Οι θέσεις ΔΗΣΥ για την οικονομία – Προτάσεις

13 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Στη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την οικονομία, στα πλαίσια προγράμματος παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Στην παρουσίαση των θέσεων προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι ηγεσίες της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, της ΣΕΚ, της ΕΤΥΚ, του Συνδέσμου. Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών και του CIPA, στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και εμπορικών τραπεζών και ακαδημαϊκοί.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέπτυξε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος το οποίο στηρίζεται σε τρείς άξονες:

1.      Την ανάπτυξη

2.      Την διαχείριση της κρατικής περιουσίας και

3.      Την μείωση του σπάταλου κράτους. 

Ως πρώτο άξονα και όχι συμπτωματικά ο ΔΗΣΥ θεωρεί αυτόν της ανάπτυξης καθώς είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις. Ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων, ανάμεσα στα οποία η ριζική μείωση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η διεύρυνση του εμπορικού ωραρίου, η προώθηση της σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσια τομέα, η παροχή φορολογικών κινήτρων και πολεοδομικών ελαφρύνσεων κ.α.

Ο δεύτερος άξονας της οικονομικής πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού αφορά την διαχείριση της κρατικής περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, τα κρατικά έσοδα μπορούν και πρέπει να αυξηθούν, όχι όμως με την επιβολή νέων φορολογιών αλλά με τη σωστή αξιοποίηση των δημοσίων οργανισμών και του δημόσιου πλούτου.

Προτείνεται η σωστή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας που περιλαμβάνει μεγάλα προνομιακά τεμάχια γης, βιομηχανικές ζώνες μέχρι και κυβερνητικές κατοικίες. Στα πλαίσια αυτά ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στην κατάργηση αχρείαστων ημικρατικών οργανισμών, τις μετοχοποιήσεις, τη διαδικασία μερικής ή και πλήρους σε κάποιες περιπτώσεις, αποκρατικοποιήσεις.

Τρίτος άξονας του προγράμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η μείωση του σπάταλου κράτους, ένα πρόβλημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας μας. Έχουμε μια τεράστια δημόσια υπηρεσία σε αναλογία με το μέγεθος της χώρας μας και είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό του κρατικού μισθολογίου επί του ΑΕΠ. Οι συνεχείς φορολογικές αυξήσεις για τη συντήρηση αυτού του δαπανηρού δημόσιου τομέα δεν μπορούν να συνεχιστούν και προτείνονται μέτρα για την σταδιακή συγκράτηση της σπατάλης, χωρίς να επηρεαστούν τα κεκτημένα δικαιώματα των σημερινών δημοσίων υπαλλήλων.

Προτείνεται επίσης η καλύτερη διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των διαφόρων ταμείων του κράτους, η βελτίωση της ΑΤΑ με τρόπο που να την καθιστά πιο δίκαιη, η προώθηση ενός διαφοροποιημένου ΓΕΣΥ με τρόπο που από τη μια θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και από την άλλη θα διασφαλίζει ότι η οικονομία δεν θα μπει σε περιπέτειες και η βελτίωση του εισπρακτικού συστήματος φόρων.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε ότι είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις, να συνεργασθούμε στενά, να παραμερίσουμε κάθε εστία διχασμού, να χτίσουμε γέφυρες που να δυναμώνουν την ενότητα και τη συλλογικότητα και με πραγματισμό να αφήσουμε στην άκρη δόγματα και ιδεοληψίες. Η οικονομία, είπε, είναι εθνική υπόθεση. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και θα ξαναβρούμε την ελπίδα για το  μέλλον της πατρίδας μας. 

  • Ολόκληρο το κείμενο δηλώσεων του κ. Αναστασιάδη εδώ.
  • Τα προτεινόμενα μέτρα σε διαφάνειες εδώ.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.