Δήλωση του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη:
Το ψήφισμα 1973 του ΣΑ εγκρίθηκε ύστερα από αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών της Λιβύης και του Αραβικού Συνδέσμου. Ουσιαστικά καλεί τα Κράτη Μέλη να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα στρατιωτικά μέτρα για την προστασία του αμάχου πληθυσμού της Λιβύης, περιλαμβανομένης της κήρυξης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και εξαιρουμένης της χρήσης χερσαίων δυνάμεων.
Επομένως λανθασμένα ο κ. Καρογιαν θεωρεί ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήριο “εναντίον της Λιβύης“. Οι Βάσεις θα χρησιμοποιηθούν, αν χρησιμοποιηθούν, υπέρ της Λιβύης και του λαού της και εναντίον του Καντάφι που δεν διστάζει να στρέψει ακόμα και βαρέα όπλα εναντίον του λαού του. Η παραδοσιακή φιλία της Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο είναι φιλία με τους λαούς της περιοχής και όχι με τους στυγνούς δικτάτορες όταν ο λαός εξεγείρεται εναντίον τους.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αν δεν είχε τις καθιερωμένες πλέον αναστολές δεν θα διέπραττε χθες το ολίσθημα να παραδεχτεί ο ίδιος ότι οι Βάσεις είναι “κυρίαρχες“. Αυτή είναι η Βρετανική εκδοχή. Για την Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης οι Βάσεις έχουν μόνο περιορισμένη κυριαρχία και δύνανται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς. Η δήλωση του κ. Χριστόφια είπε ακριβώς τα αντίθετα. “Είμαστε εναντίον της χρησιμοποίησης των Βάσεων για στρατιωτικούς σκοπούς στην περιοχή“, είπε, “αλλά τι να κάμουμε“, συνέχισε, “αφού είναι κυρίαρχες“. Tέτοια περιορισμένη κυριαρχία δεν εξυπακούει ούτε μονιμότητα, ούτε δυνατότητα εκμετάλλευσης χερσαίου ή υποθαλάσσιου πλούτου.
Η συμμόρφωση προς το ψήφισμα 1973 του ΣΑ θα προσέδιδε στην Κύπρο τη σημασία αλλά και τη συνέπεια που της αρμόζει. Γιατί δεν παραδειγματίζεται από την απόφαση της Ελλάδας να εμπλακεί υποστηρικτικά και γιατί δεν εκμεταλλεύεται την εκ νέου ανεπάρκεια αξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου, για να κάνει τη διαφορά;
Όσο για του υπαινιγμούς κάποιων ότι η εμπλοκή την Βάσεων θα καταστήσει την Κύπρο στόχο του Καντάφι, να μου επιτραπεί να πω ότι πρόκειται για αστειότητες.