Στις μέρες μας η παραδοσιακή σχέση με την Αίγυπτο έχει αποκτήσει στρατηγικό περιεχόμενο και την διάσταση γεωπολιτικού άξονα.
Στις μέρες μας η επιβαλλόμενη συνεργασία και συνέργεια με την Ελλάδα έχει αποκτήσει περιεχόμενο στρατηγικής και διεθνούς παρέμβασης και δεν είναι πια μόνο αμοιβαία αλληλεγγύη.
Η προεδρία Αναστασιάδη κατευθύνει την εξωτερική πολιτική με μέθοδο και σχεδιασμό και έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ όλων των γειτονικών κρατών της ΝΑ Μεσογείου, με το σχήμα των τριμερών συνόδων και συνεργασιών.
Υπάρχουν βεβαίως σημαντικά αμοιβαία οφέλη για τα κράτη από αυτές τις συνεργασίες.
Πέραν αυτού όμως, το πλέγμα των τριμερών αντισταθμίζει αποτελεσματικά και τις όποιες απόπειρες της Τουρκίας να προωθεί επεκτατικές βλέψεις της μέσω περιφερειακού ελέγχου.
Το σύστημα των Τριμερών, ειδικά για την Κύπρο, που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, έχει ως αποτέλεσμα:
Α) Να καθιερώνει τον ενεργειακό της ρόλο και
Β) Να εμπεδώνει τη θέση της ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας αυξάνοντας έτσι και την γεωπολιτική πρόσθετη αξία της χώρας μας για την Ε.Ε.
Ειδικά με την Αίγυπτο το αμοιβαίο όφελος αποτυπώνεται συγκεκριμένα σε περισσότερες από 38 διακρατικές συμφωνίες σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους των δύο χωρών.
Προέκταση της επίσκεψης του Προέδρου Αλ Σίσι θα είναι τον επόμενο μήνα η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας καθώς και του Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου. Με στόχο να κλείσουν πριν το τέλος του χρόνου όσες εκκρεμότητες υπάρχουν στους τρέχοντες σχεδιασμούς.
Τότε περίπου προγραμματίζεται και η Τετραμερής και ο σχεδιασμός για το φιλόδοξο σχέδιο του αγωγού EAST MED.
Μπροστά σε αυτή την εικόνα φαίνεται πόσο άστοχες όσο και κακόπιστες ήταν οι προβλέψεις και προειδοποιήσεις κάποιου υποψήφιου Προέδρου σήμερα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήθεν θα θυσίαζε την ενεργειακή πολιτική για τις διαπραγματεύσεις.
Λευκωσία 21 Νομεβρίου 2017