Με ψυχραιμία και αναβαθμισμένη την ελπίδα

13 Ιουλίου, 2015

Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε εκδήλωση «Νοιαζόμαστε για την Κύπρο μας – Συζητούμε για τη Λύση»

Με ψυχραιμία και αναβαθμισμένη την ελπίδα

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω πρώτα να σας καλωσορίσω εδώ στο Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο. Είναι τόσο ελπιδοφόρα η σημερινή παρουσία σας εδώ. 

Να ευχαριστήσω ακόμη θερμά τον κ. Νίκο Ρολάνδη, που παρεμβαίνει στην σημερινή συζήτηση. 

Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να κουβεντιάσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι για εμάς, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Κύπρου, αυτό αποτελεί εθνικό καθήκον. 

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτή την ώρα, χρειαζόμαστε να συζητήσουμε διεξοδικά την προοπτική της λύσης του Κυπριακού, κάτω από ένα σημαντικά διαφοροποιημένο πρίσμα. 

Ξεκινήσαμε την πορεία προς την κοινωνία. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε με τον κόσμο τα πάντα. Θέλουμε να ακούσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες του. Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να συζητήσουμε και τις προοπτικές που μια Κύπρος απαλλαγμένη από την κατοχή και τα στρατεύματα, θα διανοίξει για όλους μας. 

Θέλουμε δίπλα από τον φόβο – τον οποίο καθόλου δεν υποτιμούμε – να βάλουμε την ελπίδα. Και η ελπίδα υπάρχει. 

Θέλουμε να βάλουμε δίπλα από τους κινδύνους, οι οποίοι υπάρχουν, και τις προοπτικές. Και προοπτικές υπάρχουν. 

Υπάρχει η προοπτική ενός σωστού συμβιβασμού που θα απελευθερώνει όχι μόνο την ίδια την κοινή μας πατρίδα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει εάν αποκτήσει τον ρόλο που μπορεί σε αυτό το πολύπαθο γεωγραφικό σημείο του κόσμου. 

Και πιστεύουμε ότι οι διεργασίες για την εξεύρεση του σωστού συμβιβασμού στο Κυπριακό, δεν μπορούν να γίνονται ερήμην του λαού. Ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος και συν-διαμορφωτής! 

Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ. Και θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία καλύπτοντας όλες τις περιοχές της πατρίδας μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Αναμφίβολα, η εκλογή του κ. Ακκιντζί έχει ανοίξει παράθυρο στην ελπίδα. Η δική μας πλευρά θα διέπραττε τεράστιο σφάλμα εάν δεν αναγνώριζε ότι ο κ. Μουσταφά Ακκιντζί είναι διαφορετικός. Ότι έχει διακριθεί για δεκαετίες για την προσήλωση του στην επανένωση του τόπου, με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ως προς τη μορφή της λύσης. Ότι θέλει τους Τουρκοκύπριους να μπορούν να πορευθούν με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Τουρκία. 

Κανείς μας ακόμη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην προφανή και εκπεφρασμένη βούληση των Τουρκοκυπρίων για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Γεγονότα που αναμφίβολα θέτουν ένα σημαντικό υπόβαθρο για μια πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και διεργασία γύρω από το Κυπριακό. 

Την ίδια στιγμή έχουμε ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα ηγέτη με ξεκάθαρο όραμα για την επανένωση του τόπου μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις και την προσήλωση του στην ανάγκη να φτάσουμε σε ένα σωστό συμβιβασμό. 

Αυτά είναι τα στοιχεία που – χωρίς αμφιβολία – τροφοδοτούν βάσιμα την ελπίδα μιας διαφορετικής και πιο θετικής προσέγγισης της άλλης πλευράς. 

Από την άλλη βέβαια, θα ήταν εξίσου λάθος να θεωρήσει κάποιος ότι από μόνη της η εκλογή Ακκιντζί σημαίνει και τη λύση του Κυπριακού. Όπως εξ’ ίσου λάθος θα ήταν να αναμένουμε ότι ο Ακκιντζί θα θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών τα συμφέροντα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. 

Και είναι εξίσου μεγάλη αλήθεια το ότι ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει τον παράγοντα Τουρκία.

Όπως αλήθεια είναι ότι η Τουρκία φρόντισε από την αρχή να διαμηνύσει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αποφασίζουν μόνοι τους για το Κυπριακό. Αλλά και ότι η σημερινή αστάθεια στην Τουρκία δεν μπορεί ακόμη να κριθεί ως προς την επίπτωση της στο Κυπριακό πρόβλημα. 

Εδώ είναι όμως που χρειάζεται η ψύχραιμη προσέγγιση. Εδώ είναι που έγκειται η μεγάλη πρόκληση για την δική μας πλευρά. Με τόλμη και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις συνομιλίες. Μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να διαπιστωθούν – στην πράξη – οι πραγματικές προθέσεις του καθενός και της Τουρκίας ειδικότερα. Μόνο εκεί μπορεί να δοκιμαστεί η βούληση για λύση. 

Έχουμε ήδη δει τις τελευταίες βδομάδες κάποια πρώτα θετικά βήματα. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ήδη ανακοινώθηκαν και από τις δύο πλευρές, αλλά και όσα συζητούνται για το σύντομο μέλλον, δημιουργούν μια πιο θετική και πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Θέλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της καταπολέμησης της καχυποψίας. 

Πιστεύουμε ότι αυτός ο παράλληλος δρόμος θα βοηθήσει την πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων. Θα δημιουργήσει την δυναμική που χρειάζεται τόσο ανάμεσα στους Κυπρίους, όσο και ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα, για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό. 

Φίλες και Φίλοι,

Πολλοί θεωρούν ότι εμείς οι Παφίτες στην πλειοψηφία μας θα απορρίψουμε μια λύση στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως των προνοιών της.

Υπάρχει η αντίληψη ότι στην Πάφο βρίσκεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα τυφλού απορριπτισμού, αλλά και ο φόβος της οικονομικής και αναπτυξιακής υστέρησης έναντι των άλλων πόλεων από την άλλη. 

Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις. Όχι μόνο γιατί αυτές οι νοοτροπίες είναι λάθος, αλλά και επειδή ξέρω καλά ότι οι Παφίτες και γνήσιοι πατριώτες είναι, αλλά και έξυπνοι, προοδευτικοί και δημιουργικοί άνθρωποι.

Και ο γνήσιος πατριωτισμός αναμφίβολα δεν περιλαμβάνει το να χαρίζεις τη μισή σου πατρίδα για να έχεις δήθεν το κεφάλι σου ήσυχο, στο όνομα μάλιστα μιας πρόσκαιρης και επίπλαστης ευδαιμονίας. Πατριωτισμός δεν είναι να αφήσουμε εδώ, μέσα στην μικρή Κύπρο, την Τουρκία να έχει σύνορα και πολυάριθμο στρατό. Πατριωτισμός δεν είναι να ανέχεσαι τον διαμελισμό της Πατρίδας σου.

Και από την άλλη. Είναι τόσο κοντόφθαλμη και γελοία η άποψη που θέλει την μια επαρχία να ανεβαίνει και να ευημερεί, όταν υστερούν άλλες. Η ίδια η κρίση που βιώνουμε μας δίδαξε τόσο άσχημα ότι είτε μαζί όλοι οι Κύπριοι ανεβαίνουμε, είτε μαζί καταβαραθρωνόμαστε. Και όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να ανέβουμε για χάρη της πατρίδας, της ευημερίας του λαού μας, του μέλλοντος των παιδιών μας! 

Φίλες και φίλοι,

Έχω επισημάνει πολλές φορές την προοπτική να καταστεί η χώρα μας πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε όλη τη γύρω περιοχή. Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιεί συμφέροντα και συνέργειες που συνεχώς προκύπτουν στην περιοχή μας. Το εθνικό μας πρόβλημα έχει πλέον μπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, που έχει να κάνει και με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την ειρήνη και την συνεργασία των χωρών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, την μετανάστευση και ένα σωρό άλλα. 

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν έχουν μόνο πολιτικές προεκτάσεις. Ανοίγουν και τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη. 

Εμείς επιμένουμε, ο μόνος δρόμος που προκαλεί συνθήκες νίκης για όλους, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους και όλους ανεξαίρετα τους λαούς της περιοχής, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, είναι ο δρόμος της ειρήνης.

Αυτός ο δρόμος περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Εδώ είναι που πρέπει να πειστεί η Τουρκία. Εδώ είναι που η διεθνής κοινότητα, οι μεσολαβητές και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρωθούν και να συνδράμουν ουσιαστικά και αποφασιστικά. 

Κάτι όμως που για να γίνει, χρειάζεται προηγουμένως να είναι εμφανής η δυνατότητα λύσης του Κυπριακού. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύνεση και σωφροσύνη, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε. Να δώσουμε ευκαιρία στην ελπίδα. Να αναδείξουμε τις μεγάλες προοπτικές που θα αποκτήσει η πατρίδα μας εάν απαλλαγεί από τον διαχωρισμό που σήμερα βιώνει. 

Εμείς χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις. 

Ο Κυπριακός λαός έκανε μεγάλες θυσίες για να ενταχθούμε στην Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος της ένταξης μας στην Ευρώπη ήταν για να λειτουργήσει η ένταξη ως καταλύτης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Για χρόνια δυστυχώς, δεν αξιοποιήσαμε την Ευρώπη. Οι σχέσεις που σήμερα υπάρχουν, οι συγκυρίες, τα γεωστρατηγικά, η ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργούν θετικές συνθήκες. Μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από την περεταίρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τα εφιαλτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 74. Οι πρόσφυγες που ήταν τότε παιδιά, είναι σήμερα πενηντάρηδες. Και οι τότε μεσήλικες έχουν οι πλείστοι αποβιώσει στην προσφυγιά. Οι περιουσίες μας στα κατεχόμενα ξεπουλιούνται. Ο αδυσώπητος χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε τους κινδύνους. Δεν δικαιούμαστε να κλείνουμε τα αυτιά στο κάλεσμα των γενεών που σβήνουν στην προσφυγιά.

Και θέλω με ειλικρίνεια να απευθυνθώ και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως πρόθεση και επιθυμία μας είναι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο. Με τρόπο που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια αυτή για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήτριες δυνάμεις. Μιας ευρωπαϊκής, ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες ασφάλειας, όπως όλα τα άλλα τα ευρωπαϊκά κράτη. 

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες. Και έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Η Κύπρος μπορεί να παίξει πολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο, πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτόν που αναλογεί στο μέγεθός της.

Αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας όλοι. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Γι’ αυτήν θα πρέπει να συζητήσουμε. Και πάνω σε αυτήν θα πρέπει να κτίσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον γι’ αυτό τον τόπο. 

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση. Κυρίως, εύχομαι να αποτελέσει ο διάλογος που θα διεξαχθεί και σήμερα εδώ, το μοντέλο μιας πιο διευρυμένης αντίληψης γύρω από το Κυπριακό. Μιας αντίληψης που θα αντικρίζει τις προκλήσεις στη βάση του ελπιδοφόρου αύριο και όχι του μίζερου χθες.

Γι’ αυτό και σας καλώ σε ένα όμορφο και πατριωτικό αγώνα! Να εργαστούμε μαζί σκληρά, για το μεγάλο όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.