Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την χθεσινή ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της κυβερνητικής πρότασης και των τροπολογιών που βελτιώνουν τις κοινωνικές παροχές μέσω του ΕΕΕ.
Θέλουμε να υποδείξουμε σε όσους συστηματικά προσπαθούν να υποβαθμίσουν την νέα κοινωνική πολιτική του κράτους, ότι η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των παροχών, συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, κατέστη δυνατή τόσο λόγω της νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής όσο και της αυστηρής και ακριβοδίκαιης εφαρμογής των κριτηρίων της υφιστάμενης Νομοθεσίας που περιόρισε τις σπατάλες και την ασύδοτη παραχώρηση χαριστικών επιδομάτων όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση όλων των κοινωνικών μέτρων και παροχών που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πάντοτε όμως με γνώμονα ότι αυτά θα συνοδεύονται από εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν επιστροφή στην περίοδο της κατάχρησης, της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας.
Είναι γι’ αυτό τον λόγο που σε αντίθεση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τους χαμηλοσυνταξιούχους η οποία σωστά καταψηφίστηκε, εμείς καταθέσαμε πρόταση που δίνει το δικαίωμα σε όσους δεν υπέβαλαν μέχρι σήμερα αίτηση να το πράξουν, με την προϋπόθεση όμως, ότι αυτή θα είναι αρκούντως αιτιολογημένη ώστε ακριβώς να αποτρέπονται φαινόμενα εκμετάλλευσης του συστήματος.
Πέραν της διεύρυνσης των περιουσιακών και χρηματοοικονομικών κριτηρίων, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην σημαντικότατη αναβάθμιση των παροχών προς τα ανάπηρα άτομα αλλά και τα άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία.
Θεωρούμε επιβεβαίωση της θέσης μας ότι ο συνδυασμός της συνεχούς βελτίωσης των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και της ευταξίας που παρατηρείται με την δημιουργία και λειτουργία του μητρώου του ΕΕΕ, είναι εχέγγυα για μια σταθερή βελτίωση της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής.
Είναι προφανές ότι πέραν των 7,500 οικογενειών που για πρώτη φορά απολαμβάνουν ήδη του δικαιώματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιδόματος, με την ψήφιση της νέας τροποποίησης, υφιστάμενοι και νέοι λήπτες μπορούν να προσδοκούν σε βελτιωμένες παροχές.