του Αβέρωφ Νεοφύτου
Διανύουμε μια περίοδο όπου η οικονομία της χώρας μας διέρχεται μια σοβαρή επιβράδυνση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουμε ήδη σοβαρότατα προβλήματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, την ανεργία, τον ρυθμό ανάπτυξης και με πολλούς επί μέρους τομείς της οικονομίας μας όπως οι κατασκευές και τα ακίνητα, η τουριστική βιομηχανία και το εμπόριο.
Είναι σημαντικό να κερδίσουμε την μάχη της οικονομίας. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να κερδίσουμε την μάχη της αξιοπιστίας. Και μετά λύπης μας παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα πως γίνεται ακριβώς το αντίθετο.
Στο τέλος του 2009, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 θα ψηφιζόταν από την ολομέλεια της Βουλής, υπήρχαν διαβεβαιώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι το έλλειμμα θα κειμενόταν κοντά στο 3% για το 2009. Θυμίζουμε πως παρόμοιες διαβεβαιώσεις και προβλέψεις έδωσε το οικονομικό επιτελείο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτές τις προβλέψεις χρησιμοποίησε η ΕΕ όταν έκανε προβλέψεις για δημοσιονομικό έλλειμμα 5,75% για το 2010 και γύρω στο 6% για το 2011.
Τώρα παρατηρούμε το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του σε τεράστιο βαθμό. Στο ενημερωτικό δελτίο για τα road shows για άντληση κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2010, εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 θα είναι της τάξης του 4,5%. Σε συμπληρωματική εγκύκλιο του ενημερωτικού δελτίου ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2010, το 4,5% ως δια μαγείας μεταμορφώνεται σε 6%.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας το πώς το οικονομικό επιτελείο διαμορφώνει οικονομική πολιτική. Τα νούμερα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε για το μέλλον. Μήπως το 6% την ερχόμενη εβδομάδα θα αναθεωρηθεί σε 7%; Το μόνο που είναι σίγουρο για το θέμα του ελλείμματος είναι πως είτε το οικονομικό επιτελείο έκρυβε σκόπιμα την αλήθεια από τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, την Βουλή για το μέγεθος του ελλείμματος ή απλά δεν είναι ικανοί να χαράζουν οικονομική πολιτική. Δεν μπορεί να υπάρχει και τρίτη εξήγηση.
Εάν όντως εν γνώσει τους δεν έλεγαν την αλήθεια και εν γνώσει τους παραπληροφορούσαν το νομοθετικό σώμα και σε επέκταση τον Κύπριο πολίτη, τότε η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτές τους οι ενέργειες θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας στην ΕΕ.
Οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να παίζουν με την αξιοπιστία της χώρας. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν μπορούν να παραπλανούν τους πολιτικούς, τα κόμματα, την Βουλή και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα οικονομικά ελλείμματα μπορεί να διορθωθούν με κάποια μέτρα και να είναι παροδικά. Τα ελλείμματα αξιοπιστίας όμως, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν και χρειάζονται πολύ κόπο και μόχθο για να ξεπεραστούν.