Ομιλίες στη βουλή

19 Φεβρουαρίου, 2014

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού 2012 στη Βουλή των Αντιπροσώπων μίλησαν έξη βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναφερόμενοι σε σειρά θεμάτων. Ακολουθούν συνοπτικές αναφορές στις ομιλίες:

Νίκος Τορναρίτης

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, είπε ότι διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους σε σχέση με την οικονομία, προσθέτοντας ότι όσοι έλεγαν κάποτε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση «θα μας αφήσει αλώβητους» και συνέχισαν για 3 χρόνια να λειτουργούν «ως συνήθως» σπαταλώντας άσκοπα το χρόνο και τον εθνικό πλούτο, έχουν τραγικά διαψευστεί.

Είπε ακόμα ότι παρόλα αυτά, νιώθει ελαφρά αισιοδοξία που πηγάζει από το γεγονός ότι τουλάχιστον σήμερα, όλοι κάνουμε την κοινή διαπίστωση ότι τα πάντα άλλαξαν και απομένει να αποδείξουμε αν και εμείς έχουμε αλλάξει. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι η νέα γενιά, πρόσθεσε.

«Έχουμε καθήκον όμως απέναντι στη νέα γενιά και να δούμε και να αφουγκραστούμε και να πούμε την αλήθεια ότι η σημερινή γενιά Ελληνοκυπρίων είναι η πρώτη μετά την εισβολή του ’74 που έχει συγκριτικά λιγότερες ευκαιρίες εργοδότησης από κάθε προηγούμενη, με τον 1 στους 5 νέους είναι χωρίς δουλειά», συνέχισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας του 2012, είπε ότι όλα δείχνουν ότι δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα ότι πρέπει να εγκύψουμε πάνω από την παιδεία με την ίδια και ακόμη περισσότερη προσοχή από όση δείχνουμε για την οικονομία, προσθέτοντας ότι και αυτό την ώρα που το δημόσιο σχολείο για πολλά χρόνια απαξιώνεται στα μάτια της κοινωνίας.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε επίσης ότι από τους κοινοβουλευτικούς αντιπρόσωπούς της, η κοινωνία προσδοκά πως θα σταθούμε εμπόδιο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα που συντηρούν το παράνομο φροντιστήριο εις βάρος της πολύπλευρης μάθησης και της αυτονομίας του μαθητή.

Γεώργιος Τάσου 

 

Με αέρα που μετατράπηκε σε καταιγίδα, τυφώνα και τσουνάμι παρομοίωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι τώρα που έφτασε η ώρα της καταστροφής αντιλήφθηκαν οι κυβερνώντες την κρισιμότητα των καιρών.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2012 ο κ. Τάσου άσκησε κριτική προς την Κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν πήραν έγκαιρα τα αναγκαία οικονομικά και άλλα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη σωτηρία της οικονομίας, όταν η αντιπολίτευση πριν τρία χρόνια έδινε χέρι φιλίας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Τότε, είπε, «μιλούσαν για την αλώβητη οικονομία και για τον αέρα που δεν θα μας επηρέαζε». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «ο αέρας έγινε καταιγίδα, τυφώνας, τσουνάμι και παρέσυρε τα πάντα». Τώρα, συμπλήρωσε, «που έφτασε η ώρα της καταστροφής συνειδητοποίησαν οι κυβερνώντες την κρισιμότητα των καιρών και αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά για τον κοινό στόχο της σωτηρίας της οικονομίας της πατρίδας μας».

Ο κ. Τάσου συνέχισε λέγοντας ότι «για το ΔΗΣΥ η σωτηρία της πατρίδας είναι πάνω απ’ όλα και γι αυτό και δεν θα διστάσουμε να προσφέρουμε και στο μέλλον κάθε δυνατή βοήθεια προς την Κυβέρνηση όταν μας ζητηθεί προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος».

Παράλληλα, ο συναγερμικός βουλευτής επικεντρώθηκε στον τομέα της Γεωργίας, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι υπάρχει μείωση της τάξης των 43,7 εκ. ευρώ ή 28,87%στις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις δεν είναι στοχευμένες και δημιουργούν προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, όσο και στην εκτέλεση έργων υποδομής, με ειδική αναφορά στην αφαίρεση του κονδυλίου για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου στη Λάρνακα.  

Στέλλα Κυριακίδου    

«Πού επιτέλους είναι η στρατηγική για την υγεία;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Προϋπολογισμό του 2012, η βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, η οποία παρέθεσε επιγραμματικά το χρονικό της μέχρι σήμερα μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Υπενθύμισε ότι το ποσοστό των δαπανών που επιβαρύνεται απευθείας ο ασθενής είναι 50% των συνολικών δαπανών, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 14%.

«Το υφιστάμενο σύστημα καταρρέει και άρα χρειάζεται απαραίτητα να μεταρρυθμιστεί και να ανακατανεμηθούν οι πόροι στον τομέα της υγείας πιο αποτελεσματικά», σημείωσε.

Η κ. Κυριακίδου έκανε επίσης ειδική αναφορά στην έκρηξη στο Μαρί, δίνοντας τα εύσημα από τη μια στο Υπουργείο Υγείας για την άμεση ανταπόκρισή του αμέσως μετά το συμβάν, αλλά εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

«Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας στη γενική της εικόνα μετά την είδηση της έκρηξης μόνο με θετικά σχόλια μπορεί να περιγραφεί», είπε. Oπως, πρόσθεσε, «έχω αναγνωρίσει τη θετική συμβολή των Υπηρεσιών Υγείας οφείλω να επισημάνω την απογοήτευσή μου για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».

«Η στήριξη αυτών των οικογενειών, η συχνή επαφή ήταν και είναι υποχρέωση ενός κοινωνικού και ανθρώπινου κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, έγιναν σπασμωδικές κινήσεις από πολλές υπηρεσίες μέχρι να τροχιοδρομηθούν τα αυτονόητα».

Μάριος Μαυρίδης

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, στην τοποθέτησή του για τον Προϋπολογισμό του 2012, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, εστίασε στα προβλήματα της οικονομίας και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της ύφεσης.

Είπε πως πρέπει να προβληματισθούμε για τον τρόπο που προσφέρονται κάποιες υπηρεσίες και παραθέτοντας στοιχεία ανέφερε πως από το 2005 μέχρι το 2011 το κράτος ξόδεψε 230 εκατομμύρια ευρώ για θεραπείες ασθενών στο εξωτερικό, ενώ για το 2012 οι δαπάνες προϋπολογίζονται στα 32 εκατομμύρια.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των τομέων της υγείας, της παιδείας και της έρευνας, διατυπώνοντας τη θέση πως οι τομείς αυτοί θα μπορούσε αντί να αποτελούν παθητικό για το κράτος να καταστούν τομείς εσόδων για την οικονομία και το κράτος.

Πρόσθεσε πως στη σημερινή εποχή δεν δικαιολογείται ο προϋπολογισμός να μην είναι ισοσκελισμένος και συνέχισε λέγοντας ότι ένας ορθά σχεδιασμένος κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός και ευέλικτος, ώστε να προσαρμόζεται στις εξελίξεις της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού έδειξε ότι το κράτος προβαίνει σε αλόγιστες σπατάλες σε ψηλά επιδόματα, ψηλά ενοίκια, ακριβές υπερωρίες, είπε, και διατύπωσε τη θέση πως η ανάλυση του προϋπολογισμού θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν τα στοιχεία του προϋπολογισμού ήταν καταχωρημένα σε βάση δεδομένων.

Χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για τη διενέργεια των τομών που απαιτούνται, ώστε η οικονομία να ανακάμψει, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το διαδίκτυο για περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πολύ καθυστερημένα ότι απαιτείται η λήψη μέτρων και είπε πως τα μέτρα που προτείνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι πραγματική εξυγίανση του δημοσίου απαιτεί μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, είπε.

Ευθύμιος Δίπλαρος

Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου αποτέλεσαν τη χαριστική βολή στην ήδη βεβαρημένη οικονομία αλλά και ένα μεγάλο πλήγμα σε βάρος του κράτους, κουρελιάζοντας την αξιοπιστία των θεσμών και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών προς τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό του 2012, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Δίπλαρος αναφέρθηκε και στην οικονομία, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο προϋπολογισμός είναι υπεραισιόδοξος, βασιζόμενος σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις και ουδόλως αντικατοπτρίζει το όραμα μιας νέας σύγχρονης, δημοσιονομικά αναβαθμισμένης εποχής».

«Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου αποτέλεσαν τη χαριστική βολή στην ήδη βεβαρημένη οικονομία αλλά και ένα μεγάλο πλήγμα σε βάρος του κράτους, κουρελιάζοντας την αξιοπιστία των θεσμών και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών προς τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους», ανέφερε.

«Η ανικανότητα στη λήψη αποφάσεων, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κυβερνώντων, η μετακύληση των ευθυνών, ακόμη και στους νεκρούς ήρωες μας, αλλά και η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, ως το ελάχιστο που θα μπορούσαν να πράξουν οι κυβερνώντες για δικαίωση του θανάτου των 13 θυμάτων, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας αφού έπληξαν το αξιόμαχο της εθνικής φρουράς και τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα τη Δημοκρατία και τους θεσμούς», υπογράμμισε.

Κάλεσε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση «έστω και την υστάτη να σταθεί αντάξια των περιστάσεων και να προτείνει πέραν των φορολογιών και των αποκοπών, ένα νέο σχεδιασμό που να επενδύει στην ανάπτυξη, να ενισχύει την Παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία». 

Ανδρέας Πιτσιλλίδης

Την ελπίδα ότι το κύκνειο άσμα της πρώτης Κυβέρνησης της αριστεράς στον τόπο, όπως είπε, δεν θα είναι και το πένθιμο εμβατήριο για την πατρίδα μας, εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό του 2012.

Ο κ. Πιτσιλλίδης άσκησε κριτική προς την Κυβέρνηση χωρίς διάθεση στείρας αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε, γιατί ο λόγος που η Κύπρος βρίσκεται σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά θέση είναι η ατολμία και η αναβλητικότητα με την οποία διαχειρίστηκε την κατάσταση η Κυβέρνηση.

«Η οικονομική κρίση ήταν μια βόμβα βραδυφλεγής, με την αδράνεια όμως της Κυβέρνησης, την ατολμία της και την αναποφασιστικότητα της φοβούμαι ότι εκράγηκε ήδη στα χέρια μας όπως πάθαμε με το Μαρί», είπε, προσθέτοντας ότι «με αυτό τον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας, δυστυχώς, δεν διαβλέπω προοπτική ελπίδας».

Ελπίζω, συμπλήρωσε, «το κύκνειο άσμα τούτο της πρώτης Κυβέρνησης της αριστεράς στον τόπο να μην είναι και το πένθιμο εμβατήριο για την πατρίδα μας».

Ο κ. Πιτσιλλίδης έκανε αναφορά και σε σημεία της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού χθες, διαφωνώντας γιατί κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

«Η Τουρκία είναι εισβολέας και όχι επιτήδειος τρίτος», είπε.

Ο συναγερμικός βουλευτής, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις του για το μέλλον λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν τρία βασικά άλματα, να προχωρήσει η ΕΕ στην εμβάθυνσή της, να προωθηθεί η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στη γνώση.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.