Ομιλία Αριστοτέλη Μισού για τον προϋπολογισμό του 2014

20 Φεβρουαρίου, 2014
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2014/02/vouli.0d85e95d1f7f9a9e3757912f810e8ef6-1.jpg

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Πριν από λιγότερο ένα χρόνο η σφυγμομέτρηση του κυπριακού ελληνισμού για αλλαγή πορείας, επισφράγισε τη νίκη της σημερινής κυβέρνησης και  εμείς κληθήκαμε να αναλάβουμε το πηδάλιο της χώρας αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η Κύπρος στη σύγχρονη ιστορία της. Ομολογουμένως, μια κρίση που δεν ήταν δική μας ευθύνη, αλλά που αναλάβαμε να διαχειριστούμε, φροντίζοντας τη βιωσιμότητα της χώρας μας.

 

Όλο αυτό το διάστημα δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας, πρωτίστως για να κατανοήσουμε το μέγεθος της πρόκλησης και μετέπειτα για να στηρίξουμε με πράξεις και αλήθειες, όχι απλά με πατριωτικό στόμφο και δήθεν επιλογές, τη χώρα μας.

 

Το δίλημμα που είχαμε μπροστά μας, τεράστιο. Η καταστροφή αδιαμφισβήτητα ανυπολόγιστη για κάθε νοικοκυριό και ο κίνδυνος θανάσιμος για το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Αναγκαστήκαμε μέσα από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και με όλο το εύρος των δυνάμεων μας να αναλάβουμε το ιστορικό κόστος. Έπρεπε όμως να αναμορφώσουμε την Κύπρο για να είμεθα εις θέση αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης.

 

Οι επιλογές είχαν ‘κληρονομηθεί’. Ζητήθηκε η ευρωπαϊκή παρέμβαση και παλέψαμε μέσα στα πλαίσια που μας δόθηκαν. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή εκτός Ευρώπης θα μας οδηγούσε νομοτελειακά στη χρεοκοπία και στη διάλυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης αλλά και στη ναυάγηση πάγιων πολιτικών και διαπραγματεύσεων.

 

Παραδεχόμεθα αυτή τη στιγμή ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με πρωτοφανείς οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Κατανοούμε πλήρως ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες διαδικασίες και ότι έχουμε γίνει εμείς οι ίδιοι το πρόβλημα σε μια προσπάθεια να υπηρετήσουμε με διαφάνεια τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού απέναντι σε πάγιες τακτικές που εδραιώθηκαν με τη πάροδο των χρόνων.

 

Η οικονομική πραγματικότητα στην οποία ζούμε μοιραία έχει πλήξει πολλούς τομείς ακόμη και αυτόν της άμυνας, τον οποίο η Βουλή με τίμησε να υπηρετήσω ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας. Και σε αυτόν τον τομέα οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές. Όλοι οι συνάδελφοι εκεί, πιστέψτε με, το νιώθουμε στο πετσί μας. Μία Επιτροπή όπου παραδοσιακά επικρατεί πνεύμα ομοψυχίας, σήμερα βρίσκεται μπροστά σε πολύ δύσκολο έργο. Ως πρωτάρης βουλευτής είχα την ευκαιρία να συμμετέχω και στην Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών. Πραγματικά σας λέω αγαπητοί συνάδελφοι, τα όσα μας έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες ούτε την πολιτική ζωή του τόπου τιμούν, ούτε την καταγωγή μας τιμούν και θα έπρεπε όλοι μας να ήμασταν το λιγότερο ντροπιασμένοι για την κατάντια μας.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

 

Ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2014 οφείλουμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε πλήρως τόσο τη σοβαρότητα αλλά και τη κρισιμότητα της παρούσας οικονομικής κατάστασης.

 

Ως Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας θα μπορούσα να αναλώσω το χρόνο που μου δόθηκε σε απαραίτητα αναμορφωτικά έργα, σε πάγιες ελλειμματικές πολιτικές ειδικά για την επαρχία της Λάρνακας, σε ανύπαρκτα έργα ανάπτυξης, σε μειονεκτικές και ελλειμματικές πρόνοιες ανάπτυξης που εδώ και τόσα χρόνια υπολείπονται μόνο από την επαρχία Λάρνακας. Ωστόσο, η οικονομική κινητικότητα έχει ανασταλεί σε σημείο που δεν μας επιτρέπεται να προβαίνουμε σε θεωρητικές εισηγήσεις και που τυχόν απαιτήσεις εμφανίζονται ως τροχοπέδη για μελλοντική ανάπτυξη.

 

Την δεδομένη στιγμή, υποστηρίζουμε έτσι ότι η λύση του κυπριακού μπορεί να αποβεί ‘καταλύτης’ για την έξοδο της Κύπρου από την δεινή οικονομική θέση, παρέχοντας τη διαφορά και ώθηση ώστε ως ένα πλέον επανενωμένο κράτος να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας ειδικά στη νευραλγική περιοχή που βρίσκεται το νησί μας. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, την προσέγγιση ανεξερεύνητων μέχρι τώρα αγορών και την τόνωση τομέων που τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Τα οφέλη δε για την απασχόληση και τη δραστική μείωση της ανεργίας αλλά και τη μετανάστευση των νέων θα είναι τεράστια.

 

Απαιτείται να εδραιωθεί εμπιστοσύνη καταδεικνύοντας την Κύπρο ως ένα ελκυστικό προορισμό με αναπτυξιακά οφέλη, ειδικά μετά και μέσω της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

 

Ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων οφείλουμε να στηρίξουμε τις οποιεσδήποτε προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και με μοναδικό γνώμονα το καλό και την ευημερία της χώρας μας και των νόμιμων κατοίκων της.

 

Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από μια δίκαια, λειτουργική και βιώσιμη λύση η οικονομική ανάπτυξη που θα επέλθει θα είναι τέτοιας μορφής που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που πλήττει την χώρα μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα δεχθούμε την οποιαδήποτε λύση εκβιαστικά ωστόσο μπαίνει μια νέα παράμετρος στο τραπέζι που όλοι οφείλουμε ορθά σκεπτόμενοι να αναλογιστούμε πόσο μπορεί να ωφελήσει την παρούσα κατάσταση.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται να λειτουργήσει ως αναπόσπαστος θεματοφύλακας των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, προωθώντας συμφωνία λύσης του κυπριακού και εμμένοντας στην αυστηρή σύγκλιση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

 

Άλλωστε ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας οφείλει να εμπεριέχει ‘κρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με ενοποιητικές διαδικασίες και επιβάλλουν καθοριστικές αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της, με κριτήριο το σύνθετο και πολυδιάστατο πλέγμα πολιτικών αντιλήψεων, θεσμικών μεταβολών και πρακτικών ρυθμίσεων που έχει αποκληθεί Κοινοτικό Κεκτημένο.

 

Πάντως, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάντοτε σε συνάρτηση με τις θεμελιακές αξίες και αρχές της, πρέπει να συνοδεύεται και από την αναγνώριση ότι η Κύπρος οφείλει να απολαύσει κάποιου ‘ηθικού κεκτημένου’ από την ΕΕ. Διότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από κοινοτικές δηλώσεις, αποφάσεις και ψηφίσματα – του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής – αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, η Ένωση έχει ήδη καταδείξει την αναγνώριση της πολύχρονης θυματοποίησης της Δημοκρατίας και των νομίμων πολιτών της από την υποψήφια χώρα. Συνεπώς, μια αναδυόμενη λύση μέσα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα ενισχύσει αποφασιστικά την εσωτερική αξιοπιστία και το διεθνές γόητρο της ίδιας της ΕΕ.

 

Η κοινή πορεία των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη αυτών των στόχων κρίνεται απαραίτητη. Απαιτείται έτσι σοβαρότητα από όλο τον πολιτικό κόσμο. Χρειάζεται να ομονοήσουμε και να δείξουμε την εντελώς αυτονόητη επιλογή μας και να ακολουθήσουμε μια ευρωπαϊκή πορεία που θα στηρίζεται από ευρύτερες δυνάμεις.

 

Ίσως η εθνική ενότητα να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο – όπλο για να βγούμε από τη κρίση εξυμνώντας με αυτό τον τρόπο τη δημοκρατία. Η θέση μου είναι επομένως ξεκάθαρη. Η ΕΕ ως ο κατεξοχήν ‘αξιακός’ διεθνής δρών να διασφαλίσει το επαρκές εγγυητικό συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, στηρίζοντας ενεργώς τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας μας.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

 

Η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού δεν είναι μονοδιάστατη. Το να συζητάμε αν αποτελεί υποχώρηση σε πολιτικές που δεν τις ενστερνιζόμαστε, είναι αυτή τη στιγμή ανεδαφικό. Ας μην ξεχνάμε, με τη θέλησή μας ενταχθήκαμε σε αυτό το καθεστώς. Με τη μαχητικότητα θα εξέλθουμε και όχι με τους λαϊκισμούς, τα συνθήματα και τις ουτοπίες. Αυτά είναι τα δεδομένα μας και αυτά θα αντιμετωπίσουμε. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Από την άλλη, ζητούμενο είναι μεταξύ άλλων και η σταθερότητα στη πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου που συνδέεται και με το εθνικό μας. Είναι κατανοητό από όλους ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση τη χρειάζεται για να διεξάγει τον αγώνα της με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Από τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας μπορούν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου να επωφεληθούν. Πιο απλά, η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού δίνει τη δυνατότητα για αλλαγές που τα θετικά τους αποτελέσματα θα διαφανούν στο μέλλον. Αυτή τη βαθιά μου πεποίθηση τη στηρίζω στην ιστορική μας διαδρομή. Οι Έλληνες έχουμε την τάση να παράγουμε κοινωφελές έργο μόνο όταν φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού.

 

 

Ευχαριστώ.

 

 

Αριστοτέλης Μισός

 

Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ, Λάρνακας

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.