Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινή διάσκεψη τύπου προέβη σε σχολιασμό του απολογισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εσωτερική διακυβέρνηση:
Η χθεσινή εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας αδικεί τον θεσμό. Απογοητεύει τους πολίτες. Η παρουσία του ήταν αντίστοιχη της τριετούς θητείας της διακυβέρνησης του. Κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των προσδοκιών, κατώτερη των απαιτήσεων και των αναγκών.
Απουσίαζε το όραμα, ο σχεδιασμός και η προοπτική. Αντί για τις λύσεις επέλεξε τις αντιπαραθέσεις.
Συνειδητά, διαρκώς επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας.
Αντί να συζητούμε σήμερα για την ανεργία, την ακρίβεια, την παιδεία, την υγεία ή την μετανάστευση, ο Πρόεδρος προσπάθησε να οδηγήσει τον δημόσιο διάλογο σε επίπεδο πολιτικού κουτσομπολιού. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η ανώνυμη αναφορά σε κάποιον Υπουργό κάποιας προηγούμενης κυβέρνησης; Σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο δεν θα τον ακολουθήσουμε.
Θα αναφερθώ λοιπόν στην ουσία:
Η ουσία είναι ότι επί ημερών της διακυβέρνησης Χριστόφια οι άνεργοι αυξήθηκαν από τις 13 χιλιάδες στις 30 χιλιάδες. Ας ρωτήσει έστω και ένα από αυτούς τους 30 χιλιάδες ανέργους είτε ανήκει στον χώρο του δικού του κόμματος είτε αλλού, πόσο τους ενδιαφέρει εάν σε άλλες χώρες υπάρχουν και χειρότερα.
Η ουσία είναι ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα που παρέλαβε η κυβέρνηση του μετατράπηκε σε έλλειμμα που κατατάσσει την Κυπριακή οικονομία στην κατηγορία των προβληματικών της Ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 25%. Το κρατικό μισθολόγιο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 10.2%. Ασχέτως εάν κατάργησε ή όχι κάποιες κενές θέσεις στο δημόσιο.
Και είναι ακριβώς η ατολμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το σπάταλο αυτό κράτος που ευθύνεται για τις πολλαπλές υποβαθμίσεις της οικονομίας. Και όχι βεβαίως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Παρακαλώ τον Πρόεδρο να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος κράτους-μέλους της Ευρωζώνης και ότι οι επιθέσεις του εναντίον του Διοικητή, για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις του στον ανεξάρτητο εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας, καταγράφονται στο εξωτερικό και δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις. Είναι θεσμικά αδιανόητη η παρέμβαση του Προέδρου προς τον Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας χώρας μέλους της Ευρωζώνης για το καθορισμό των επιτοκίων.
Ουσία θα ήταν ακόμα εάν αυτή η κυβέρνηση επιζητούσε την εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ στο τρόφιμα και στα φάρμακα, όπως έπραξε η Μάλτα και όχι να επιχειρεί να φορτώσει ευθύνες είτε στην διακυβέρνηση Παπαδόπουλου στην οποία συμμετείχε, είτε στον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργο Βασιλείου, είτε ακόμα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ουσία θα ήταν, από την στιγμή που υπάρχει ο όποιος κατάλογος φοροφυγάδων, η κυβέρνηση να προχωρούσε με έμπρακτα μέτρα στην είσπραξη των οφειλόμενων φόρων. Οτιδήποτε άλλο είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Ουσία θα ήταν εάν πέραν από την επίσημη παραδοχή για την αναστολή του ΓΕΣΥ, κατατίθετο και η εναλλακτική πρόταση, ο εναλλακτικός σχεδιασμός για την ανακούφιση του Κύπριου πολίτη.
Ουσία θα ήταν εάν στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ακούγαμε κάτι πιο συγκεκριμένο από τα γενικόλογα σχόλια που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια. Εάν στο θέμα της στρατιωτικής θητείας ακούγαμε κάτι πέραν από την επανάληψη των ανεκπλήρωτων μέχρι σήμερα υποσχέσεων.
Ουσία είναι τελικά εάν ο Κύπριος πολίτης αισθάνεται ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι σήμερα σε καλύτερη ή χειρότερη θέση από ότι ήταν πριν από 3 χρόνια.
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Και γι’ αυτό οι πολίτες θα ανέμεναν την εξαγγελία μέτρων και κινήτρων για ενθάρρυνση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας. Μέτρων για ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν με προβλήματα δανεισμού, χαμηλής ρευστότητας και ανασφάλειας.
Κυρίες και κύριοι,
Η ουσία είναι εάν ο Κύπριος πολίτης είναι ικανοποιημένος από το σημερινό μοντέλο κράτους.
Εμείς πιστεύουμε ότι το μοντέλο αυτό έχει κλείσει το κύκλο του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις εποχής μας. Πιστεύουμε σε ένα αναμορφωμένο κράτος, με άλλη νοοτροπία, παραγωγικές δομές και λειτουργίες. Που να είναι σε θέση να παίξει στρατηγικό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Ένα κράτος σύγχρονο, παραγωγικό και κοινωνικά ευαίσθητο.
Αντί με όλα αυτά να ασχοληθεί ο Πρόεδρος, επέλεξε την μετάθεση των ευθυνών της δικής του κυβέρνησης σε όλους του άλλους: στη Βουλή, τα κόμματα, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ακόμα και στα ΜΜΕ. Είναι ανεύθυνη στάση η μετάθεση ευθυνών.
Ειδικά για τα ΜΜΕ μου προκάλεσε εντύπωση η πρωτοφανής ενέργεια να υποβληθούν οι δημοσιογράφοι σε σωματικό έλεγχο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από του εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ο μόνος φόβος του πρέπει να είναι η δική του αδιέξοδη πολιτική που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.
Θέλω να κλείσω με μια επισήμανση. Τα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας μας, χρειάζονται ενότητα δυνάμεων. Εγγυητής της προσπάθειας αυτής οφείλει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μόλις πριν από λίγες μέρες επιζητούσε την ενότητα την οποία κατέτασσε στα αζήτητα. Δυστυχώς με την χθεσινή του εμφάνιση επιχείρησε να την ενταφιάσει.
Φίλες και φίλοι,
Η ενότητα δεν προϋποθέτει συμφωνία σε όλα. Προϋποθέτει όμως για όλα διάλογο ουσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Με συγκεκριμένες προτάσεις, να ενώσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου. Να τολμήσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις που το Κράτος μας έχει ανάγκη.
Η ευθύνη μας είναι να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας. Ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά.