Επαρχιακό Συνέδριο ΟΝΕ Λεμεσού

14 Νοεμβρίου, 2015
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2017/01/averof-anotato-parousiasi-ipopsifion.0d85e95d1f7f9a9e3757912f810e8ef6.jpg

Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο Επαρχιακό Συνέδριο της ΟΝΕ Λεμεσού

 

Φίλες και φίλοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

 

Αισθάνομαι ξεχωριστή περηφάνια ξανά σήμερα, που βρίσκομαι μαζί με τους νέους επιστήμονες της παράταξης. Νιώθω μεγάλη χαρά και βαθιά ικανοποίηση, γιατί απευθύνω το λόγο σε ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και εκλεκτό κομμάτι του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κοινωνίας.

 

Και θέλω πρώτα απ’ όλα με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ δημόσια το σύνολο της ηγεσίας της ΟΝΕ, τον Πρόεδρο της Δημήτρη Δημητρίου και τον Επαρχιακό Γραμματέα ΟΝΕ Λεμεσού Νικόλα Ιορδάνους. Αποδεικνύετε καθημερινά τη διάθεση σας να αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν το ρόλο και το έργο της οργάνωσης. Η προσήλωση σας στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και της παραγωγής πολιτικής είναι ευδιάκριτη και ήδη φέρνει αποτελέσματα.

 

Εμπλέκεστε ενεργά στην αναζήτηση και στη συζήτηση λύσεων και πολιτικών. Στην εκπόνηση προτάσεων που θα βοηθήσουν την Κύπρο μας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο. Εμπλέκεστε ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να επανενώσουμε τον τόπο μας και να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

 

Εσείς δίνετε σάρκα και οστά σε αυτό που βαθύτατα πιστεύω. Ότι η μικρή μας χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές. Δυνατότητες αντίστροφα ανάλογες με το μέγεθός της. Σας συγχαίρω που το αποδεικνύεται με τη δράση σας!

 

Η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού άλλωστε, διαχρονικά επιδεικνύει πολύ σημαντικό έργο. Ένα έργο για το οποίο, επαναλαμβάνω, είμαι πολύ υπερήφανος.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η πατρίδα μας πέρασε πολύ δύσκολα τον τελευταίο καιρό. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση που μας είχε πλήξει άφησε παντού γερά τα σημάδια της. Στη θέση της Κύπρου διεθνώς, στην οικονομία, στο τραπεζικό μας σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία.

 

Άφησε τα σημάδια της σε πολλές οικογένειες του τόπου μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Κυρίως όμως, δημιούργησε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα για τους νέους και τους νέους επιστήμονες μας. Που ένιωσαν την απόγνωση της αδυναμίας εξεύρεσης εργασίας. Που αισθάνθηκαν να επιχειρούν την δραστηριοποίηση σε μια χώρα που δεν μπορούσε να τους δώσει τα εφόδια και τις προοπτικές να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους. Απέναντι σε ένα σύστημα που σας έκοβε τα φτερά της δημιουργίας.

 

Σήμερα όμως, δεν βρίσκομαι μπροστά σας για να περιγράψουμε ξανά την αρνητική πραγματικότητα που όλοι βιώσαμε. Δεν προσφέρει πλέον αυτή η συζήτηση.

 

Όλοι ξέρουμε που ήταν η Κύπρος όταν την παραλάβαμε το 2013. Όλοι γνωρίζουμε το πως και το γιατί η οικονομία της χώρας μας περιήλθε σε εκείνη την τραγική κατάσταση, με μπροστά μας το φάσμα της χρεωκοπίας, την πλήρη αναξιοπιστία διεθνώς και το απόλυτο τέλμα στο Κυπριακό.

 

Αυτή ήταν η Κύπρος μας πριν από δύο χρόνια. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εκείνη την θλιβερή κατάσταση για τη χώρα την αφήνουμε πίσω μας.

 

Η Κύπρος ανακάμπτει. Στο εθνικό μας θέμα η ελπίδα αναστήθηκε. Η Κύπρος με κύρος βρίσκει την θέση της διεθνώς. Με αξιοπιστία δημιουργεί φίλους και συμμάχους. Αναλαμβάνουμε επιτέλους τον περιφερειακό μας ρόλο. Η οικονομία μας αναβαθμίζεται. Τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύονται. Το τραπεζικό μας σύστημα δειλά δειλά επαναλειτουργεί. Οι μεταρρυθμίσεις, ακόμη και όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε, λαμβάνουν σάρκα και οστά. Το κοινωνικό κράτος γίνεται πιο αποτελεσματικό και δίκαιο.

 

Επικεντρωνόμαστε πλέον στην σωστή διαμόρφωση της επόμενης μέρας του τόπου μας. Στην ταχύτητα και τον ριζοσπαστισμό των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Που πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα αξιοποιεί εξαντλητικά το μεγάλο κεφάλαιο του τόπου μας. Που δεν είναι άλλο από τους ανθρώπους του. Και κυρίως εσάς, του νέους επιστήμονες του.

 

Φίλοι μου,

 

Από κήρυκες της μιζέριας έχει μπουχτίσει τελευταία αυτός ο τόπος. Δεν είναι δουλειά μας εμάς να τους ακολουθήσουμε. Άστε τους να διαλαλούν και να προωθούν όλα εκείνα που μας έφεραν μπροστά από τη χρεωκοπία. Εμάς η δουλειά μας είναι άλλη.

 

Εμείς είμαστε οι κήρυκες και υπερασπιστές της ριζικής μεταρρύθμισης. Αταλάντευτοι σκαπανείς του καλύτερου αύριο που αξίζει ο τόπος μας. Αυτοί που υλοποιούμε το αύριο.

 

Ένα καλύτερο αύριο που θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη και στέρεα Κύπρο. Μια πατρίδα που οι νέοι της θα είναι υπερήφανοι που αποτελούν δικό της κομμάτι. Μια χώρα στηριγμένη σε ανθρώπους όπως και εσείς, που μόνο πρόοδο μπορείτε να προκαλέσετε με τις γνώσεις και την φιλοτιμία σας.

 

Στην επόμενη μέρα για την οικονομία της Κύπρου στηριζόμαστε στις διαχρονικές αλλά και στις νέες της δυνάμεις. Στους τομείς που συνέβαλαν στην πρόοδο και ευημερία των τελευταίων δεκαετιών. Να είμαστε αρωγοί στις Κυπριακές επιχειρήσεις που καινοτομούν, αλλά και να ενισχύσουμε τις χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραγωγικούς τομείς.

 

Αναπτύσσουμε και άλλους τομείς δραστηριότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, η τεχνολογία. Δημιουργούμε επιτέλους το ελκυστικό περιβάλλον ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων. Το τεχνολογικό πάρκο για παράδειγμα, που επιτέλους μπήκε σε πορεία υλοποίησης εδώ λίγο έξω από τη Λεμεσό. Τομείς στους οποίους η Κύπρος, μπορεί και πρέπει να γίνει ανταγωνιστική.

 

Ταυτόχρονα, δημιουργούμε το νέο Κυπριακό κράτος. Πιο φιλικό στον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Πιο ευέλικτο και έτοιμο να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες.

 

Έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Στην κοινωνική πολιτική με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Στην μεταρρύθμιση της λειτουργίας του ίδιου του κράτους. Σε μεγάλες αναπτύξεις όπως το καζίνο, οι μαρίνες. Στην παιδεία, όπου μετά από τρεις δεκαετίες συζήτησης καταργήσαμε επιτέλους τον κατάλογο διοριστέων.

 

Έχουμε ακόμη μπροστά μας την κορυφαία μεταρρύθμιση στην υγεία. Μια μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει έχοντας στο επίκεντρο τον ασθενή και όχι τα συμφέροντα των βολεμένων είτε της ιδιωτικής είτε της δημόσιας υγείας. Μια μεταρρύθμιση που για είναι επωφελής θα πρέπει πρώτα να πετυχαίνει την οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και κυρίως να μην επιβαρύνει με επιπρόσθετα βάρη τους φορολογούμενους. Αλίμονο αν στην προσπάθεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ καταλήξουμε σε ένα σύστημα που και υποδεέστερες υπηρεσίες θα προσφέρει, αλλά και θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία την ίδια.

 

Νέοι επιστήμονες του Δημοκρατικού Συναγερμού,

 

Γίνεται δουλειά παντού. Φαίνεται η δουλεία που γίνεται παντού!

 

Κυρίως όμως, έχουμε αλλάξει την ατζέντα. Η πολιτική ατζέντα φίλοι μου, δεν είναι πλέον οι περικοπές και οι δυσκολίες. Είναι τα έργα, οι φοροελαφρύνσεις, η μεταρρύθμιση, ο νέος προσανατολισμός της Κύπρου μας!

 

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι έχουμε απτά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Η δουλειά της Κυβέρνησης μας, τυγχάνει της αναγνώρισης πανευρωπαϊκά. Η οικονομία μας αναβαθμίζεται διαρκώς. Η εμπιστοσύνη επανέρχεται. Και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

 

Η εμπιστοσύνη είναι και το πιο απαραίτητο συστατικό για να πάμε μπροστά! Χωρίς εμπιστοσύνη, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχουμε σήμερα την πιο αξιόπιστη Κύπρο.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Θέλω να σας συγχαρώ για ακόμη κάτι. Ίσως το πιο σημαντικό.

 

Για τις πρωτοβουλίες που παίρνετε για το Εθνικό μας θέμα. Για τον τρόπο που αποδεικνύετε ότι οι νέοι μας δεν βολεύονται με την κατοχή και την διαίρεση. Για την αποφασιστικότητά σας να έχετε μεγάλα οράματα σε μια ενωμένη και όχι μοιρασμένη Κύπρο. Για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε για να συζητηθούν.

 

Είστε η ελπίδα αυτού του τόπου και το αποδεικνύεται με την ωριμότητα και την δράση σας! Είστε η γενιά που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός σωστού και βιώσιμου συμβιβασμού στο Κυπριακό.

 

Δείχνετε ότι μπορείτε να υπερνικήσετε τον φόβο και να ασχοληθείτε με την ελπίδα. Την ελπίδα που δημιουργεί αδιαμφισβήτητα η νέα προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας θέματος.

 

Έχω επισημάνει πολλές φορές την προοπτική να καταστεί η χώρα μας πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε όλη τη γύρω περιοχή. Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιεί συμφέροντα και συνέργειες που συνεχώς προκύπτουν στην περιοχή μας. Το εθνικό μας πρόβλημα έχει πλέον μπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, που έχει να κάνει και με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την ειρήνη και την συνεργασία των χωρών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, την μετανάστευση και ένα σωρό άλλα.

 

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν έχουν μόνο πολιτικές προεκτάσεις. Ανοίγουν και τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη.

 

Αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας όλοι. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αυτή είναι η ευκαιρία που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει ότι μπορεί να την αδράξει. Θα ήμασταν ασυγχώρητοι εάν δεν κάναμε το παν προκειμένου αυτή η προσπάθεια να πετύχει.

 

Και αυτή είναι η ευκαιρία που πρέπει να αντιληφθεί και η ίδια η Τουρκία. Ότι το συμφέρον και της ίδιας, περνά μέσα από τον δρόμο της ειρήνης!

 

Εδώ όμως είναι που χρειαζόμαστε και τη διεθνή κοινότητα. Να στείλει πειστικά μηνύματα στην Τουρκία για να προσέλθει στον δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας, με χειροπιαστά αυτή τη φορά βήματα και όχι απλά με λεκτικές διακηρύξεις.

 

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν και έδωσαν σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μαζί τους τέλειωσαν και οι δικαιολογίες. Τελείωσε η εποχή των πομπωδών διακηρύξεων στο Κυπριακό. Είναι η ώρα των γενναίων πράξεων!

 

Φίλες και φίλοι,

 

Στον δρόμο που δημιουργεί την καλύτερη Κύπρο, στον δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα σωστό συμβιβασμό στο Κυπριακό, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε με γνώμονα το κομματικό συμφέρον. Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν θέταμε σε κίνδυνο αυτή την πορεία για χάρη των κομματικών πόντων.

 

Χρειαζόμαστε συναίνεση και συνεννόηση. Απαιτούνται πολιτικές και κοινοβουλευτικές συνέργειες.

 

Αναλογιστείτε πόσες φορές βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, ικανό να τα τινάξει όλα στον αέρα και πως πετύχαμε μέσα από την συνεννόηση να το σπάσουμε. Ακόμη και προχθές στο νομοσχέδιο για την πώληση δανείων, όπου η προσπάθεια τριών χρόνων κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα του λαϊκισμού.

 

Αυτή είναι όμως η δουλειά μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

 

Να είμαστε η εμπροσθοφυλακή της ριζικής μεταρρύθμισης, αλλά και την ίδια ώρα η γέφυρα της συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας. Εγώ προσωπικά είμαι ο εγγυητής αυτής της νοοτροπίας. Όσο και αν αυτή πολλές φορές μπορεί να μην ενθουσιάζει το κομματικό ακροατήριο, προτιμώ χίλιες φορές να κάνω καλό στη χώρα μου παρά να παίρνω πρόσκαιρα κομματικά χειροκροτήματα. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, παρά αρεστός.

 

Φίλοι μου,

 

Η Κύπρος είναι οι άνθρωποι της. Το μέλλον της Κύπρου είναι το επιστημονικό δυναμικό της. Είστε εσείς. Μας δίνεται την ευκαιρία να ελπίζουμε ότι με σκληρή εργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Θέλω ξανά να σας συγχαρώ για ό,τι κάνετε.

 

Πιστεύω σε εσάς. Είμαι δίπλα σας. Θέλω και την συμβολή και την κριτική σας.

 

Θέλω όταν συζητάτε μαζί μας, να συζητάτε ως ίσοι προς ίσους. Να διεκδικείτε. Να μας επισημαίνεται τα λάθη μας. Αλλά και να μας τροφοδοτείτε με τις δικές σας ιδέες και προβληματισμούς.

 

Αυτό είναι το μεγαλείο της παράταξής μας. Αυτή είναι η ψυχή και η δύναμη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 

Θέλω να μην διστάσετε να μας ξεπεράσετε. Θέλω να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Τώρα όμως, σας ζητώ να δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερό μας εαυτό. Να δώσουμε το σύνολο των δυνάμεων και των ιδεών μας για να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για τον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε μαζί την καλύτερη Κύπρο.

 

Το χρωστάμε στην πατρίδα μας. Το χρωστάμε σε εκείνους που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση αυτής της παράταξης, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, και κατάφεραν όταν ήρθε η δική τους ώρα να πάρουν την Κύπρο μπροστά.

 

Τώρα είναι η δική μας σειρά. Και θα πετύχουμε.

 

Σας το υπόσχομαι.

 

Σας ευχαριστώ

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.