του Νίκου Τορναρίτη
Πιστεύω ότι δεν αρκεί η συζήτηση της επικαιρότητας και η αντιμετώπιση συγκυριακών προβλημάτων. Σήμερα επιβάλλεται να δούμε τις δυσκολίες πάνω σε διαφορετική βάση γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και πιθανώς μη αναστρέψιμοι. Είναι καιρός να θυμηθούμε πως στην εποχή Κληρίδη και με την ενεργητική συνεργασία που είχε με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου πετύχαμε μεγάλες και μικρές νίκες, πετύχαμε την ένταξη στην ΕΕ και η ε/κ πλευρά είχε το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα στο κυπριακό. Τότε το Ευρωκοινοβούλιο ήταν η πιο συνεπής φιλική μας δύναμη.
Για να πάει μπροστά η ενεργητική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου χρειάζεται να απαντήσουμε με ακρίβεια γιατί χάσαμε τα διεθνή μας ερείσματα. Nα διερωτηθούμε τι έφταιξε και σήμερα παντού συναντούμε δυσκολίες. Αν δεν αναλύσουμε την αιτία αυτής της αποτυχίας, τότε δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα και οι αποφάσεις σε συσκέψεις θα εξανεμιστούν με την πάροδο του χρόνου. Προσωπικά θέλω να κρατήσουμε τη ελλαδοκυπριακή συνεργασία στο πιο υψηλό επίπεδο, να της δώσουμε σάρκα και οστά ώστε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κυπριακό. Δεν μπορεί να προηγείται η Τουρκία σε προτάσεις για διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό και εμείς να ακολουθούμε. Δεν μπορεί η κατοχική δύναμη να εμφανίζει πλήρη διπλωματική δράση (Μέρκελ στην Τουρκία, Ερτογάν σε Σαρκοζί) και εμείς να διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας είτε στο Εθνικό Συμβούλιο είτε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Παρατηρώ ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν σημειώνει κάποια αξιόλογη διεθνή δράση και οι παρουσίες του στην ΕΕ περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.
Οι περιστάσεις είναι δύσκολες αλλά οι σημαντικές ηγεσίες κρίνονται στα δύσκολα. Είναι επιτακτική ανάγκη οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας να γίνουν ξανά συμπαγείς και μάχιμες. Να ισχυροποιήσουμε το μέτωπο του ελληνισμού αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, αξιοποιώντας κάθε ικανό πολιτικό και διπλωμάτη που διαθέτουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο συναγερμός για να μη διολισθήσει η κατεχόμενη Κύπρος σε καθεστώς τύπου Ταϊβάν έχει σημάνει και μόνο όσοι δεν βλέπουν τα προφανή δεν καταλαβαίνουν το καθαρό μήνυμα από τον Επίτροπο Φούλε και το ΕΔΑΔ. Χρειάζεται δράση τώρα, πρωτοβουλίες και πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Αν δεν κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και συνεχίσουμε να ανασκοπούμε τη συγκυρία, τότε θα βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων. Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες σήμερα στη Λευκωσία με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου είναι πιθανό οι επόμενες συνομιλές Αθήνας-Λευκωσίας να γίνουν πάνω σε τελείως διαφορετική βάση με το απ’ ευθείας εμπόριο της ΕΕ με την κατεχόμενη Κύπρο να αλλάζει τη φύση του κυπριακού όπως την ξέραμε για 36 χρόνια…