.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.