του Νίκου Τορναρίτη
Η έλευση του νέου έτους είναι σημαντική για την Κύπρο. Ζούμε σε ένα κόσμο πολύπλοκο, σε αστάθεια και στο μέσο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι η ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας, τόσο για την επίλυση του κυπριακού όσο και για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται στην συμμετοχή μας στην ΕΕ.
Ενόψει της έναρξης των εντατικών συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο να παραμείνουμε προσανατολισμένοι στις πραγματικές προκλήσεις που έχει ο λαός μας ενώπιόν του. Χρειάζεται μια στέρεα βάση διεκδικήσεων, έξω από λαϊκισμούς και διαλογισμούς γύρω από το ανέφικτο.
Η ε/κ πλευρά με τις δύο Συμφωνίες Κορυφής και σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχει αποδεχθεί και υιοθετήσει τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Με ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ήδη από το 1989, ο ΔΗΣΥ συμφώνησε στην αποδοχή της ομοσπονδιακής λύσης, με ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Ένα κράτος με μια φωνή όπως ζητά η ΕΕ, ικανό να αναλαμβάνει πλήρως τις υποχρεώσεις του και να ασκεί αποτελεσματικά την κυριαρχία του σε όλη την επικράτειά του!
Ορισμένες δυνάμεις και παράγοντες δεν έχουν μια καθαρή πολιτική πρόταση. Άλλοτε υποστηρίζουν την ομοσπονδία, άλλοτε διαφωνούν, άλλοτε ζητούν να την αγνοήσουμε! Αυτό δημιουργεί σύγχυση στο εσωτερικό μέτωπο και κλονίζει την αξιοπιστία της ε/κ πλευράς διεθνώς. Είναι ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία να συζητάμε αν πρέπει να γίνει ή όχι ενημέρωση για την Ομοσπονδία. Για εμάς, για τον ΔΗΣΥ, δίλημμα δεν υπάρχει. Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται να ενημερώνει τους πολίτες της για την πολιτική της σε όλα τα ζητήματα και στο κυπριακό.
Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Χριστόφιας ας απευθυνθεί πρώτα στα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και που έχουν ήδη διαφωνήσει δημόσια με την εξαγγελία του (εκδήλωση για τον ΑΣΤΡΑ, 13/12/09). Ποιος θα πείσει ποιον όταν δύο από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν πεισθεί από τον πρόεδρο; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!
Θεωρώ ότι είναι καιρός να αφεθούν τα αυτονόητα στο περιθώριο και να τεθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και συζήτηση τα μείζονα.
Η ψηφοφορία στα κατεχόμενα τον Απρίλιο μπορεί να αλλάξει το ροή των εξελίξεων. Εάν εκλεγεί ο Έρογλου στην ηγεσία των τ/κ θα περιπλακεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Ενδεχομένως να έχουμε εκφυλισμό των διαπραγματεύσεων εάν ο Έρογλου επιμένει σε θέσεις όπως όχι στην επιστροφή της Μόρφου, ή να ζητά να παραμείνουν πιο πολλοί έποικοι, ή ακόμα απορρίψει τη θέση Χριστόφια για το σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο φαίνεται να συζητά ο Ταλάτ…
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, για ποια ενημέρωση της κοινής γνώμης θα μιλάμε;
Ο ΔΗΣΥ λέει πολύ καθαρά ενόψει των εντατικών συνομιλιών για το κυπριακό ότι αυτές έπρεπε να αρχίσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο: Πρώτον, για να είναι πιο μακριά από την ψηφοφορία στα κατεχόμενα και δεύτερο, για να διασυνδεθούν με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την αξιολόγηση του Δεκέμβρη που δεν έγινε. Ήταν μια εικονική αξιολόγηση για την οποία εμείς διατεινόμαστε ότι πετύχαμε όσα μονομερώς, ούτε καν με την Ελλάδα διατυπώσαμε.
Ο ΔΗΣΥ για μήνες επιμένει ότι φθάσαμε στις εντατικές διαπραγματεύσεις χωρίς έγκαιρη αξιοποίηση της ΕΕ, χωρίς να έχει δουλέψει ο ευρωπαϊκός καταλύτης. Θεωρώ ακατανόητη και εθνικά επιζήμια την επιμονή Χριστόφια να μην αξιοποιεί την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.
Θωρούμε επίσης ότι η συζήτηση πάνω σε όλα τα κεφάλαια είναι η καλύτερη μέθοδος από την σημερινή «κουτσουρεμένη» διαπραγμάτευση πάνω σε τρία μόνο κεφάλαια.
Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι απούσα από τις συνομιλίες. Η Επιτροπή όρισε τον κ. Μάουρερ ως αντιπρόσωπό της στο κυπριακό. Θέτω το ερώτημα δημόσια: ποιοι είναι οι όροι εντολής του; Είναι στην Κύπρο ο κ. Μάουρερ; Τι κάνει; Ποιον βλέπει; Ερωτώ: Συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις; Για τον ΔΗΣΥ αυτό είναι το βασικό θέμα, να συμμετέχει η ΕΕ με το δικό της πολιτικό βάρος και τους δικούς της εμπειρογνώμονες στις διακοινοτικές συνομιλίες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα. Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε την κατοχική Τουρκία μπροστά στα πραγματικά της διλήμματα…