Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Eurogroup του ανέπτυξε τρία θέματα αναφορικά με την οικονομία της Κύπρου για τα οποία επέδειξε ιδιαίτερη κατανόηση. Το θέμα είναι να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης για την κυπριακή οικονομία, πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι προχθές πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και είχε την ευκαιρία να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούγκερ προς τον οποίο ανέπτυξε τρία βασικά θέματα που αφορούν την οικονομία της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι ανέπτυξε στον κ. Γιούγκερ «τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν βρεθεί εκτεθειμένες οι κυπριακές τράπεζες ενόψει της επέκτασης των εργασιών τους στην ελληνική αγορά και όχι μόνο με τα ελληνικά ομόλογα. Έχω εξηγήσει και έχω παρακαλέσει πως αυτό θα έπρεπε ιδιαιτέρως να ελαμβάνετο υπόψη κατά τις πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου όπως οι ελληνικές έτσι και οι κυπριακές τράπεζες να στηριχθούν αφού οι κύριες δραστηριότητες οφείλονται σε ιδιάζοντες λόγους».
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχω παρακαλέσει τον κ. Γιούγκερ και έχω αναπτύξει τους λόγους που θα μπορούσε να επιτευχθεί με αποδοχή των κυπριακών ομολόγων, χωρίς να χρειάζεται η κυπριακή οικονομία, με δεδομένο το μέγεθος της και τις δυνατότητες που παρέχονται, να τεθεί στον μηχανισμό επιτήρησης. Ένα ανάλογο ενδεχόμενο θα είχε ως αποτέλεσμα ενδεχόμενα τη μεταβολή και του φορολογικού συστήματος, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο».
Θα πρέπει να πω, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πως «ο κ. Γιούγκερ επέδειξε ιδιαίτερη κατανόηση στα προβλήματα και χωρίς να θέλω να πω περισσότερα δημόσια, αυτό που λέω είναι ότι θα ενημερώσω σχετικά τόσο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και τον υπουργό Οικονομικών».
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι στις 5 – 6 Ιουνίου θα έχει «επαφές στις Βρυξέλλες για τον ίδιο σκοπό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάϊ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και με τον κ. Μπαρόζο. Στόχος η εμμονή στα τρία θέματα που ήγειρα και για τα οποία φαίνεται κατ αρχήν να υπάρχει κατανόηση».
Σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος είναι κοντά στον μηχανισμό στήριξης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «το θέμα είναι να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης. Δεν είναι πόσο κοντά είμαστε, είναι πόσο δραστηριοποιούμεθα ενόψει του μικρού μεγέθους των αναγκαίων κεφαλαίων που χρειάζονται να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για όλους».