του Χριστόφορου Φωκαΐδη
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Δεκ. 2010) δείχνουν ότι ένας στους τρεις εγγεγραμμένους ανέργους κατοικεί στην επαρχία Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου. Ο αριθμός τους στις επαρχίες αυτές ξεπέρασε ήδη τους 8300 από ένα σύνολο σχεδόν 26 χιλιάδων ανέργων παγκύπρια. Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία συνδέεται ευθέως με τις συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας από επαρχία σε επαρχία και προκαλεί μεγαλύτερες και βαθύτερες επιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις ανάπτυξης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ προηγουμένως, γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες πόσο σημαντική είναι η ορθολογιστική οργάνωση της κυπριακής οικονομίας και πόσο καθοριστικό είναι οι δαπάνες μέχρι και του τελευταίου ευρώ να κατανέμονται με κριτήριο την ισότιμη ανάπτυξη. Η Λάρνακα και η ελεύθερη Αμμόχωστος αφέθηκαν πίσω σε έργα και υποδομές. Παρέμειναν ασφυκτικά εξαρτώμενες από συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που τώρα βρίσκονται κάτω από πίεση. Αλυσιδωτά αυτές οι αδυναμίες προκαλούν συγκράτηση της κατανάλωσης και έτσι χάνονται κι άλλες δουλειές από το λιανικό εμπόριο, εκτός από τον τομέα του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών.
Θεωρώ πολύ κρίσιμο να εξαχθούν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα από τη συνεχιζόμενη κρίση. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Χριστόφια να ενεργήσει έγκαιρα και προληπτικά, η άρνησή της να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές προκαλεί ζημιά στον τόπο και φέρνει σε ακόμα πιο δυσμενή θέση τους εργαζόμενους. Αυτοί ιδίως που εκτοπίζονται από την εργασία γίνονται μόνιμα άνεργοι για περίοδο πέραν των 6 μηνών, που είναι ο ζωτικός χρόνος προσωρινής στήριξής τους με επιδόματα. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το αποδεικνύουν. Επίσης, πολύ εκτεθειμένοι στην ανεργία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, είναι οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων.
Χρειαζόμαστε αναστροφή του κλίματος και η επιστροφή σε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης. Το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν άλλες 4 χιλιάδες άνεργοι δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να αδρανεί, να αρκείται στο …βλέποντας και κάνοντας.
Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η απάντηση στα προβλήματα πρέπει να αναζητηθεί στην προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα αντιμετωπίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Έχουμε προτείνει μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία, μακριά από δογματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Θα πρέπει με πραγματισμό να επανεξετάσουμε το ρόλο του κράτους στην οικονομία με βάση τα σημερινά δεδομένα και εκεί όπου απαιτείται να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ξανά την επανάληψη των αδιεξόδων στα οποία οδηγήθηκε η Eurocypria.
Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους για προώθηση της ανάπτυξης όπως είναι η πραγματοποίηση έργων με τη μέθοδο BOT, η επιτάχυνση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, επίσπευση των αδειοδοτήσεων για τα προγραμματιζόμενα έργα ανάπτυξης (μαρίνες, γήπεδα γκολφ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- πράσινη ανάπτυξη), παραχώρηση, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, αδειών για λειτουργία καζίνων, κίνητρα για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Απαιτείται επίσης στροφή προς εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα και μπορούν να απασχολήσουν προσωπικό με δεξιότητες και μόρφωση. Χρειάζεται στροφή προς την οικονομία της γνώσης. Η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης θα προσδώσει στην κυπριακή οικονομία την σταθερότητα που απαιτείται ως χώρα μέλους της ευρωζώνης, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει παράλληλα στην μείωση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους.
Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, η κυβέρνηση Χριστόφια δεν έδειξε έτοιμη να ανταποκριθεί στις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις. Προτίμησε τη συνταγή της ακινησίας, τα πολλά λόγια και τα περιορισμένα έργα. Το χειρότερο τίμημα των επιλογών της, το καταβάλλουν οι άνεργοι.