του Ανδρέα Παπαπολυβίου
Eν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου βγαίνει ξανά στην επιφάνεια ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε επανειλημμένα αλλά δυστυχώς για ευνόητους λόγους δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά. Εκείνο της εγγραφή των νέων ψηφοφόρων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αποτέλεσμα σήμερα τέσσερις μόνο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, χιλιάδες νέοι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Κατά τη γνώμη μου αυτή η παράλειψη αποτελεί ένα ολέθριο σφάλμα που περιθωριοποιεί και εγκαταλείπει τους νέους εκτός των εκλογικών διαδικασιών. Η έλλειψη αυτή αναιρεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εκλογών και αλλοιώνει την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Εγγραφής Εκλογέων και Εκλογικού Καταλόγου Νόμου, όποιος πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν υποχρεούται να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που αποκτά το δικαίωμα αυτό, διαφορετικά λαμβάνονται μέτρα εναντίον του.
Σε αρκετές περιπτώσεις είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία αρκετοί νέοι οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 18ον έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν οποιαδήποτε άλλο κώλυμα δεν υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο με αποτέλεσμα να στερούνται του ιερού δικαιώματος της ψήφου, ενός θεσμού που παρακολουθεί την ανάπτυξη του αντιπροσωπευτικού συστήματος που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία.
Παλαιότερα υπήρξε θέμα συζήτησης αν η ψήφος αποτελεί δικαίωμα η δημόσιο λειτούργημα. Η υποχρεωτική άσκηση της ψήφου που έχει καθιερωθεί και στην Κύπρο συνηγορεί υπέρ της δεύτερης άποψης.
Στην Κύπρο σήμερα λειτουργεί αποτελεσματικά το Αρχείο Πληθυσμού και με τα σύγχρονα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος είναι πάρα πολύ εύκολο να διαπιστώνεται ανά πάσα στιγμή ποιος πολίτης συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει παρέλθει η προθεσμία του ενός μηνός που είχε να υποβάλει την αίτησή του για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και δεν το έπραξε, τότε η αρμόδια υπηρεσία της κάθε επαρχίας να έχει τη δυνατότητα ή και την υποχρέωση να εγγράψει στον εκλογικό κατάλογο τους εκλογείς. Επιτέλους ας αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί με τη μη εγγραφή τριάντα και πλέον χιλιάδων εκλογέων αφού ουσιαστικά αναιρεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εκλογών και αλλοιώνει την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις.