Συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην «Αλήθεια»
1) Ποια είναι η αποτίμησή σας, όσον αφορά την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος;
Αδιαμφισβήτητα στο Κυπριακό έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας. Είναι πολλές οι συγκυρίες που δημιουργούν την προοπτική που φέρνει ένα σωστό συμβιβασμό στο Κυπριακό να αποβεί προς το συμφέρον όλων. Είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου, είναι οι νέες γεωστρατηγικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι η ευρύτερη πολιτική κατάσταση και ο προσανατολισμός της Τουρκίας ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν.
Σε αυτά τα συστατικά που δημιουργούν την διεθνή ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, έρχεται να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι την διαπραγμάτευση την πραγματοποιούν δύο ηγέτες που έχουν την βούληση και το αναγκαίο θάρρος να την πετύχουν. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί διαθέτουν τα ερείσματα αλλά και την στήριξη των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.
Στις συνομιλίες αδιαμφισβήτητα γίνεται σημαντική πρόοδος. Μην γελιόμαστε όμως. Έχουμε ακόμη πάρα πολύ δρόμο και πολύ δύσκολα θέματα. Κυρίως, έχουμε να δούμε το πως η Τουρκία θα τοποθετηθεί στα ουσιαστικά ζητήματα όπως Ασφάλεια, εδαφικό και έποικοι.
Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου για αναρίθμητους λόγους, κυρίως για λόγους εθνικούς. Και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου αυτή η ελπιδοφόρα προσπάθεια να πετύχει. Ούτε να την καταδικάζουμε από πριν και με κάθε αφορμή ακόμη και ασήμαντη, ούτε βέβαια να θεωρούμε δεδομένο ότι το Κυπριακό έχει ήδη λυθεί.
2) Πώς αναλύετε τις οικονομικές παραμέτρους μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού;
Θέλω να είμαι σαφής. Δεν μπορεί η απαλλαγή από την κατοχή να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με το όποιο κόστος. Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή τη συλλογιστική. Και είναι με οικονομικούς όρους απαράδεκτο να βλέπω αναλύσεις που θέτουν για παράδειγμα την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου στην πλευρά του κόστους και όχι της επένδυσης όπως στην ουσία θα είναι.
Απ’ εκεί και πέρα, ναι θεωρώ ότι στην λειτουργικότητα της λύσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική της βιωσιμότητα, διότι αυτή θα είναι κρίσιμη στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Δεν θα ήθελα μετά την επίλυση του Κυπριακού, να ξαναχρειαζόταν μια νέα Τρόικα για να μας ξανάδιορθώσει τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα μας.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένας σωστός συμβιβασμός θα απελευθερώσει τις μεγάλες δυνατότητες αυτού του τόπου και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτό το πρωτεύον. Κοιτάξτε εάν το κόστος λαμβάνονταν υπόψη, η Γερμανία δεν θα επανενωνόταν το 1990. Όμως 25 χρόνια μετά όλοι παραδέχονται ότι η ενωμένη Γερμανία έγινε ακόμη πιο ισχυρή οικονομικά.
3) Στο παρελθόν αποδιδόταν άρνηση σε κάποιους στην προοπτική λύσης του Κυπριακού, λόγω τοπικών και άλλων συμφερόντων. Πώς σχολιάζετε αυτές τις τοποθετήσεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα;
Δεν δέχομαι αυτές τις συλλογιστικές. Και να σας πω και κάτι που απέδειξε η ίδια η οικονομική καταιγίδα που μας έπληξε. Είτε όλοι μαζί ευημερούμε, είτε όλοι μαζί δυστυχούμε. Στο τέλος της ημέρας, όλοι οι Κύπριοι το ίδιο συμφέρον έχουμε. Εάν μια επιχείρηση ή μια περιοχή πάει καλά, τότε βοηθά και όλους τους υπόλοιπους να πάνε καλύτερα. Και ένας σωστός συμβιβασμός, θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλη την Κύπρο.
4) Πώς αποτιμάτε την παραγόμενη από τον Δημοκρατικό Συναγερμό πολιτική;
Είμαστε το κυβερνών κόμμα και έχουμε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε η αιχμή του δόρατος αλλά και η ασπίδα μιας κατ’ εξοχήν εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης και την ίδια ώρα να πετυχαίνουμε στη βουλή τις αναγκαίες πλειοψηφίες προκειμένου να μπορεί η χώρα να προχωρήσει.
Θέλω να πιστεύω ότι στο Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε πετύχει σημαντικές κατακτήσεις και στα δύο αυτά επίπεδα. Λειτουργούμε πολύ μακριά από τον λαϊκισμό, είμαστε οι μπροστάρηδες και είμαστε η πολιτική δύναμη της ριζικής μεταρρύθμισης. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησής μας, για να οδεύει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από την άλλη έχουμε πετύχει να περάσουν από την βουλή πολύ δύσκολα και κρίσιμα νομοσχέδια που ήταν απαραίτητα για την πορεία της χώρας. Διατρέξαμε πολλές φορές τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στη βουλή. Δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.
5) Σε ποιο βαθμό διατηρεί τη δυναμική και τη συνοχή του ο ΔΗΣΥ;
Διανύουμε μια πολύ δημιουργική περίοδο στον Δημοκρατικό Συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό δίνει την αναγκαία δυναμική στο κόμμα σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και την συνοχή σε επίπεδο κόμματος. Και αυτό επιβεβαιώθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές όπου ο ΔΗΣΥ κατέγραψε το ιστορικά πιο ψηλό ποσοστό.
Αυτό όμως που αισθανόμαστε ότι υστερούμε ακόμη είναι στο να πείσουμε τους νέους μας για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Οι νέοι, δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό, αισθάνονται την αγανάκτηση ότι πληρώνουν συνέπειες για πράγματα στα οποία οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη. Κυρίως απογοητεύονται που η πατρίδα τους σήμερα δεν τους προσφέρει τα εφόδια που θα έπρεπε για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά. Κάνουμε τα πάντα για να το αλλάξουμε αυτό. Είμαι σίγουρος ότι η νέα γενιά σύντομα θα αναγνωρίσει την προσπάθεια.
6) Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως προέδρου του ΔΗΣΥ;
Θέλω το κόμμα μας άλλα και η κυβέρνηση μας να είναι οι αναγεννητές της Κύπρου. Εργαζόμαστε καθημερινά και πολύ σκληρά όλοι μαζί προκειμένου να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Κύπρο. Έχουμε διαλέξει τον δύσκολο δρόμο. Αυτόν της ουσίας και του ορθολογισμού και όχι εκείνον του λαϊκισμού. Είμαστε διαχρονικά η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων εθνικών επιλογών. Θέλουμε στο τέλος αυτής της πενταετίας να έχουμε αφήσει το στίγμα της ριζικής μεταρρύθμισης αλλά και μια πολύ γερά θεμελιωμένη Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε να φέρουμε την πολιτική πίσω στην ουσία της. Εκεί που προσφέρει προοπτικές και ευκαιρίες στο σύνολο του λαού. Που βελτιώνει την ζωή των πολιτών αλλά και την θέση της χώρας μας.
7) Μετά τη λύση του Κυπριακού αναμένετε ότι θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο;
Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο χρειάζεται αδιαμφισβήτητα βελτίωση. Χρειαζόμαστε μια πολύ καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. Αν αυτό θα προκύψει μετά από λύση του Κυπριακού ακόμη καλύτερα. Θα είναι διπλό το όφελος.
8) Πώς αναλύετε την οικονομική πορεία της Κύπρου;
Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Την 1η Μαρτίου 2013, είχαμε μια χώρα που κρεμόταν από μια κλωστή με το κίνδυνο της χρεοκοπίας, απαξιωμένη στο εξωτερικό, στο εσωτερικό να υπάρχει το άγχος και η αγωνία για το αύριο, στασιμότητα στο Κυπριακό και ένα κράτος με δομές του ’60 που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Μια χώρα απομονωμένη και χωρίς κανένα ρόλο στα διεθνή ή στα περιφερειακά ζητήματα.
Ποια είναι η Κύπρος του 2015; Μια χώρα που απέφυγε την χρεοκοπία, με την οικονομία να κινείται στη σωστή πορεία. Υπάρχει μια σταθεροποίηση και μια βελτίωση με τα προβλήματα να συνεχίζουν να υπάρχουν στην πραγματική οικονομία. Και χρειάζεται έντονη προσπάθεια για να έρθουν και τα καλά αποτελέσματα.
Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουμε αποφάσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μια παγκόσμια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση. Έχουμε κάνει πράξη την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, γίνεται προσπάθεια ο ασθενής να έχει τον γιατρό της επιλογής του, ο απεγκλωβισμός των αγοραστών από κακούς επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας και ένα σωρό άλλα.
Η Κύπρος γίνεται αξιόπιστη για περιφερειακές πολιτικές. Η συνεργασία Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας. Η νέα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Η πριν μερικές ημέρες επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Η Κύπρος είναι μια αξιόπιστη χώρα για την περιφερειακή πολιτική σ’ αυτό το ευαίσθητο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου. Στο Κυπριακό, τα είπαμε και προηγουμένως, έχει αναγεννηθεί η ελπίδα.
Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ζωή του κάθε πολίτη. Δημιουργούν το απαραίτητο οικονομικό κλίμα που προσελκύει επενδύσεις και – κυρίως – θέτουν το γερό υπόβαθρο μιας πολύ καλύτερης Κύπρου. Έχουμε διανύσει ήδη πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής. Έχουμε όμως δρόμο ακόμη.
9) Ποιο είναι το σχόλιό σας για το θέμα του εκσυγχρονισμού του κράτους;
Γίνεται τεράστια προσπάθεια και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τον πρόεδρο, τους Υπουργούς, τους κοινωνικούς εταίρους. Η συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ για τις αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία για παράδειγμα, αποτελεί κορυφαία κατάκτηση στον δρόμο για τη ριζική μεταρρύθμιση. Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο έχων την ευθύνη της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας, σε συνεργασία με το σύνολο των υπουργών κάνουν εξαίρετη δουλειά.
Επαναλαμβάνω ότι διαχρονικά θέλουμε την κυβέρνησή μας να προχωρεί πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στον εκσυγχρονισμό. Οφείλουμε όμως όλοι από την άλλη να αναγνωρίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει τεράστια βήματα σε όλα τα επίπεδα.
Και η απόδειξη είναι ότι η ίδια η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει. Δεν συζητούμε πια το τι πρέπει να περιορίσουμε. Υλοποιουμε αναπτυξιακά έργα, μεταρρυθμίσεις, φοροαπαλλαγές και τόσα άλλα θετικά για την πορεία της χώρας.
10) Ποια είναι τα πολιτικά διδάγματα για σας από την πρόσφατη περιπέτεια της Ελλάδας;
Είμαι θιασώτης του πραγματισμού. Και αποδεικνύεται ότι όσο πιο γρήγορα βρεις τις πραγματιστικές λύσεις, τόσο λιγότερο κόστος θα πληρώσει ο λαός. Δεν μιλάω για τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις αλλά γενικότερα για την πολιτική. Η προσπάθεια να συντηρήσεις ένα σαθρό σύστημα, μπορεί να σου δίνει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά στο τέλος βλάπτει τον τόπο και τον λαό.
11) Πώς κρίνετε τον ρόλο της Κύπρου στην γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής;
Πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια η Κύπρος ανακάλυψε τους γείτονες της και κτίζει πολύ σημαντικές σχέσεις μαζί τους. Δημιουργούμε συμμαχίες και συνέργειες που μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο. Αδιαμφισβήτητα ρόλο σε αυτό παίζουν οι ενεργειακές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί, όπως και η ευρύτερη έκρυθμη κατάσταση.
Πάντα λέγαμε ότι ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικός από το μέγεθός της. Είναι πιστεύω η πρώτη φορά που έχουμε μια στρατηγική που θέλει να το κάνει αυτό πράξη. Να καταστήσει την Κύπρο πυλώνα ειρήνης ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας για όλη την περιοχή.
12) Ποιο είναι το σχόλιο σας, για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο;
Θέλω να είμαι δίκαιος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με τον λαό μας. Κόμματα της αντιπολίτευσης στη βουλή έβαλαν πολύ μεγάλη πλάτη για να περάσουν πολύ σκληρές αποφάσεις, αναγκαίες για τη σωτηρία της Κύπρου. Δεν μπορεί κανείς να το διαγράψει αυτό και ούτε εμείς είμαστε αγνώμονες. Υπάρχει σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κοινωνική ειρήνη. Ο λαός, ακόμη περισσότερο, υπέστη θυσίες με τεράστια υπομονή και αυτοσυγκράτηση, βοηθώντας τα μέγιστα τόσο την αποφυγή της καταστροφής, όσο και στην πορεία της ανάκαμψης. Σήμερα, αναμένει δικαίως από εμάς μια καλύτερη και πιο υγιή χώρα. Και πιστεύω ότι την βλέπει να δημιουργείται σιγά σιγά. Ο μόνος εσωτερικός κίνδυνος γι’ αυτό θα είναι μια νέα στροφή στον λαϊκισμό τώρα που τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα. Δυστυχώς βλέπουμε τέτοια φαινόμενα να επιστρέφουν. Κάποιοι συμπεριφέρονται λες και η Κύπρος δεν έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επί των ημερών τους. Εμείς συνεχίζουμε να αποφεύγουμε τον λαϊκισμό όπως ο διάβολος το λιβάνι. Είναι συνειδητή επιλογή ευθύνης.
Αυτό που ενοχλεί στο εσωτερικό μέτωπο, είναι η πολλές φορές άδικη και παρατραβηγμένη πολιτική κριτική, ειδικά στο εθνικό θέμα. Έχουμε δει να καταδικάζονται αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί και να λιθοβολούνται προθέσεις που δεν υπάρχουν. Δεν βοηθούν τον τόπο αυτές οι προσεγγίσεις. Στο Κυπριακό μπορούμε να είμαστε όλοι πιο εποικοδομητικοί. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, εάν και εφόσον αυτό υπάρξει. Η στείρα άρνηση δεν δίνει κανένα περιθώριο ουσιαστικής συζήτησης. Ουτε φυσικά και η ωραιοποίηση των πάντων.
Θέλω δυο πράγματα να ζητήσω από τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων. Το πρώτο, να βοηθήσουμε όλοι και όλοι ανεξαιρέτως θα έχουμε το απόλυτο δικαίωμα να κρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα. Και δεύτερο, να μην προβάλλουμε μόνο τον φόβο για μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Διότι, δίπλα από τον εύλογο φόβο, υπάρχει και η ελπίδα.