Δήλωση χθες του Τάσου Μητσόπουλου, Εκπροσώπου Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη:
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το οικόπεδο 9, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, με την κοινοπραξία, την οποία η ίδια είχε επιλέξει, έναντι της κοινοπραξίας που κατατάγηκε πρώτη στις αξιολογήσεις. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά μας για τη σοβαρότητα με την οποία τυγχάνει διαχείρισης το κορυφαίο θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Η κοινωνία εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στο φυσικό αέριο για συντομότερη έξοδο από την οικονομική κρίση. Δυστυχώς όμως γινόμαστε μάρτυρες ασυγχώρητων προχειροτήτων, απουσίας στρατηγικής, ετσιθελισμού, αδιαφάνειας και άρνησης για διαβούλευση. Στοιχεία που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στο μηχανισμό στήριξης και την κοινωνία στο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις αξιολογήσεις τόσο των δικών της τεχνοκρατών όσο και των ξένων συμβούλων της για το οικόπεδο 9 και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις όχι με την κοινοπραξία που κατατάγηκε πρώτη, αλλά με την τέταρτη. Ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε τότε λόγους εθνικού συμφέροντος για την απόφαση αυτή, αρνούμενος ταυτόχρονα το αίτημα της Γενικής Ελέγκτριας να μελετήσει τα σχετικά έγγραφα.
Μερικές βδομάδες μετά, ο ίδιος υπουργός – χωρίς και πάλι την παραμικρή εξήγηση – ακυρώνει την ανάθεση του οικοπέδου 9 στην κοινοπραξία που κατά τη δική του δήλωση εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον και εξαγγέλλει διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία που κατατάγηκε μεν πρώτη, αλλά ο ίδιος αρχικά απέκλεισε.
Είναι εύλογα τα ερωτηματικά που εγείρονται. Και ανεξήγητη η σπουδή που επιδεικνύεται για ένα τόσο ζωτικό θέμα. Για μια ακόμη φορά οι κυβερνητικοί χειρισμοί πλήττουν και τη διεθνή μας αξιοπιστία, αλλά και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.
Η διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου πρέπει να είναι αποτέλεσμα εθνικής συνεννόησης και στρατηγικής, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, του λαού και των επόμενων γενεών.