ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ
Συνάντηση με Γάλλο Πρέσβη – Κυπριακό
• Με ρωτούν αρκετοί γιατί μιλώ για επανένωση, και όχι για απελευθέρωση. Θα απαντήσω. Η επανένωση περνάει μέσα από την απελευθέρωση της πατρίδας μας και προϋποθέτει να απαλλαχτούμε από την κατοχή και τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού με το πέρας της συνάντησης του με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Rene Troccaz προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
Ήταν μια πάρα πολύ ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση με τον φίλο Πρέσβη της Γαλλίας.
Ξέρετε την ιδιαίτερη βαρύτητα της Γαλλίας πέραν από τη διαχρονική φιλία με την Κύπρο.
Είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τις χώρες που καθορίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Στο επίκεντρο της συζήτησης μας με τον Γάλλο Πρέσβη δεν ήταν άλλο από το Κυπριακό και τα ενεργειακά.
Θέλω ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω δια μέσου του Πρέσβη της Γαλλίας, την γαλλική κυβέρνηση και το γαλλικό λαό για την συνεχή στήριξη στο Κυπριακό και στην ενέργεια. Μια πολιτική στάση αρχών.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. Ακινζί και το Κυπριακό.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την «ανακοίνωση από πλευράς των ΗΕ για την πραγματοποίηση της αναμενόμενης συνάντησης του ΠτΔ με τον κ. Ακινζί στις 26 του μήνα» ο Πρόεδρος απάντησε ότι:
Είναι μια θετική εξέλιξη και απόδειξη πως ο ΠτΔ παίρνει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν και αποτέλεσμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν πρόταση του ΠτΔ το να βρεθούν οι δύο ηγέτες. Είναι θετικό το ότι ανταποκρίθηκε ο κ. Ακινζί.
Θέλω να θυμίσω τις εικόνες των πρώτων συναντήσεων του ΠτΔ με τον κ. Ακινζί. Πόση ελπίδα δημιούργησαν στον λαό μας περπατώντας μαζί στη Λήδρας. Τον αυθορμητισμό του κόσμου.
Σήμερα δεν υπάρχει, και θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής, αυτή η θέρμη, αυτή η προσδοκία, αυτή η θετική αύρα εκ μέρους της κοινωνίας. Και αναφέρομαι σε Ε/κ και Τ/κ.
Υπάρχει μια απαισιοδοξία . Όμως δεν άλλαξε ο λαός μας, Ε/κ και Τ/κ. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που πριν τρία χρόνια χαιρετίζαμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, που δημιουργούσαν προοπτική και ελπίδες στον Κυπριακό λαό να ζήσει σε μια ενωμένη πατρίδα.
Θέλω να πιστεύω πως θα μας ξαναδώσουν αυτή την μεγάλη ευκαιρία. Θα ξαναζωντανέψουν την ελπίδα και την προοπτική για την χώρα μας.
Όλη αυτή η απογοήτευση έχει να κάνει και με το ότι μάλλον πριν τρία χρόνια η διαχείριση ήταν επικοινωνιακή κ. Νεοφύτου; Διότι αυτό φάνηκε στο τέλος.
Όχι καθόλου επικοινωνιακή δεν ήταν και πρέπει να το πιστώσουμε στον ΠτΔ. Πρέπει να πούμε ακόμα και ένα ευχαριστώ στην ελληνική κυβέρνηση και στον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
Που συνέβαλαν ούτως ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού να μπει το θέμα της ασφάλειας ως βασική παράμετρος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Ξεχνούμε ότι από την ύπαρξη του Κυπριακού προβλήματος συζητούσαμε όλα τα άλλα ζητήματα με δεδομένο ότι οι τουρκικές εγγυήσεις θα έμεναν αναλλοίωτες.
Σε καμιά άλλη περίπτωση στο παρελθόν δεν έμπαιναν τα θέματα των συμφωνιών που αφορούσαν τις εγγυήσεις, την ΤΟΥΡΔΥΚ και την ΕΛΔΥΚ.
Άρα δεν ήταν μόνο επικοινωνία υπήρξε και ουσία μέσα από τις διαπραγματεύσεις που υιοθετήθηκε σε πολλές πτυχές το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι βασικές ελευθερίες, της ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του επιχειρείν.
Κι όμως υπάρχουν και ζητήματα τα οποία μένουν χωρίς να υπάρξει συμφωνία που αφορά και κάποιες εσωτερικές πτυχές, όπως παραμένουν και τα θέματα της ασφάλειας, που ενώ μπήκαν στο επίκεντρο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα και η συναίνεση της Τουρκίας.
Όμως, αν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακινζί μπορέσουν να βρουν λύσεις στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού είναι ένα μεγάλο βήμα που δημιουργεί ξανά ελπίδα για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Πρόεδρε, ωστόσο παράλληλα υπάρχει και το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας σε ότι αφορά τα ενεργειακά και των απειλών της. Αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου;
Σίγουρα ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στον ουσιαστικό διάλογο για το Κυπριακό.
Έχετε αναφέρει ότι έχουμε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, εσωτερικές πτυχές, έχουμε και θέματα της ασφάλειας. Εάν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κυριος Ακινζί μπορέσουν να ξεπεράσουν τα νέα θέματα των εσωτερικών πτυχών, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για συνολική λύση. Αναμένεται σε αυτή την συνάντηση λοιπόν να ασχοληθούν και με την ουσία των πραγμάτων πέραν των οδοφραγμάτων;
Σίγουρα δεν αναμένω ότι μετά από την συνάντηση θα ακούσουμε ότι συμφώνησαν στα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Θέλω να πιστεύω ότι η συνάντηση δεν θα περιοριστεί στο άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων. Σε τέτοια περίπτωση η συνάντηση θα είναι πολύ πιο κάτω από τις δικές μου προσδοκίες.
Όσον αφορά για το οδόφραγμα της Δερύνειας και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από διάφορους πως το αντιμετωπίζετε αυτό;
Είναι τραγικό. Προτιμούμε τη πατρίδα μας μοιρασμένη μετρώντας οικονομικούς αντίκτυπους.
Μετά από 44 χρόνια δεν έπρεπε να συζητούμε για άνοιγμα ακόμα δύο οδοφραγμάτων, αλλά για το άνοιγμα της λεωφόρου της επανένωσης της πατρίδας μας.
Λυπούμαι ειλικρινά όταν στέλλονται μηνύματα ότι για οικονομικά συμφέροντα κάποιων κάνουμε δεύτερες σκέψεις για το μεγάλο όραμα της επανένωσης της χώρας μας.
Ο κύριος Ακινζί είπε ότι θα ήθελε να μιλήσει το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας με τον ΠτΔ, παρά το γεγονός ότι όλοι οι άλλοι στα κατεχόμενα και ο λεγόμενος ψευδοπρωθυπουργός, ακόμη και ο Ταλάτ διαφωνούν.
Θα το ξαναπώ. Θέση του ΠτΔ και του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι θέλουμε μέσα από τη λύση να έχουμε ένα ισχυρό κράτος, μια ισχυρή οντότητα που να διασφαλίζει τη μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα, τη μία ιθαγένεια.
Θέλω να το τονίσω. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είναι μόνο αυτά τα τρία συστατικά αρκετά για να έχουμε ένα ισχυρό κράτος.
Χρειάζεται και μία οικονομία, ένα νόμισμα, μία κεντρική τράπεζα, χρειάζεται μία ΑΟΖ και ένα FΙR. Αυτά είναι βασικά συστατικά που δημιουργούν ένα ισχυρό κράτος.
Από κει και πέρα, αν το τμήμα αρχαιοτήτων θα’ ναι στην κεντρική κυβέρνηση ή στις συνιστώσες πολιτείες, αν το συμβούλιο χημικών, οπτικών και άλλες δεκάδες τέτοια ή το συμβούλιο κομμωτών είναι στη κεντρική κυβέρνηση ή στις συνιστώσες πολιτείες θεωρώ ότι για αυτά τα ζητήματα μπορεί από το κεντρικό κράτος να εκχωρηθούν οι εξουσίες στη λήψη απόφασης στις συνιστώσες πολιτείας.
Πως θα λύσει το πρόβλημα που θέτει ο Πρόεδρος. Της λειτουργικότητας του κράτους και της αποτελεσματικής συμμετοχής αν οι τουρκοκύπριοι επιμένουν να έχουν σε αυτά τα ζητήματα αυτές τις περιορισμένες σε αριθμό αλλά ισχυρές αρμοδιότητες;
Είπα τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Υπάρχει πεδίο να εκχωρηθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από το ομοσπονδιακό κράτος, στις συνιστώσες πολιτείες. Η εξουσία είναι στην ομόσπονδη κυβέρνηση και εκχωρεί στις συνιστώσες πολιτείες.
Διαφορετικά θα πάμε σε συνομοσπονδίες που είναι για μένα κατάρα να έχω δύο κυρίαρχες οντότητες που αποφασίζουν να δώσουν εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση.
Αυτό για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν συζητείται.
Η πολιτική ισότητα όμως είναι κύριο συστατικό σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όλα τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης.
Δεν τίθεται θέμα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό σήμερα το 2018 να θέσουμε σε αμφισβήτηση την πολιτική ισότητα που την δέχτηκε Μακάριος, Κυπριανού και όλοι οι διαδοχικοί πρόεδροι και συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι στην επισήμανση για το ότι η ομοσπονδία, το κεντρικό κράτος δηλαδή, πρέπει να εκχωρεί τις αρμοδιότητες στις ομόσπονδες πολιτείες. Αυτό που έχουμε μπροστά μας ως εικόνα είναι ότι οι αρμοδιότητες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και των συνιστούντων πολιτειών θα καθορίζονται και θα έχουν ως πηγή τη συμφωνία. Και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό το οποίο ανέφερε ο συνάδελφος ότι για όλα τα υπόλοιπα παραπέμπονται στις συνιστώσες πολιτείες. Μιλάτε για τροποποίηση αυτής της ιδέας;
Θα είναι όλες οι εξουσίες στην ομοσπονδία, η οποία θα αποφασίζει. Η κεντρική ομοσπονδία τι θα εκχωρήσει;
Αυτό δεν συζητούσαμε εδώ και δεκαετίες; Οι εξουσίες είναι στην κεντρική κυβέρνηση γιατί μετεξελίσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία από ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και ομοσπονδιακό.
Οι εξουσίες είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην μετεξέλιξή της. Από εκεί και πέρα συζητούσαμε εδώ και δεκαετίες ποιες εξουσίες από το κεντρικό κράτος θα εκχωρήσουμε στις συνιστώσες πολιτείες.
Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι μπορούν να εκχωρηθούν κάποιες επιπρόσθετες εξουσίες που δεν θα παραβιάζουν τις αρχές που έχω προαναφέρει.
Ο καθένας αυτό τον διάλογο τον ερμηνεύει διαφορετικά και μάλιστα υπάρχει και μια ανοχή. Δηλαδή εμείς λέμε αυτό που λέτε εσείς και ο κ. Ακινζί επιμένει ότι είναι ιδρυτικό κράτος ή ιδρυτικά κρατίδια και εκείνα εκχωρούν…
Επαναλαμβάνω. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση της ε/κ πλευράς και του ΔΗΣΥ. Αυτό ασπάζεται και η διεθνή κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπήκαμε στην Ευρώπη ως κυπριακή Δημοκρατία με όλη την επικράτεια και αυτό το όπλο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να θωρακίσουμε το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και όχι για να γίνουμε αυτόχειρες.
Θα το ξαναπώ. Έχουμε τη δυνατότητα, πέραν του ότι καταφέραμε να μπούμε στην Ευρώπη με όλη την επικράτεια απλά δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο εκεί που είναι υπό κατοχή η πατρίδα μας, να μπορέσουμε το σύνολο του λαού μας να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και το σύνολο της μίας επικράτειας της αδιαίρετης της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μετεξελιχθεί σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης.
Παρακολουθείτε την δράση μας σε όλα τα κέντρα που θεωρούμε σημαντικά για να στείλουμε το ξεκάθαρό μας μήνυμα για τον τόπο μας και το όραμά μας. Βλέπουμε αξιωματούχους της Ευρώπης, ξένες κυβερνήσεις, ευρωπαϊκά κόμματα. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με την γείτονα χώρα, που δίνω μεγάλη στρατηγική σημασία στο Ισραήλ, όπως και ιδιαίτερη βαρύτητα στην Γαλλία, στην Γερμανία, στις Βρυξέλλες.
Μιλούμε και με τους τουρκοκύπριους. Και σε μία εβδομάδα όταν ολοκληρώσω ένα ευρύ κύκλο συναντήσεων με τουρκοκυπριακά κόμματα θα είμαι σε θέση να έχω καθαρότερη εικόνα.
Εγώ δεν κάνω εκτιμήσεις διαβάζοντας τίτλους ειδήσεων. Δεν κάνω εκτιμήσεις με το να κάθομαι στο γραφείο μου και να εκδίδω ανακοινώσεις.
Μιλώ με τους πάντες για να έχω ιδίαν αντίληψη τι εννοούν και ποιες είναι οι πραγματικές τους θέσεις.
Και μιλώ με αυτούς που μπορεί να μοιραζόμαστε το κοινό όραμα, αλλά μιλώ και με άλλους που έχουν διαφορετική άποψη για να γνωρίζω εγώ ο ίδιος ποια είναι η πραγματική τους θέση.
Συναντήθηκα δύο φορές με τον Οζερσάι. Διαφωνώ με την προσέγγιση του. Όμως ήταν για μένα απαραίτητο να γνωρίζω από πρώτο χέρι ποιες είναι οι θέσεις του.
Και θα συνεχίσω τον διάλογο. Θα συναντηθώ αύριο με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και σε μερικές μέρες με τον Πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος του Ακινζί.
Προσπαθούμε να διευθετήσουμε και άλλες συναντήσεις. Θα είμαστε μπροστά. Δεν έχουμε μόνο όραμα για να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε πάθος για την επανένωση της πατρίδας μας.
Με ρωτούν κάποιοι γιατί μιλώ για επανένωση, που πάει η απελευθέρωση. Θα απαντήσω. Η επανένωση περνάει μέσα από την απελευθέρωση της Κύπρου. Η επανένωση προϋποθέτει να απαλλαχτούμε από την κατοχή και τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα.
Κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε στο Ισραήλ… για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για επίσκεψη στην Κύπρο – Ελλάδα και συμμετοχή-εμπλοκή στην τριμερή με το Ισραήλ. Δεν ξέρω πως εκτιμάτε αυτή την αναφορά.
Πέραν από εκτίμηση είχα άμεση ενημέρωση για αυτό το ζήτημα στο τελευταίο ταξίδι μου στην Αμερική. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες, ακόμη πιο σημαντικές και πιο προχωρημένες.
Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2018