Επαγγελματική παιδεία και εκπαίδευση

10 Μαρτίου, 2014

του Νίκου Τορναρίτη

Το πρωτοφανές κύμα της ανεργίας στην Κύπρο κτυπά κατευθείαν τους νέους και θρυμματίζει τα όνειρά τους. Ένας στους τέσσερις βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας και πολλοί άλλοι, που στερούνται εμπειρίες, βρίσκονται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Η ευθύνη της δικής μας γενιάς να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα ανταποκριθούμε στην κορυφαία αυτή πρόκληση: τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την εκπαίδευση των νέων μας, ώστε να μην καταδικαστούν στο περιθώριο.

Οι ευθύνες μας είναι πολλαπλές και πρόδηλες. Μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης πρωτίστως οφείλουμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Τα δικά μας «κεκτημένα», η απουσία παραγωγικότητας, η αναξιοκρατία, η έλλειψη προνοητικότητας, ο καταναλωτισμός θα πέσουν σαν βαρίδια πάνω στους ώμους των παιδιών μας την ώρα που αυτά θα θελήσουν να πετάξουν προς το μέλλον.

Από την άλλη πλευρά χρειάζεται να δώσουμε επιτέλους έμφαση στον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, αποβάλλοντας τη νοοτροπία που θέλει τους νέους να σπουδάζουν επαγγέλματα τα οποία τελικά αποδεικνύονται «επιλογές ανεργίας».Πιο σπουδαίο και φρόνιμο είναι να δουλέψουμε με τα παιδιά μας, στην οικογένεια και το σχολείο, ώστε να περάσουμε μια νέα νοοτροπία που προσφέρει στους νέους δεξιότητες και εμπειρίες, όχι στείρες γνώσεις και πληροφορίες. Να μιλήσουμε με σθένος μαζί με τα παιδιά ότι η δουλειά, η κάθε δουλειά, είτε επιστημονική γνώση είναι, είτε τεχνική γνώση είναι, έχει αξία αν συνδυάζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς εργασίας, της εξέλιξης. Δεν είναι δυνατόν όλοι να κατευθύνονται τυφλά στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αδιαφορούν για τα τεχνικά επαγγέλματα.

Η πρόσφατη συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, παρουσία της επιτρόπου της ΕΕ Ανδρούλλας Βασιλείου, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο χώρο της ΕΕ διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια κεντρική συζήτηση και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής με ποιο τρόπο θα έρθει η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι ηγέτες των «27» αποφάσισαν να αυξήσουν τα κονδύλια για την τόνωση της απασχόλησης, την έρευνα και την καινοτομία. Θέλουν πολύ σωστά να ενθαρρύνουν την κινητικότητα των νέων ανθρώπων, φοιτητών αλλά και επαγγελματιών, για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εμπειρίες από τους συναδέλφους τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ.

Το νέο πρόγραμμα «Εράσμους για όλους», που σχετίζεται με τις ανταλλαγές σπουδαστών, τοποθετεί στο κέντρο τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό και τον φοιτητή και του προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσει δεξιότητες και προσαρμοστικότητα. Οι νέοι της Κύπρου πρέπει να ενθαρρυνθούν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες. Να μην είμαστε ουραγοί σε συμμετοχές. Ταξιδεύοντας έστω για λίγους μήνες οι νέοι μας θα γίνουν πιο ευρηματικοί και πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες, πιο ανταγωνιστικοί και άρα πιο δυνατοί για να πετύχουν τους στόχους τους.

Όμως δικό μας καθήκον είναι να προετοιμάσουμε το μέλλον τους. Να δώσουμε νέες βάσεις στην οικονομία και την παραγωγική διαδικασία στον τόπο μας για να μην αναγκαστούν να φύγουν για να βρουν δουλειές σε άλλες πιο προηγμένες χώρες.

Δεν θα επιλέξουμε εμείς γι’ αυτούς αλλά θα τους δώσουμε προοπτικές στην αγορά εργασίας στρέφοντας την οικονομία προς νέους τομείς, χρήσιμους και παραγωγικούς που θα προσφέρουν ποιοτικές θέσεις. Πρέπει να προβλέψουμε αυτά που έρχονται και να φτιάξουμε ένα οργανωμένο σύστημα επαγγελματικής παιδείας και εκπαίδευσης. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε γιατί το οφείλουμε στη νέα γενιά.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.