Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου – Εκδήλωση Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης
Γραφειοκρατία – Κωλυσιεργία στην Αειφόρο Ανάπτυξη;
Φίλες και φίλοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομε ανάμεσα σας για να χαιρετίσω ακόμη μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Και τι πιο επίκαιρο από το θέμα της αποψινής εκδήλωσης «Γραφειοκρατία – Κωλυσιεργία στην Αειφόρο Ανάπτυξη;»
Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας χρειάζεται σήμερα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, την ανάπτυξη. Τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη που θα τη βοηθήσει να καταστεί ανταγωνιστική και εύρωστη.
Φίλες και φίλοι,
Στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να εξέλθει της οικονομικής κρίσης, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Και έπρεπε να τα είχαμε κάνει εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται να διορθώσουμε πρακτικές, διαδικασίες, και πολιτικές που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και προκαλούν επιπρόσθετο κόστος στην οικονομία.
Γνωρίζουμε ότι το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο, ώστε η χώρα να εξέλθει της σημερινής κατάστασης πιο ανταγωνιστική και πιο καινοτόμα. Αυτό θα καταστήσει την Κυπριακή οικονομία ελκυστική σε επενδύσεις. Γιατί μέσα από επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Το κόστος συναλλαγής του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα που πηγάζει από Νόμους, Κανονισμούς, Διατάγματα, Εγκυκλίους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο. Από αυτό το ποσό το 30% αποτελεί το κόστος που θεωρείται «businessasusual» και το 70%, δηλαδή περίπου €700 εκατομμύρια ετησίως, είναι το διοικητικό κόστος κάθε χρόνο. Αχρείαστο δηλαδή κόστος που αποστερεί σημαντική ρευστότητα από την οικονομία και δημιουργεί καθυστερήσεις στις συναλλαγές με το δημόσιο.
Το επιπρόσθετο, αχρείαστο κόστος και οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τη βιωσιμότητα έργων, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισμός επενδύσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Φίλες και φίλοι,
Η γραφειοκρατία που δημιουργείται από πρακτικές και διαδικασίες που σήμερα έχουν εμφανώς ξεπεράσει τα ωφέλιμα όρια τους, είναι κόστος στην οικονομία που την αποστερεί από την ελκυστικότητα που θα φέρει επενδύσεις. Η Κυπριακή οικονομία επιβάλλεται να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει της κρίσης πιο ανταγωνιστική. Πρέπει να φτιάξουμε δομές και διαδικασίες οι οποίες θα είναι φιλικές προς τις επενδύσεις και θα τις διευκολύνουν, παρά να βάζουν σκοπέλους και εμπόδια. Το στοίχημα αυτό της μεταρρύθμισης οφείλουμε να το κερδίσουμε.