Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα της Αμμοχώστου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και στους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες με σχετική επιστολή που θα τους επιδώσει.
Ο κ. Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης, που τον ενημέρωσε για μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο δήμος της Αμμοχώστου προκειμένου, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε, να επιτευχθεί η επιστροφή της πόλης ή τουλάχιστον να επιτραπεί να αποτυπωθεί από εμπειρογνώμονες η κατάσταση της πόλης της Αμμοχώστου
«Έχουμε συνεννοηθεί και θα αναλάβω παράλληλη προσπάθεια με μια επιστολή που θα επιδώσω στις 23 του μηνός στους 17 πρωθυπουργούς που ανήκουν στο ΕΛΚ, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, καθώς και στα μέλη του ΕΛΚ που είναι αρχηγοί αντιπολίτευσης στις χώρες τους», είπε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ο αριθμός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και αρχηγών αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο ΕΛΚ ανέρχεται γύρω στους 60 .
Είπε πως το σκεπτικό της επιστολής θα είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό της επιστολής του δημάρχου της Αμμοχώστου προς πρωθυπουργούς, προς αξιωματούχους της ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ «προκειμένου να δούμε πώς μέσα από το συντονισμό μπορεί να επιτύχουμε στους στόχους που έθεσε ο δήμαρχος και το Δημοτικό του Συμβούλιο».
Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως το θέμα της Αμμοχώστου είναι θέμα Κύπρου και πως οποιαδήποτε κίνηση γίνει όσον αφορά στην αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου είναι κίνηση που βοηθά στη λύση του Κυπριακού.
Είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου εκθέτει την τουρκική αδιαλλαξία και αποτελεί ένα τεστ καλής θέλησης όσον αφορά την Τουρκία. Πρόσθεσε πως μετά τις τουρκικές εκλογές πιθανόν να υπάρξει κάποια κινητικότητα και κάποια προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει ετοιμότητα κινήσεων.
«Η Αμμόχωστος προσφέρεται, και ιδιαίτερα η εισήγησή μας να μπουν εμπειρογνώμονες στην πόλη για να αρχίσει η διαδικασία εφαρμογής του ψηφίσματος 550. Είναι με αυτό το σκεπτικό που πριν ακόμα από τις εκλογές απευθύναμε στον κ. Ερντογάν – βεβαίως δεν απαντήθηκε – και ανάλογη επιστολή αργότερα στους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και τους αξιωματούχους της Ευρώπης», είπε ο κ. Γαλανός.
Πρόσθεσε πως «είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη ανάλογη προσπάθεια να γίνει με εκείνους τους προέδρους και πρωθυπουργούς της Ευρώπης που προέρχονται από το ΕΛΚ αλλά και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης».
Είπε πως ζήτησαν επίσης από το ΔΗΣΥ να προωθηθεί το θέμα του τι γίνεται και πώς ενισχύονται από πλευράς κυβέρνησης τα διαβήματα αυτά, και το θέμα αυτό να τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.
«Υπάρχει το ψήφισμα της Βουλής για την Αμμόχωστο και είναι καλά τώρα να δούμε κάποια πράγματα τα οποία ανέλαβε η δική μας πλευρά για προώθηση του ομόφωνου ψηφίσματος της Βουλής πού βρίσκονται και πώς προωθούνται», είπε ο κ. Γαλανός.
Εξέφρασε την ελπίδα «κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά το έθνος, στην Κύπρο τόσο στο εθνικό θέμα όσο και στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα να υπάρξει ομοψυχία και να πάρουμε κάποια μαθήματα για το τι χειρότερο ακόμη μπορεί να συμβεί και να υπάρξει η απαραίτητη ομοψυχία για να προχωρήσουμε στους εθνικούς μας στόχους και στη σωτηρία του τόπου μας».