του Αβέρωφ Νεοφύτου
Με την χώρα μας υπό επιτήρηση και με την οικονομία μας υποβαθμισμένη αλλά και στον προθάλαμο για πιθανή, δυστυχώς, νέα υποβάθμιση τους ερχόμενους μήνες, είναι απαραίτητο όλοι να συμβάλουμε στην βελτίωση της κατάστασης για την οικονομία μας.
Είναι η ώρα για βαθιές τομές που θα δώσουν λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας και θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Εάν δεν το πράξουμε το συντομότερο δυνατόν, τότε όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο επώδυνη θα είναι η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών στο μέλλον.
Το συνταξιοδοτικό, το κρατικό μισθολόγιο και το κόστος στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι τα μεγάλα μας προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τα δημόσια οικονομικά.
Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Με μέτρα πρακτικά και αποφασιστικά. Που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και όχι να τα μεταθέτουν στο μέλλον. Και τα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα. Για να προλάβουμε τις νέες επαπειλούμενες υποβαθμίσεις της Κυπριακής οικονομίας.
Η περίοδος είναι εξαιρετικά λεπτή, ευαίσθητη και κρίσιμη για την οικονομία του τόπου μας. Ούτε οι θριαμβολογίες έχουν θέση, μα ούτε και οι κινδυνολογίες. Αν πάρουμε τα σωστά μέτρα θα κερδίσουμε το στοίχημα.
Παράλληλα όμως στέλλουμε ένα σαφέστατο και αυστηρό μήνυμα.
Ο υπουργός των Οικονομικών και κάποιοι εκπρόσωποι του να μαζέψουν τις δηλώσεις, τα υπονοούμενα και τα σχόλια τους.
Η σιωπή, που προς το παρόν μας επιβάλλει η ευθύνη μας έναντι της οικονομίας του τόπου, να μην εκλαμβάνεται και ως ανοχή στις προκλητικές δημόσιες και μη αναφορές τους.
Δύο απλά πράγματα θα πω και κλείνω το άρθρο μου. Τα υπόλοιπα και με λεπτομέρειες τον Απρίλη.
1. Η καθυστέρηση πληρωμής οφειλών του κράτους δεν συνιστά βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας, όπως δεν συνιστά βελτίωση και η επίσπευση μελλοντικών εσόδων από την επόμενη στην προηγούμενη χρονική περίοδο, και
2. Έστω και εάν μια χώρα παρουσιάζει μείωση του ποσοστού των ελλειμμάτων, αυτό παραμένει έλλειμμα. Και έστω και μικρότερο έλλειμμα ουδόλως δικαιολογεί μείωση του Δημόσιου Χρέους με τα σημερινά πάντα δεδομένα της Κύπρου.
Και ο νοών – νοείτο.
Εύχομαι ο υπουργός των Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του να κατανοήσουν τι εννοούμε!
Επιφυλασσόμαστε.