Στη συζήτηση που διεξήχθη χθες στην ολομέλεια της βουλής για το θέμα ”Η ανάγκη για λήψη άμεσων πολιτικών αποφάσεων για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου και στην περιοχή μας” έλαβαν μέρος οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστος Στυλιανίδης και Λευτέρης Χριστοφόρου.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι δεν είναι αμετάβλητη και οριστική η σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι οι γεωπολιτικές συμμαχίες αλλάζουν στην περιοχή της Κύπρου και ενδεχομένως να αλλάξουν πολύ πιο σύντομα από ό,τι πιστεύεται.
”Ας διαβαστούν καλύτερα όλες οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις όσων έχουν παρέμβει” για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οποίων οι παρεμβάσεις ”είχαν πολλές ουρές και υποσημειώσεις”, είπε ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του. Παραθέτοντας προβληματισμούς και διλήμματα για τις στρατηγικές επιλογές, που πρέπει να κάνει η Κύπρος σχετικά με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι με τις επιλογές αυτές ”υπάρχει περίπτωση ουσιαστικά να καθορίσουμε το μέλλον του τόπου μας για την επόμενη 50ετία, το μέλλον των επόμενων γενεών”.
”Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα”, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ”όντως δεν πρέπει, παρά τη διαφάνεια που πρέπει να το διακρίνει, να καταλήξει ως ένα θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης”.
”Πρέπει ωστόσο να τεθούν τα πολιτικά διλήμματα”, είπε ο κ. Στυλιανίδης, καταθέτοντας προσωπικές του εμπειρίες και καλώντας όλους να προβληματισθούν για την αντιδικία Ισραήλ – Τουρκίας, που δεν είναι, πρόσθεσε, έτσι όπως παρουσιάζεται και ”δεν είναι αμετάβλητη και οριστική η σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας”.
”Οι γεωπολιτικές συμμαχίες αλλάζουν στην περιοχή μας και ενδεχομένως να αλλάξουν πολύ πιο σύντομα από ό,τι πιστεύουμε”, πρόσθεσε.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και σε άλλη προσωπική του εμπειρία από ταξείδι που πραγματοποίησε πέρυσι στο Ισραήλ και όπου είχε διατυπωθεί επισήμως η ισραηλινή θέση ότι ”δεν μπορεί να αφεθεί η Τουρκία να περάσει το κατώφλι του φονταμελισμού” και ότι ”πρέπει πάση θυσία η Τουρκία να διατηρηθεί στην ομάδα των χωρών, που υπερασπίζονται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού”.
”Αυτό σημαίνει”, είπε ο κ. Στυλιανίδης, ”ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα βλέπουμε πολλές φορές και άλλο είναι να έχεις στήριξη σε ό,τι αφορά το κυριαρχικό δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο και άλλο είναι οι συμμαχίες, που ενδεχομένως να εμφανισθούν σε μιαν πολύ πιο κρίσιμη στιγμή”.
Ως προς τις απόψεις που διατυπώθηκαν από προηγούμενους ομιλητές για τις αδειοδοτήσεις νέων οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ και για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία στην ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ”ειπώθηκε πως η Ρωσία δικαιωματικά θέλει να παραμείνει ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο”, όμως ”οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να περιορίσουν αυτό το πράγμα και αυτή την εξάρτηση”.
Με δεδομένο το ότι ο αγωγός Ναμπούκο δεν φαίνεται να είναι βιώσιμος και με δεδομένα τα πολλά αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ και εάν το Ισραήλ δεν μπορεί να πωλήσει τα αποθέματά του μέσω του κυπριακού τερματικού σταθμού στο Βασιλικό και ”εάν το Ισραήλ θα έχει μια δυνατότητα ανάπτυξης σχέσεων με την Τουρκία σε μιαν άλλη γεωπολιτική συγκυρία”, είπε ο κ. Στυλιανίδης, ”μήπως υπάρχει ενεδεχόμενο ο Ναμπούκο να καταστεί βιώσιμος με μιαν τουρκο-ισραηλινή συνεργασία και εμείς να μείνουμε στο περιθώριο και χάσκοντας;”
”Τα έχουμε αυτά εξετάσει ως βασικές στρατηγικές επιλογές μέσα από τη νέα πρόκληση της αδειοδότησης και των προσφορών;” ερώτησε ο κ. Στυλιανίδης.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου ζήτησε από τη βουλή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις απειλές της Άγκυρας και τόνισε ότι η βουλή οφείλει να στείλει μήνυμα στο λαό ότι θα αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για τα ενεργειακά συμφέροντα του τόπου.
«Ως βουλή και κοινωνία των πολιτών, επειδή πολλά συμβαίνουν στην παρούσα διακυβέρνηση, επειδή υπάρχει κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας και επειδή τους πολίτες τους φοβίζουν οι χειρισμοί της διακυβέρνησης για μεγάλα ζητήματα, εμείς πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα», είπε ο κ. Χριστοφόρου.
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να διαβεβαιώσουμε τον λαό ότι ως βουλή, θα εργαστούμε με συναίνεση και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με συνένωση δυνάμεων, για να αποτελέσουμε ασφαλιστική δικλείδα για τα ενεργειακά συμφέροντα του τόπου».
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι δεν πρέπει να εκφράζονται ανησυχίες, καθώς έχει μεγάλη σημασία και η εικόνα που στέλλουμε προς τα έξω και πρέπει ως τόπος και πολίτες να δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε σε θέση να χειριστούμε όλα αυτά τα ζητήματα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ως βουλή – και όχι για να παρακωλύσουμε το έργο της κυβέρνησης- πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία για δημιουργία εθνικής επιτροπής ενέργειας από τεχνοκράτες και με τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν την προσπάθεια.
Είπε ακόμη ότι εξαιτίας των συνεχιζόμενων συστηματικών απειλών της Τουρκίας, πρέπει να ασκηθεί κοινοβουλευτική διπλωματία και στην επόμενη ολομέλεια να ετοιμαστεί ισχυρό ψήφισμα για καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε, επίσης, ότι λόγω των σωστών χειρισμών στις απειλές της Άγκυρας, καταφέραμε να έχουμε με το μέρος μας ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και καταφέραμε να ενώσουμε μεγάλες και μικρές δυνάμεις για το ζήτημά μας.
Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφόρου επέκρινε επίσης την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο υπουργείο Εμπορίου, λέγοντας ότι είναι «αδιανόητο σε ένα υπουργείο να μην μπορούν να οριοθετηθούν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις «αθόρυβες και πυρετώδεις προσπάθειες» της διακυβέρνησης Κληρίδη και του τότε υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη για οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Κύπρου όταν κάποιοι «μας διακωμωδούσαν και περί άλλων τύρβαζαν».