Τεράστια επιτυχία, πολύ σημαντική για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και για την Κύπρο ειδικότερα, εξασφάλισε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης στη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (7-8 Δεκεμβρίου), πετυχαίνοντας την πραγματοποίηση του επόμενου Συνεδρίου στην Λευκωσία. Πρόκειται για μιαν από τις πιο σημαντικές συνάξεις της Ευρώπης, καθώς σε αυτή μετέχουν 17 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σημαντικότερων χωρών της γηραιάς ηπείρου, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία.
Τη φιλοξενία του Συνεδρίου διεκδικούσαν από μηνών, πολλοί άλλοι ηγέτες της Ευρώπης και καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από μέρους του προέδρου του ΔΗΣΥ κ.. Αναστασιάδη ώστε να γίνει κατορθωτή η φιλοξενία του από τον ίδιο στην Κύπρο.
Η απόφαση για την οργάνωση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό του Συνεδρίου του ΕΛΚ, ανακοινώθηκε αργά χθες κατά την αναγγελία του κ. Αναστασιάδη στο συνέδριο με την υπόμνηση ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει κερδίσει μια πάρα πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο και είναι τώρα η μεγαλύτερη κομματική δύναμη στη χώρα». Όπως τονίστηκε, «κατά το 2ο μισό του 2012 η Κύπρος θα κατέχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το διάστημα ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα φιλοξενήσει το Συνέδριο του ΕΛΚ στην Κύπρο».
«Είναι με πολλή χαρά που καλωσορίζω στο βήμα τη φωνή του ΕΛΚ και της Ευρώπης στην Κύπρο, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη», κατέληξε ο παρουσιαστής του Συνεδρίου.
Μιλώντας προς τους συνέδρους, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατάγγειλε τις τουρκικές απειλές εις βάρος της Κύπρου και των δικαιωμάτων της να ασκεί έρευνα και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στη μεγάλη προοπτική που δημιουργείται για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της εξαιρετικής συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ την οποία και χαιρέτισε.
«Αυτά τα ευρήματα, αναμφισβήτητα θα δημιουργήσουν μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρη και θα διασφαλίσουν την Ευρώπη από την αστάθεια και την αβεβαιότητα σε σχέση με την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας σε ζώνες εκτός ΕΕ», είπε. «Για μας – πρόσθεσε – η ύπαρξη αυτών των φυσικών πηγών ενέργειας είναι ένα κίνητρο για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή μας και καταλυτική για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Και συνέχισε:
«Δυστυχώς, η Τουρκία αδυνατεί να δει, για ακόμη μια φορά την προοπτική. Η πρόσφατη απαράδεκτη συμπεριφορά και οι άμεσες απειλές αφήνουν πολλά κενά σε μια χώρα που προσδοκεί να γίνει πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη θέσπισης κανόνων αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών που να διασφαλίζουν την δημοσιονομική πειθαρχία από μέρους των κρατών μελών. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται, απαιτείται η περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη», είπε, για να προσθέσει: «Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση χρέους ανεπανάληπτων διαστάσεων η οποία απειλεί τις ίδιες τις βάσεις του κοινού μας νομίσματος. Είναι σε τέτοιες στιγμές που οι πολίτες της Ευρώπης αναμένουν καθοδήγηση από την ηγεσία της πολιτικής μας οικογένειας. Είναι ακόμη μια φορά ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του να δείξει τον τρόπο για να πάμε μπροστά”.
Τώρα είναι η ώρα να ενεργήσουμε προληπτικά σε όλα τα επίπεδα, είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Πρέπει – εξήγησε – να ξαναδούμε τις Συνθήκες μας και πρέπει να εφαρμόσουμε εκείνες τις αλλαγές οι οποίες θα ενισχύσουν την οικονομική πειθαρχία και θα επιτρέψουν βαθύτερη οικονομική και πολιτική ενσωμάτωση. Και αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη», είπε, τονίζοντας ότι «απόλυτα σχετικό είναι το θέμα της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενέργειας. Αυτό είναι κρίσιμο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, και την ικανότητα υποστήριξης της βιομηχανικής ανάπτυξης».