Ο Δημήτρης Χριστόφιας και η ΕΕ

11 Μαρτίου, 2014

του Νίκου Τορναρίτη

Η συμμετοχή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση στο κυπριακό θεωρώ ότι είναι μια επιβεβλημένη πολιτική ενέργεια. Αυτό σαν γενική πολιτική θέση συχνά προβάλλεται από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα το αξιόλογο. Σήμερα, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα στο κυπριακό, χρειάζονται επιπρόσθετες ενέργειες που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν το διάλογο και να του δώσουν την απαιτούμενη διεθνή ισχύ για να φθάσει σε θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε η Κύπρος να βάλει νέες δυνάμεις στη προσπάθεια της για να φθάσουμε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Εισηγούμαι τις πιο κάτω κινήσεις σε τρία επίπεδα:

Α/ Διορισμός Εκπροσώπου της ΕΕ στο κυπριακό. Είναι αδιανόητο η ΕΕ να έχει εκπροσώπους σε άλλα διεθνή προβλήματα και να μην έχει εκπρόσωπό της σε εθνικό πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ένα κράτος-μέλος. Αυτό βεβαίως δεν θα γίνει μόνο και μόνο επειδή είμαστε μέλος της Ένωσης. Απαιτείται πρόταση από την Κύπρο, διαβούλευση με την Επιτροπή και με ορισμένα ισχυρά κράτη της ΕΕ που έχουν βαρύνοντα λόγο στα πράγματα, και στο τέλος διαβούλευση πάνω σε πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν την ΕΕ στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού.

Β/ Εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες από την ΕΕ να λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες για το κυπριακό στη Λευκωσία και να τοποθετούνται σε μια σειρά από ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό οι τεχνοκράτες της ΕΕ να ενημερώνουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους πάνω σε πρακτικές που εφαρμόζει η ΕΕ και που η Κύπρος οφείλει να προσαρμόζεται τόσο σε πτυχές του κυπριακού που συζητούνται μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ όσο και στις Ομάδες Εργασίας.

Γ/ Στις 5 Νοεμβρίου 2008 θα ανακοινωθεί το κείμενο της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας στο οποίο η ΕΕ θα αξιολογήσει την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας. Άρα τα κράτη-μέλη λογικά αυτό το διάστημα ανταλλάσσουν σκέψεις με σκοπό να συμφωνήσουν πάνω στο κείμενο. Οι 27, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, θα αξιολογήσουν με βάση την έκθεση της Επιτροπής τις επιδόσεις της τουρκικής υποψηφιότητας και θα καταλήξουν σε ομόφωνα συμπεράσματα το Δεκέμβριο. Ερωτώ: Τι ζητά η Κύπρος από αυτή την Έκθεση; Τι απαιτήσεις έχει προβάλει ώστε η ουσία του κυπριακού (κατοχή/επίλυση) να διασυνδεθεί με την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας; Έχει άποψη η Κύπρος, και εάν έχει, ποια είναι;

Δυστυχώς, λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο Δ. Χριστόφιας δείχνει μια διαρκή απροθυμία να δώσει λόγο και ρόλο στην ΕΕ για το κυπριακό. Η απορία μου είναι και απορία πολλών: γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί η ΕΕ να έχει ρόλο στις προσπάθειες για λύση; Τι τον ενοχλεί από τη στιγμή που εμείς ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια;

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.