Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε προχθές Σάββατο πρόγευμα εργασίας στους δεκατέσσερις υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς για τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας και τις μεγάλες προοπτικές ανάκαμψης σε σύντομο χρονικό διάστημα αν τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή.
Πρόσθεσε ότι «διαβεβαίωσα ότι αυτή η χώρα, ο λαός μας, έχει το πείσμα να ετοιμάσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση και θα καταστήσει την Κύπρο αξιόπιστο εταίρο στον πυρήνα της ευρωζώνης».
Αυτό, είπε, εξάλλου, το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν όταν αντιμετωπίσαμε πολύ χειρότερες καταστάσεις.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Δεν αποτελούν αξιόπιστη πολιτική τα ηχηρά συνθήματα και το τι δεν δεχόμαστε, ανέφερε.
Αξιόπιστη πολιτική, σημείωσε, θα αποτελεί η συνδιαμόρφωση αντιπροτάσεων που στην ουσία θα παρακάμπτουν τα σκληρά μέτρα που εισηγείται η τρόικα που θα οδηγήσουν στην άμβλυνση των συνεπειών πάνω στους εργαζόμενους.
Όσο χρόνος περνά αναξιοποίητος, όσο λείπουν οι αντιπροτάσεις, τόσο τα προβλήματα θα δυσκολεύουν, συμπλήρωσε.
Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις θεωρητικές και αρνητικές τοποθετήσεις εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της παράταξής του να προσέλθει σε διάλογο για τα μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ρωσικό δάνειο εξέφρασε τη διαπίστωση ότι επενδύουμε σε ένα αβέβαιο δανεισμό, ή ακόμα και βέβαιος αν ήταν, δεν φαίνεται να μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να προχωρήσουμε στη συνομολόγηση μνημονίου.
Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης από την αρχή συνεχίζει ακόμη και σήμερα, είπε.
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία συζήτησαν τα προβλήματα της οικονομίας, με τον πρόεδρο του Eurogroup να σημειώνει εκ νέου ότι επείγουν τα μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και των χρηματοοικονομικών αγορών». Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντηση συζήτησαν τα διάφορα μέτρα.
«Έχω την εντύπωση ότι ο καλός μου φίλος, ο Νίκος, γνωρίζει καλά το επείγον της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα του», είπε ο πρόεδρος το Eurogroup. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.
Υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Eurogroup θα ήθελα να επαναβεβαιώσω την υπευθυνότητα του κόμματος της αντιπολίτευσης, ανέφερε τέλος.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης λέγοντας ότι αντάλλαξαν «απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα, αλλά και έχουμε ανταλλάξει απόψεις για το μέσα από ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να επιτύχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τα επώδυνα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, να μην πλήξουμε τη συνοχή και την ίδια ώρα να βοηθηθεί η ανάπτυξη».
«Νομίζω ότι αν υπάρξει σοβαρότητα και συγκροτημένος λόγος και προτάσεις υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μεγάλο βαθμό», είπε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διευκρίνισε ωστόσο ότι «μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, θα πρέπει να λέγεται η αλήθεια, για να μην δημιουργούνται ψεύτικες εικόνες στον κόσμο».
Επανέλαβε ότι «η πολιτική του ‘απλώς δεν δεχόμαστε το α, δεν δεχόμαστε το β’ δεν είναι πολιτική που απαντά στον επιδιωκόμενο στόχο».
Ανέφερε επίσης ότι έχει αναθέσει σε ομάδα ακαδημαϊκών στο οικονομικό επιτελείο του να επεξεργαστούν τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και να ετοιμάσουν αντιπροτάσεις, έτσι που «αν και όταν και εφόσον κληθούμε στο Προεδρικό, αφού δούμε τις κυβερνητικές προτάσεις να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα των επώδυνων μέτρων που εισηγείται η Τρόικα».