Η άνοιξη των Αράβων

11 Μαρτίου, 2014

του Νίκου Τορναρίτη

Η εξέγερση των Αράβων είναι μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Για πολλές δεκαετίες γνωρίσαμε λαούς που έσκυβαν το κεφάλι στον αυταρχισμό, την οπισθοδρόμηση και την υπανάπτυξη. Σήμερα οι συνθήκες άλλαξαν και βλέπουμε να οργανώνεται μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή μας. Βλέπουμε με έργα την Άνοιξη των Αράβων. Στην Αίγυπτο και τη Τυνησία είχαμε σημαντικό αποτέλεσμα καθώς τα καθεστώτα Μουμπάρακ και Μπεν Άλι έπεσαν. Σήμερα σε μια σειρά από χώρες ( Μπαχρέιν, Υεμένη, Λιβύη, Αλγερία, Μαρόκο) οι λαοί εκφράζουν ένα κοινό αίτημα: τέρμα στην διακυβέρνηση από τους λίγους, δημοκρατικές ελευθερίες, κράτος δικαίου, ελευθερία της έκφρασης, σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, οικονομική και κοινωνική πρόοδο…

Πιστεύω ότι η Άνοιξη των Αράβων είναι μια ιστορική καμπή στην πολιτική μας ζωή, γιατί φέρνει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας στο προσκήνιο. Όπως οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης σάρωσαν με τις εξεγέρσεις τους στις αρχές της δεκαετίας του 90 τα καθεστώτα τύπου Τσαουσέσκου και την δικτατορία του ενός κόμματος, έτσι και τώρα ήρθε η σειρά να πέσουν τυρανικά καθεστώτα που βασανίζουν για δεκαετίες τους άραβες.

Το προσωποπαγές καθεστώς του Μ. Καντάφι αντέδρασε με όλα τα μέσα και ήδη γίνονται αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για εκατοντάδες νεκρούς διαδηλωτές. Το καθεστώς προσπαθεί με τη χρήση βίας να γαντζωθεί στην εξουσία μέσω του υιού Γκαντάφι και κάποιων αόριστων υποσχέσεων για το μέλλον. Πιστεύω ότι τα τεχνάσματα δεν θα περάσουν γιατί η λαϊκή οργή είναι σαρωτική και θα φέρει και στη Λιβύη τον αέρα της δημοκρατίας.

Η Κύπρος οφείλει να χαιρετήσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή γιατί η πατρίδα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή για κάτι που συντελείται στη γειτονιά μας και ακουμπά όλο το σύγχρονο κόσμο. Η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να εργαστεί μαζί με την ΕΕ για την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και την πολυφωνία για τις χώρες που βρίσκονται στην Α. Μεσόγειο και τη Β. Αφρική.

Το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες στις 21 Φεβρουαρίου διακήρυξε την αλληλεγγύη της ΕΕ στους αραβικούς λαούς και εξέφρασε την ετοιμότητά της να παράσχει υποστήριξη «στην ομαλή μετάβαση σε δημοκρατικές κυβερνήσεις βασισμένες στο κράτος δικαίου με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και σε ουσιαστική υποστήριξη στις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη».

Δική μου θέση είναι ότι λόγω και της γεωγραφικής μας θέσης πρέπει να συνδυάσουμε τα βήματά μας με την κοινή δράση της ΕΕ και έτσι να αποκτήσουμε έναν ρόλο σε μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για όλη την Ευρώπη κυρίως λόγω της ενεργειακής της υπεραξίας.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.